Een van de belangrijkste componenten van elke filmproductie, of het nu de nieuwste Blockbuster van een miljoen dollar is of een amateurproductie, is de scenografie. Zonder dat zou een regisseur geen achtergrond - een plaats - hebben om zijn acteurs te laten acteren, tenzij je erover denkt je nieuwe roman in de Matrix "Structure" te plaatsen. Maar wat gebeurt er met al die elementen - van de rekwisieten - tot einde van productie?

Tegenwoordig komen de meeste rekwisieten (of het nu rekwisieten, schetsen en storyboards zijn) gearchiveerde e geplaatst in een magazijn; maar in vervlogen tijden , toen de meeste films dat waren autonoom en de term vervolg was nog niet in het publieke domein, deze kwamen buttati o Bestsellers voor verzamelaars met onevenredige cijfers. In beide gevallen zit er achter elke individuele prop een stukje geschiedenis, een interessante achtergrond die, als dat niet zo is gewaarborgd, verdwaalt blijvend. En het is precies met dit idee dat Dan Lanigan - producer, schrijver maar vooral fervent verzamelaar - opent de eerste aflevering van Props (Props Culture in original), de nieuwste serie minidocumentaires Disney + gewijd aan de rekwisieten die aanwezig zijn in de beroemdste producties van de Walt Disney-gigant.

Hier vind je mijn eerste indrukken na het zien van de eerste drie afleveringen in preview.

In de voetsporen treden van andere shows zoals Het speelgoed van onze jeugd di Netflixbegint elke aflevering van Props met een duik in het verleden, maar vanuit het oogpunt van de presentator. In een paar minuten introduceert Lenigan ons via een kleine herinnering van hem aan het onderwerp kindsheid o da de afgelopen tijd. En hoewel het soms te veel lijkt gebouwd of honingzoet, eenmaal bekend met zijn charisma en zijn duidelijke passie voor het onderwerp, wordt de kijker gekatapulteerd in een ervaring die verder gaat dan louter fanservice.

Props Mary Poppins

Over de afleveringen gesproken, de films die ik heb bekeken, hebben als hoofdthema drie films uit zoveel verschillende periodes van het bedrijf: Mary Poppins (1964) Tron (1982) en Het is de bedoeling om met de Nachtmerrie voor kerst (1993). Een visitekaartje van impact en ad hoc gekozen, aangezien we het hebben over drie films die op de een of andere manier verschillende soorten animatie bij het grote publiek hebben gebracht, namelijk rotoscope, 3D-animatie en stop motion.

De structuur van de afleveringen van Props volgt in plaats daarvan één nauwkeurig patroon. Wat gebeurtenissen in gang zet, is nieuwsgierigheid: of het nu gaat om een ​​object uit het Disney-archief of tot Lenigan's persoonlijke collectie, de laatste draagt, en dus de kijker, meer willen weten en zien. Daarna begint de reis naar verschillende Amerikaanse steden en andere memorabilia. Tijdens de reis wordt de kijker blootgesteld aan een onbewerkte achtergrond, niet alleen over de behandelde films, maar ook over de persoonlijkheden van de scheppers om hen heen, dankzij de getuigenissen van mensen in hun omgeving of leden van de productie (visagist, decorontwerpers, kostuumontwerpers, enz.). Wat je creëert en wat de kijker voelt, is een gevoel van verwondering, misschien diezelfde emotie die ons als kinderen aan de televisie vasthield en die op de een of andere manier niet alleen ons, maar ook Disney zelf heeft verloren.

Props The Nightmare Before Christmas

Op leidinggevend niveau hebben rekwisieten echter de neiging om de taak uit te voeren, maar in verschillende typen. Volgens de behoeften, de schoten verander register en techniek: details of middelgrote velden - afhankelijk van de grootte - wanneer je een erfstuk, camerawagen met een roadtripgevoel beter wilt inlijsten wanneer Lenigan tijdens de interviews wordt vergezeld door een gast, middelgrote velden en halve lengtes. Dit heeft niet alleen de montaggio, maar ook bij viewer, die dankzij de verschillende bezuinigingen, aanwezig maar niet overweldigend, geniet van 30 minuten aflevering zonder ze te horen.

Props Tron

Samenvattend is Props een serie met talloze mogelijkheden en kunnen aanbieden een volwassener standpunt over een kant van Disney die werd gedacht Perduto. Disney dat ons met zijn films in verschillende en originele verbeeldingskracht heeft gebracht en dat miljoenen mensen heeft gefascineerd. Dat het gewoon Disney + is het nieuwe huis van deze sensaties? Dit weet ik niet, wat zeker is, is dat ik niet kan wachten om de visie van deze serie voort te zetten die al vanaf de eerste drie afleveringen vonken belooft. De serie bestaat uit 8 afleveringen en is beschikbaar vanaf 1 mei 2020.