Dat is geen mysterie Klep heeft enige sympathie voor andere besturingssystemen buiten Windows, zo veel zelfs dat Stoom het ondersteunt ook platforms zoals MacOS Linux via het initiatief Stoom spelen. Het huis van Gabe Newell heeft de afgelopen jaren met name gewerkt en talloze middelen geïnvesteerd in het vergroten van de compatibiliteit van de effectenportefeuille van zijn platform met het Penguin's Open Source-systeem, en ging zelfs zover dat het zijn eigen versie van de Wine-plug-in publiceerde: Proton die tot op de dag van vandaag regelmatig wordt ondersteund en bijgewerkt.

Stoom LinuxMet de nieuwste update (5.0.6) voegt de compatibiliteitslaag zelfs verdere wijzigingen en verbeteringen toe. De belangrijkste nieuwigheid is de toevoeging van ondersteuning voor Doom Eternal, de nieuwste FPS kentekenplaat Id-software. Bovendien verbetert de nieuwe versie van Proton de prestaties van andere titels die niet officieel worden ondersteund, waaronder Resident Evil 3 Remake, via de nieuwe versie van DXVK. Om Proton te downloaden, voer je gewoon de Steam-instellingen in en schakel je de juiste Steam Play-sectie in. We herinneren je eraan dat om het volledig te kunnen benutten, het nodig is om de bestuurder van zichzelf scheda video.