Mooi Waardering toch? De titel van Riot Games het is op de top van de golf van de afgelopen dagen en het is zeer waarschijnlijk dat het daar lange tijd zal blijven. Maar is het echt allemaal roze en bloemen? Nou, eigenlijk zou er een klein probleempje zijn met zijn systeem Anti-Cheat.

In deze video, de Canadese YouTuber SomeOrdinaryGamers legt uit hoe Riot's Vanguard-systeem werkt en hoe het een besturingssysteem in gevaar kan brengen. Kortom, de chauffeur vgk.sys is een advertentie elke start van de machine en is actief totdat het wordt uitgeschakeld, ongeacht of de titel al dan niet is gestart. Laatstgenoemde handelt bovendien in de kern van de besturingssysteemkernel.

Ondanks de beweringen van Riot zelf dat zegt de afwezigheid van enig gereedschap profilering (gewijd aan het verkrijgen van gevoelige gegevens) en de mogelijkheid om deze veilig te kunnen verwijderen, zou dit kunnen werken rootkit in handen van enkele hackers om uw computers te kunnen compromitteren. Ook blokkeert dit type anti-cheat het spel van doorgaan Virtuele machines o compatibiliteitslaag zoals Wine, gebruikt op systemen MacOS en vooral op Linux.

Momenteel lijkt de gemeenschap op verschillende fronten verdeeld te zijn. Er zijn mensen die Riot veroordelen en een soort samenzwering vinden met het Chinese bedrijf erin Tencent en er zijn mensen die het softwarehuis vertrouwen ondanks de terugval in stijl. Wordt de situatie echt erger? We moeten gewoon wachten op de mogelijke vrijgave voor het publiek.