Zelfs in een gelukkige en zorgeloze wereld als die van Zwaard en schild Pokémon er zijn individuen die alles willen doen om het systeem te doorbreken en hiervan te profiteren. In dit geval is er een nieuwe ontdekt exploiteren waarmee verliezers in competitieve spellen annuleer het gevecht volledig. De bediening is vrij eenvoudig en het steeds vaker gebruik ervan verpest de online geclassificeerde games van de titel.

Het activeren van de bug is extreem eenvoudig. Nadat je een wedstrijd hebt verloren, druk je gewoon op een bepaald moment op de aan / uit-knop van de schakelaar: hierdoor wordt de console losgekoppeld van het netwerk. Het systeem raakt in de war, de strijd wordt afgebroken, de winnaar wint geen competitieve punten en de verliezer verliest er geen.

Op dit moment klagen de spelers van Pokémon Sword en Shield dat de meeste van hun overwinningen worden teniet gedaan door deze exploit, en het is onmogelijk geworden om de ranglijst te beklimmen tenzij je ze gebruikt. Hopelijk zal Game Freak zich haasten om het te repareren. In de tussentijd moet je waarschijnlijk een pauze nemen en misschien observeer een ander type strijd, zoals die tussenin Pokémon en TemTem.