Dertien jaar zijn verstreken sinds dat nu ver weg, maar nooit vergeten, Half Life 2: Aflevering 2. Zoals iedereen inmiddels weet, liet de titel de avonturen van onze geliefde niet af Gordon Freeman, van Alyx Vance en verzet met intentie om te vechten Combineer suprematie. Na het ongeluk Black Mesa, in slechts zeven uur de aliens van Xen ze wisten de aarde te veroveren en lieten de overlevenden weinig hoop over: net als de onze wachten spelers op een finale van een geliefde serie. Klep het is vele jaren en vele generaties lang stil geweest, zonder ooit iets te communiceren over een mogelijk nieuw hoofdstuk en de dromen van alle fans gingen enige tijd geleden in rook op, toen het script van een mogelijke derde titel van de serie online werd gepubliceerd. De geserveerd VR om de gigantische eigenaar van te wekken Stoom, een technologie die in sommige opzichten nog onvolwassen is, maar die met deze game een duidelijke en beslissende stap voorwaarts maakt. En misschien was dit precies het doel van Valve, een beetje zoals in de vorige hoofdstukken. In hemelsnaam introduceert Half Life: Alyx niets nieuws of nooit eerder gezien, maar het is de wijze combinatie van verschillende elementen die leven geeft aan een echt triple A-spel in virtual reality, het eerste in zijn soort: een besliste formule te winnen. Tot zover de wereld van Oculus, Levens, Windows Mixed Reality en wie meer, meer van hen heeft, leefde van "ervaringen", "technische demo's" en soortgelijke projecten. Korte games, gecastreerd in bepaalde aspecten, beperkt, puur visueel, dat is waar de virtual reality-markt momenteel uit bestaat, zonder afbreuk te doen aan titels die nog steeds zeer geldig zijn. Games zoals Robo Recall, Lone Echo, Arizona Sunshine, No Man's Sky (hoewel niet precies voor deze wereld geboren) of de gigantische Asgard's Wrath blijven essentiële ervaringen voor iedereen met een kijker, mogelijk ook te plaatsen voor Half Life: Alyx zelf dus waardeer het en begrijp het beter.

Halfwaardetijd: Alyx
Dit is het eerste dat alle Half Life: Alyx-spelers doen. Dit, en de penissen.

Ik moet je zeggen dat de eerste impact niet de beste was, maar om een ​​simpele reden. Aan het einde van de eerste lading staat u voor Stad 17, meer bepaald op een balkon, en voor iemand als ik, die last heeft van duizeligheid, is het een beslist slecht gevoel. Ik bevond me al op hoge plaatsen tijdens mijn VR-gamesessies, maar met dat panorama vooraan, met Striders die op de daken liepen, een gigantische metalen kist die niet beter gedefinieerd was in de verte in de lucht en een meer dan goede grafische weergave ze maakten me weg van angst. Na de eerste vervreemding begon ik duidelijk te spelen met alles wat mij overkwam. Blikken, flessen, stenen, vazen, alles heeft een fysica en de objecten werken op een overtuigende en realistische manier met elkaar in wisselwerking. Verwacht niet alles letterlijk te doen zoals in Boneworks, maar hier gaan we terug naar de hoofddiscussie: het product gemaakt door Stress Level Zero is in feite een technische demo, en de titel zelf maakt grappen over dit ding. Alyx is een compleet spel, daar zit het verschil.

Het eerste dat u moet doen, is vertrouwd raken met de bewegingscontroles: Valve heeft zijn spel duidelijk getest en toegankelijk gemaakt voor alle soorten spelers. Ik heb bijvoorbeeld onmiddellijk continue beweging en laterale beweging opgezet, met behulp van het teleportatiesysteem, maar zeer zelden, maar dit is een systeem dat andere mensen gemakkelijk bewegingsziekte kan bezorgen. In dit geval kunt u de gebruiken teleport bewegingssysteem net zo goed laterale beweging in schokken, waarvan de hoek kan worden aangepast. Het is ook mogelijk om zittend of staand te spelen, zoals je verkiest, geen keuze is beter dan de andere omdat alles gemakkelijk kan worden aangepast vanuit de instellingen. We beginnen in de schoenen van Alyx te stappen, een personage uit de serie die al in het tweede hoofdstuk te zien was, en vooral in zijn geschiedenis. Na een Combine-inval wordt Eli Vance, de vader van Alyx, gevangengenomen. Het is aan ons om hem te redden, mede dankzij de prachtige zwaartekrachthandschoenen van Russell. Maar vergelijk ze niet met de Gravity Gun, ze werken niet op dezelfde manier.

Halfwaardetijd: Alyx
Wat haatte ik je!

De handschoenen die aan de hoofdrolspeler worden geleverd, zijn buitengewoon functioneel in het spel, omdat ze je zo weinig mogelijk laten bewegen wanneer we wat voorwerpen, munitie, behandelingen of andere moeten verzamelen. Wijs gewoon met uw open hand naar iets, sluit het en maak een lichte beweging van de pols om te trekken wat u nodig heeft: absoluut een grote energiebesparing. Samen met de handschoenen die zijn gemaakt door de rare Russell, geniet onze Alyx ook van een goede vuurkracht, zelfs als deze niet uitstekend is. Tijdens het spel worden ze namelijk voorgesteld slechts drie wapens, die worden vergezeld door granate, die elk heeft verschillende laadsystemen en upgrades. Het opnamesysteem is goed gedaan en de opnames zijn te horen, maar het is nog steeds een aantal opties die echt tot op het bot en mager zijn teruggebracht, en vanuit dit oogpunt had ik iets meer verwacht.

Zelfs de algemene AI van vijanden schijnt niet zeker voor inventiviteit. Met uitzondering van monsters zoals Headcrab en dergelijke, wiens bewegingen en acties nog steeds consistent zijn met hun aard, kan hetzelfde niet worden gezegd van de Combines. Ze worden bijna altijd in kleine aantallen aangeboden, ze proberen ons niet eens te omzeilen, te hergroeperen of weg te lopen. Meestal vond ik mezelf met onderwerpen die gewoon wachten tot je uit de hoes komt om een ​​paar schoten af ​​te vuren en te stoppen, wachtend op een goede download van kogels van ons. De vertelsector is totaal anders, die altijd op een uitstekend niveau wordt gehouden dankzij de uitwisseling van grappen die plaatsvindt tussen de hoofdrolspeler en Russell, veilig in haar laboratorium. Alles wordt duidelijk continu verteld, zonder enige afstandelijkheid en uiteraard zonder tussenfilmpjes, volgens de traditie van de serie. En het is ook logisch als je denkt dat we het hebben over een first-person VR-titel die deze niet echt nodig heeft.

Halfwaardetijd: Alyx
De puzzels zijn eenvoudig, nooit frustrerend en maken perfect gebruik van VR

Een soortgelijke discussie kan worden gemaakt met betrekking tot game muziek, gewoon perfect en in staat om een ​​enorme adrenalinestoot te geven tijdens de opnames en de meest opgewonden momenten. Of angst wanneer dat nodig is. Laten we niet vergeten dat dit geen "simpele FPS" is: tijdens ons avontuur bevinden we ons er ook in claustrofobische en donkere situaties, en ik moet zeggen dat ik een bepaalde sectie waar ik in speelde echt op prijs stelde heimelijkheid. Het punt is dat ik persoonlijk nog nooit zoiets met virtual reality had geprobeerd en, oprecht, ik zou veel meer willen hebben! En dit is de kracht van Alyx, zoals al vermeld, het vermogen om alle typische elementen van virtual reality goed te combineren, maar een stap voorwaarts te zetten en daarom een ​​spel klaar en klaar te verpakken, zoals ze nog nooit eerder hadden gezien. Een ononderbroken en onverbiddelijk crescendo begeleidt je ongeveer tien uur nodig om het werk van Valve te voltooien, met zeer weinig dode momenten en zonder ooit vast te lopen. En jongens, het einde. Mijn god, wat is dat einde. Ik kan je natuurlijk niets vertellen, maar weet dat als je vóór Alyx een Half Life 3 wilde hebben, het wachten na het beëindigen van het spel nog krampachtiger zal worden. En deze keer lijkt er ook wat hoop te zijn, gezien de uitspraken van Valve. Een titel die simpelweg essentieel is voor fans van de serie en voor iedereen die een kijker heeft. Zoals al vermeld in de mijne vorig artikel, je hoeft geen enorme sommen te betalen om ervan te kunnen genieten. Zolang je al een goede pc hebt (we hebben het over een titel die minimaal een i5-7500 / Ryzen 5 1600, 12 GB RAM en een GTX 1060 / RX 580 - 6 GB VRAM nodig heeft om te werken), kun je ook herstellen een Oculus Rift eerste versie, dat is het model in mijn bezit, en speel het.