De cut maken is de nieuwe realityshow van Amazon Prime Video, met als doel een nieuwe succesvolle ontwerper te kronen, maar vooral de manier waarop we winkelen voor altijd te veranderen. Alles komt voort uit Project Runway, een bekend mode-programma gerund door de schoonheid Heidi Klum voor 16 seizoenen. De serie vermaakte zich goed en toonde het talent van de deelnemers, maar de ervaring eindigde daar: hoeveel toeschouwers droegen eigenlijk een van de getoonde kleding? Klum is er dus bij betrokken Tim Gunn, die haar de oude realityshow in haar vroege dagen presenteerde en zich tot Amazon wendde om een ​​spreiding op de markt te krijgen over de looks die in het programma waren gemaakt.

Het werkt als volgt: de winnende look van elke aflevering wordt meteen in de uitverkoop gezet op Amazon in de juiste categorie. Om het geschikt te maken om te dragen, moet het betreffende pak onder een bepaalde prijs liggen (we hebben het over 100 dollar), verkrijgbaar in een breed scala aan maten en vooral geschikt voor de levensstijl van de gemiddelde koper. Dus exclusief haute couture en een hele reeks meer experimentele ontwerpen, die we echter nog steeds met plezier naar het programma kunnen kijken, maar die niet deelnemen aan dit distributiesysteem.

De uitgesneden jurk maken

Het eerste seizoen van Making The Cut ontwikkelt zich in 10 afleveringen, verdeeld over vijf weken van 27 maart. In elke aflevering worden de deelnemende ontwerpers opgeroepen tot verschillende uitdagingen, die over het algemeen bestaan ​​uit het creëren van twee of meer looks, geïnspireerd raken door wat hen omringt of bepaalde thema's moeten volgen. Een van de gemaakte pakken is degene die kan winnen en aan het publiek kan worden aangeboden, daarom moet hij "draagbaar" zijn en daarvoor geschikt zijn. Over het algemeen worden we geconfronteerd met catwalk-jurken en hun meest verstandige en alledaagse versie, en het is erg prettig om te zien hoe een ontwerper in staat is om zijn eigen idee te beklimmen, waardoor de intensiteit ervan wordt afgezwakt maar het gevoel voor design intact blijft. Om hen te helpen bij de taak zijn er kleermakers, die 's nachts het werk voortzetten volgens hun precieze indicaties, maar het gebeurde ook dat ze alles zelf moesten doen, waardoor ze merkten dat ze naaiden en hun 360-gradencompetentie toonden. De twaalf stylisten hebben ook de mogelijkheid om naar de meest iconische steden te reizen voor hedendaagse mode, te beginnen met Parijs en Tokio. De getoonde uitzichten zijn prachtig en genieten van de glimp van deze hoofdsteden is een niet te onderschatten toegevoegde waarde. In Tokio wordt veel aandacht besteed aan streetwear en de excentrieke en kleurrijke stijl van Harajuku, terwijl in Parijs het thema klassieker en eleganter is. De keuze van accessoires en het uiterlijk van de modellen die zullen paraderen, spelen ook een fundamentele rol: het kan echt een verschil maken. Aan het einde van de aflevering, in feite, na getuige te zijn geweest van het ontwerp van de kledingstukken, de aankoop van stoffen en de realisatie, wordt het getoond een parade op een representatieve plek van de stad, waar de (hopelijk) afgewerkte producten worden gepresenteerd.

het maken van de cut tim

De persoonlijke verhalen van deelnemers filteren via de links van het programma, en we ontdekken dat we hun wensen en ambities ontdekken. Speciale flashbacks vertellen in feite hun verleden, hun opleiding en hoe ze de modewereld benaderden, evenals wat creativiteit en kunst voor hen vertegenwoordigen. Desalniettemin is er nooit een buitensporig drama of zielige scènes en blijft de sfeer licht en zeer gericht op mode. Het raakt echter gehecht aan de protagonisten en juicht een van hen toe, zowel voor hun persoonlijkheid als voor de stijl van hun kleding, uiterst persoonlijk en herkenbaar. In elke aflevering worden degenen die de cut niet kunnen maken, geëlimineerd, en dan zijn pad voortzetten in Making The Cut. De juryleden op het programma zijn Nicole Richie, Carine Roitfeld, Joseph Altuzarra en Naomi Campbell, namen die waarschijnlijk bekend zijn bij iedereen die geïnteresseerd is in mode. Vanaf een bepaalde aflevering voegt onze lokale Chiara Ferragni zich bij hen. Hun beoordelingen zijn gebaseerd op persoonlijke smaak, maar ook op de objectieve evaluatie van de kleermakerskwaliteit en degelijkheid van het voorgestelde merk. Ze weten ook hoe ze behoorlijk slecht moeten zijn als dat nodig is, en het is leuk om de eindexamens bij te wonen. Gezien het feit dat de winnaar een miljoen dollar mee naar huis neemt, naast de mogelijkheid om een ​​hele collectie op Amazon te maken, is de zaak meer dan serieus.

Ik heb genoten van Making The Cut en heb de zes afleveringen in één adem bekeken. Ik vind het een goed gemaakt programma met een uitstekend tempo en heeft weinig downtime. We zijn er gemakkelijk gepassioneerd over en het kan zelfs aangenaam zijn voor degenen die niet geïnteresseerd zijn in het onderwerp. De muziek die bij de verschillende afleveringen hoort is ook erg goed. Ik geloof ook dat Tim en Heidi presentatoren zijn, de eerste geeft ook waardevol advies en ondersteuning aan stylisten bij het maken van de kleding. De sketches bij elkaar van de twee zijn schattig (op enkele uitzonderingen na waarbij men misschien aan het belachelijke ontsnapt) en hebben een geweldig gevoel.

Heidi Klum

Maar ik ben vooral dol op het idee achter de realityshow en ik ben ervan overtuigd dat ik een aantal van de beschikbare looks zou kunnen kopen, met name de eerste winnaarsjurk. Deze formule opent de weg naar uiterst interessante mogelijkhedenen introduceert nieuwe merken op Amazon, die waarschijnlijk producten van hoog niveau wil verkopen aan modeliefhebbers. In een wereld waar e-commerce groeit, denk ik dat het verstandig is om onze manier van winkelen te veranderen en dat het idee om wat we in een serie zien direct beschikbaar is, erg aantrekkelijk is. Je beperken tot realityshows is een understatement. Zou je niet een paar schoenen kopen die je in een tv-serie ziet, als je van extreme smaak bent? Zou je niet thuis bestellen van hetzelfde identieke, uitnodigende gerecht dat je favoriete personage eet in een tv-show? Ja, en ik denk niet dat ik de enige ben.