Deze dagen van isolatie kunnen zijn een kans om ons te wijden aan videogames en ons als patriotten te voelen terwijl we het doen. Maar als je een tekort aan titels hebt (en je maakt deel uit van de pc-masterrace) voordat je jezelf in de Steam Store lanceert, zijn hier enkele voorstellen voor min of meer "oude" games die je misschien al hebt, of in ieder geval tegen een gereduceerde prijs koopt, om opnieuw te bekijken met mods ontwikkeld door fans, die maanden of jaren gratis hebben gewerkt om ons allemaal een nieuwe manier te geven om van deze titels te genieten.

Eervolle vermelding a Edain-modus e Leeftijd van de ring, twee ongelooflijk grote en complexe projecten voor de strategische Battle for Middle-earth II: Rise of the Witch King, beide bieden nieuwe mechanica, saldi, campagnes, eenheden en helden uit het Tolkeniaanse universum. Waarom dan maar een vermelding? Niet zozeer vanwege de relatieve complexiteit van de installatie (die echter mogelijk niet onmiddellijk voor iedereen beschikbaar is), maar omdat het een mod is voor de uitbreiding van een game die al een aantal jaren een hel heeft en daarom niet op een officieel kanaal wordt gedistribueerd . Als je echter een exemplaar kunt bemachtigen, is het de moeite waard om ten minste een van deze twee heel verschillende ervaringen te proberen.

Laten we beginnen met de meest recente release in deze lijst: Totale oorlog: Warhammer II. De creatieve montage-fantasiestrategie wordt constant ondersteund door de ontwikkelaars, maar geniet ook van een van de meest productieve community's in de Steam-workshop. Ondanks de beperkte beschikbare tools (het is niet mogelijk om externe texturen te importeren, het lijkt om copyrightredenen), is er een continue stroom van nieuwe inhoud op de workshop, of het nu gaat om eenheden, kleine facties, rework of wat dan ook. Als je alles liever in één pakket hebt, is er geen gebrek aan revisie, en de meest gewaardeerde blijft "SFO: Grimhammer II"SFO staat voor Steel Faith Revisie, en het doel van deze mod is om de premissen van het basisspel tot het uiterste te brengen: daarom meer geschetste identiteiten van facties, nieuwe eenheden (altijd trouw blijven aan de Warhammer-kennis), nieuwe kleine facties, verschillende rework en rebalances van alle aspecten van het spel, met een submod beschikbaar om je campagne verder te personaliseren. Het team achter SFO werkt op volle snelheid om de patches bij te houden en originele inhoud met indrukwekkende frequentie toe te voegen, zo erg zelfs voor velen is het spelen van Total War: Warhammer II zonder SFO zelfs geen optie meer.

We blijven op de Gamesworkshop ip met Warhammer 40.000 Dawn of War: Soulstorm, Adrenaline-aangedreven RTS in het universum van eeuwige oorlog. Soulstorm werd hartelijk verwelkomd toen het in 2008 werd uitgebracht, voornamelijk vanwege de beperkte innovaties in vergelijking met de vorige hoofdstukken, maar Ultieme Apocalyps het bracht het ver boven de status van zijn voorgangers, dankzij de introductie van een belachelijk aantal nieuwe eenheden, technologieën en vooral de titanen. Sommige zijn zo groot dat ze het scherm vullen en een verwoestende impact hebben op het spel: het gevoel een van deze monsters te zien oprukken naar hun basis is onbeschrijfelijk en de mod geeft meer intense emoties dan alles wat Dawn of War III te bieden heeft. De installatie is niet bijzonder complex, maar vereist de afzonderlijke download van de Tyranids (ook uitgerust met beesten zo groot als wolkenkrabbers), het proces is echter gedetailleerd in de instructies. Op dit moment zijn er alleen schermutselingen en multiplayer beschikbaar, in de tussentijd voor degenen die de campagne te veel missen is er Titanium oorlogen, eigenlijk een lichtere versie van Ultimate Apocalypse die echter alle spelmodi ondersteunt.

We doorbreken de reeks strategieën om ruimte te geven aan een prachtig spel van "serie b" STALKER Shadow of Chernobyl, de post-apocalyptische FPS, geïnspireerd op de roman "Picnic on the roadside" van de gebroeders Strugackij, maar die ook put uit de gelijknamige filmtranspositie van Tarkovsky. Het resultaat was niet zonder gebreken, maar blijft vandaag een cult met een ongeëvenaarde sfeer. En hier komt het STALKER Compleet: een soort restauratie die veel vrijheden vergt, maar de geest van het spel intact houdt, talloze redenen biedt om het gebied opnieuw te bezoeken, of het beter verteerbaar maakt voor diegenen die geïnteresseerd zijn in het proberen van de titel, maar die worden ontmoedigd door de meer gedateerde aspecten van hetzelfde. Doe jezelf een plezier en ga na het voltooien van het eerste hoofdstuk verder met de serie, Clear Sky en Call of Pripyat kregen ook de "Complete" behandeling.

In de tweede plaats is er wat er gebeurt als een Creative Assembly-game geen beperkingen oplegt aan degenen die voorstellen om het te wijzigen: Total War van de derde leeftijd, totale conversie die de toch al uitstekende transformeert Middeleeuws 2: Totale oorlog in een van de beste Lord of the Rings-games ooit gemaakt, met 14 facties, een groot aantal eenheden en personages uit boeken en films, en de mogelijkheid om de epische veldslagen van de sage opnieuw te beleven in de nederzettingen waar ze werden uitgevochten. De hoeveelheid werk achter deze mod is beangstigend, maar voor degenen die niet genoeg hebben, zijn er ook nog andere submods om nog meer inhoud toe te voegen, allereerst Verdeel en heers, wat, zoals de naam al doet vermoeden, de aanwezige facties verder diversifieert en hun selectie uitbreidt, ook op de minder bekende geschriften van Tolkien; en MOS (Massive overhaul submod) die nieuwe mechanica introduceert om de campagne dichter bij de cinematografische transpositie te brengen, compleet met muziek- en filmscènes om de meest in het oog springende gebeurtenissen te reconstrueren. De grafische engine heeft zijn mooie links, maar doet zijn werk, en het opnieuw creëren van de lading van de rohirrim bijna in schaal 1: 1 is een ongekende sensatie.

Bovenaan het podium een ​​titel die meer dan vier jaar na de release blijft verrassen voor de kwantiteit en kwaliteit van de mods die op de Workshop zijn gepubliceerd: Xcom 2: War of the ChosenDe tactische / turn-based strategie van Firaxis heeft al een vrijwel onbeperkte herhalingswaarde, maar deze toevoegen aan de vergelijking wordt een bodemloze put. Naast de iconische Lange Oorlog (geschikt voor iedereen die zichzelf pijn wil doen), kun je aanpassingen en spraakpakketten gebruiken om je campagne volledig vorm te geven, waardoor onze soldaten worden omgevormd tot Space Marines of popcultuurpersonages (video en niet-gamen) : Avengers, Batman, Geralt, Rick, Duke Nukem; de lijst is eindeloos. Maar bovenal valt het op een totale conversie om de slechteriken van Advent te vervangen door het Galactische rijk en het Xcom-project met de rebellenalliantie. Hier vind een verzameling die op Steam is gepubliceerd door een streamer die tegenwoordig een campagne met een Star Wars-thema speelt. Voor degenen die van Mass Effect houden, is de situatie meer gefragmenteerd, maar ik heb geen bijgewerkte lijsten gevonden een Ikzelf, het zou alles moeten bevatten dat beschikbaar is en je kunt sommige of zelfs allemaal gebruiken, download gewoon de benodigde bestanden, voor het geval je nog niet geregistreerd was, zelfs Steam degenen zullen je onmiddellijk op de hoogte brengen; maar voel je vrij om de workshop te verkennen, het is het waard. Om alles beter te beheren, raad ik dit ook erg nuttig aan launcher alternatief, dat ook in realtime zal controleren op mogelijke onverenigbaarheden tussen de gekozen mods. Als je gefocust blijft op de cosmetische aspecten kun je je hart ophalen, want laadtijden zullen toenemen maar het risico op crashen is praktisch onbestaande.

Xcom 2 is ook een uitstekende gelegenheid voor diegenen die modding willen proberen: de ontwikkelaars bieden speciale tools die direct op Steam kunnen worden gedownload en er is geen tekort aan online gidsen voor beginners. Veel plezier, er is geen gebrek aan mogelijkheden.