Sommige onderzoekers van de universiteit van Washington hebben ontdekt dat het mogelijk is om de spraakassistentfunctionaliteit van smartphones ook via de ultrageluid.

In een presentatie op Netwerk en gedistribueerde systeembeveiligingssymposium van 24 februari legden dezelfde onderzoekers uit dat de voorwaarden om te slagen in deze vreemde hacking vrij zeldzaam zijn. Hun relatie is lang 20 pagina, maar een samenvatting is beschikbaar op de Universiteit van Washington.

Het proces vereist een apparaat dat ultrageluid uitzendt, dus golven die niet hoorbaar zijn voor het menselijk oor, om een ​​telefoon op een tafel te bereiken. Op deze manier konden de onderzoekers veel functies activeren, van het nemen van foto's met de camera aan de voorzijde tot het lezen van wachtwoorden. 15 van de 17 geteste telefoons bleken kwetsbaar bij deze operatie.

Het experiment werkt via verschillende materialen en volgens professor Zhang, een lid van het team van onderzoekers, fabrikanten moeten het beveiligingslek bekendmaken om eigenaars van deze telefoons te informeren over het risico dat ze lopen.

Gelukkig is het erg moeilijk om zo'n hack in het openbaar te doen. In feite is een laag zacht materiaal voldoende om het te stoppen. Zolang je de telefoon in je zak hebt, kortom, ben je veilig. Geen scenario's van Watch Dogs danDit betekent echter niet dat deze methode sowieso niet kan worden gebruikt voor meer gericht hacken.