Het verkennen van onbekende plaatsen, vijandig en vol met verschillende vormen van leven is misschien een van de activiteiten die vooral ruimte vonden in de transposities van de videogame. Het is absoluut geen nieuw onderwerp, en in de loop der jaren zijn er talloze games op gebaseerd. Denk maar aan de meest recente No Man's Sky, waardoor mensen over zichzelf beter of slechter praten. Maar wat gebeurt er als een dergelijk concept in een ironische, luchtige en echt originele context wordt geplaatst? Eenvoudig, je merkt dat je speelt Reis naar de Savage Planet. De titel, ontwikkeld door Typhoon Studios en uitgegeven door 505 Games, is vanaf 28 januari digitaal en vanaf 31 januari beschikbaar in fysieke editie op PS4, Xbox One en pc. Ik kan je meteen opvrolijken: als het spel op het eerste gezicht misschien een eenvoudige komische en humoristische re-presentatie van het werk van Hello Games lijkt, blijkt het in werkelijkheid veel, veel meer te zijn.

Klaar om het Pioneer-project te starten

In Journey To The Savage Planet spelen we de rol van een astronaut die wordt gestuurd om een nieuwe planeet belde AR-Y 26 namens Kindred Aerospace, een luchtvaartagentschap van dubieuze kwaliteit. Ons doel is in feite om te bepalen of het geschikt is of niet om het menselijk leven te organiseren, vastbesloten om zijn horizon te verbreden. Zodra we onze handen op het kussen leggen, worden we wakker in onze shuttle, de Javelin, die net op de mysterieuze planeet is geland. Het interieur fungeert als een echte centrale hub, van waaruit we kunnen communiceren met verschillende instrumenten. Door bijvoorbeeld de pc te raadplegen, kunt u de spelstatistieken, verzamelobjecten en meer bekijken. Met de 3D-printer kunnen we in plaats daarvan de apparatuur verbeteren die beschikbaar is voor onze extravagante verkenner.

Reis naar de Savage Planet

De gameplay, eenmaal neus uit de weg gezet om zich te wijden aan verkenning, wordt onmiddellijk extreem onthuld functioneel, intuïtief en divertente. Allereerst kunnen we een luide klap geven, normaal of geladen, zowel om obstakels uit de omgeving als voor verschillende wezens weg te werken. We hebben dan een secundair wapen, dat kan bestaan ​​uit granaten, aas of verschillende gereedschappen, en een hoofdwapen, of een nogal veelzijdig pistool. Door op een speciale knop te drukken, kan onze hoofdpersoon dat dan doen scan de omgeving omgeving, voor meer informatie en voor het catalogiseren van nieuwe dieren- en plantensoorten. Het duurt niet lang om je te laten meeslepen door de mobiliteit van het spel om het je eigen te maken, en in korte tijd is alles echt lonend en bevredigend. De game-interface is dan eenvoudig en intuïtief: door het hoofdmenu te openen hebben we toegang tot het dagboek (waarin de primaire en secundaire missies die momenteel actief zijn samengevat), tot de gegevens van ons personage en tot de "Kindice", een soort compendium met alle elementen die tot dan toe zijn gecatalogiseerd.

Reis naar de Savage Planet

Vooruitgang, wat een passie

Om ons te helpen in ons avontuur, komen velen te hulp apparaatje en upgrades naar elementaire parafernalia. Allereerst de boegschroef voor sprongen, waardoor we hogere hoogtes kunnen bereiken, of de protonkabel, een echte worsteling waardoor we uitsteeksels kunnen krijgen die anders te hoog zouden zijn. Zonder de jetpack, de verschillende verbeteringen van de kijker om de omgeving te scannen en uiteraard de verbeteringen voor ons belangrijkste wapen. Kortom, de ontwikkelaars zijn echt uit hun dak gegaan en onze astronaut heeft niets anders dan dekeuze gemaakt. Om al deze upgrades uit te voeren, moet je echter eerst bepaalde monsters vinden om te scannen en vervolgens de vier belangrijkste materialen in de game gebruiken: aluminium, koolstof, silicium en buitenaardse legeringen. Deze mineralen, met uitzondering van de buitenaardse competitie, zijn gemakkelijk te vinden over de hele planeet of door de vele vijandige en niet-vijandige wezens die ons pad tegenkomen te verslaan.

Reis naar de Savage Planet

Sleutelwoord in Journey To The Savage Planet is progressie, zowel van de uitrusting als van het karakter. Door het verzamelen van het "oranje slijm" verspreid over de planeet, is het mogelijk om maximale gezondheid en uithoudingsvermogen te vergroten, wat ons beslist beter bestand maakt tegen de verschillende vijanden. Dan zijn er de wetenschappelijke experimenten, kleine en eenvoudige uit te voeren uitdagingen die, indien voltooid, de rang van onze ontdekkingsreiziger verhogen,
waardoor hij nog effectievere upgrades kan krijgen dan de vorige. Dan zijn er ook verschillende baas vechten, elk met een echt origineel en verfijnd ontwerp. De botsingen in kwestie, evenals die tegen de verschillende basiswezens van AR-Y 26, moeten niet lichtvaardig worden opgevat. Hoewel ze blijkbaar niet erg veeleisend zijn, slagen ze erin om het echt moeilijk te krijgen, vooral als je niet in staat bent om een ​​effectieve aanpak te volgen.

Reis naar de Savage Planet

Echt gewaardeerd - zelfs als ik het voor een korte tijd kon proberen - het component online coöperatie met een andere speler. Als het starten van een solo-avontuur in sommige situaties bijzonder moeilijk kan zijn, is het mogelijk om samen met een reisgenoot op verkenning te gaan aanzienlijk vermindert de waarschijnlijkheid om aan de bok te trekken. Door samen te werken met een andere speler is het zelfs mogelijk om elkaar te genezen, en alle gevonden middelen blijven behouden, zelfs als we terugkeren naar het spelen in één speler. Dit is ongetwijfeld een aangename toevoeging die de waarde van het totale aanbod alleen maar verhoogt.

Wanneer verkenning geen grenzen heeft

De verscheidenheid en uitgestrektheid van de bizarre planeet die we moeten verkennen, vertegenwoordigen de dragende pijlers waarop Journey To The Savage Planet rust. Maar tijdens onze reis, het tegenkomen van talloze wezens, van de meest nieuwsgierige en schattig tot de meest vijandige, is slechts een van de vele elementen die deel uitmaken van de game-ervaring. Als enerzijds het daarom verkennende activiteit is die de meester is, anderzijds concentreert het spel zich veel op het oplossen van verschillende omgevingspuzzels e platformsessies. Vanzelfsprekend is beloning daarom de vaardigheid en creativiteit van de speler, evenals zijn vermogen om te experimenteren met de verschillende gereedschap en tools om de meest geschikte oplossing te vinden voor de context waarvoor ze staat.

Reis naar de Savage Planet

Tijdens onze verkenning in de verschillende speelgebieden kunnen we er ook enkele vinden portals te activeren. Dankzij hen is ons personage in staat om zich via snelle reizen tussen de verschillende onderzochte plaatsen te verplaatsen en terug te keren naar de belangrijkste shuttle. De verschillende instellingen worden vervolgens op een ongebruikelijke maar effectieve manier met elkaar verbonden. Het is heel vreemd om direct na het oversteken van een bevroren toendra een mild bos te zien, maar het is nog steeds aangenaam ongebruikelijk om te zien. In die zin zou de aanwezigheid van een minimap welkom zijn geweest, wat het ook is afwezig. Het is zeker geen bijzonder ernstige tekortkoming, maar het zou zeker het leven van velen hebben vereenvoudigd (vooral degenen die, net als ik, last hebben van een slecht richtingsgevoel, red.). De flora en fauna van Journey To The Savage Planet zijn bijzonder rijk en divers, en het van tijd tot tijd ontdekken van nieuwe diersoorten en dieren, evenals beslist buitengewone planten, geeft een gevoel van onderdompeling dat je echt heel verrast maakt.

De esthetiek die we leuk vinden

Vanuit technisch en visueel oogpunt is Journey To The Savage Planet echt vreugde voor de ogen. De game draait zeer gestaag op 30 FPS, met vrijwel geen prestatievermindering, zelfs op de meest opwindende momenten. Natuurlijk kan het gebeuren dat de titel in bepaalde situaties worstelt (de meest verre vijanden bewegen met heel weinig frames), maar het is niets zo slopend voor ons avontuur. Zelfs grafisch is de titel beslist ispirato en het ontwerp van monsters en instellingen presenteert een kleurrijke stijl, cartooneske en levendig die zichzelf meteen laat beminnen. Zeer goed verzorgd ook de animaties van ons karakter, goed gedaan en echt originali.

Reis naar de Savage Planet

Een ironie uit mijn gedachten

Een constante achtergrond voor Journey To The Savage Planet is er één ironische en satirische component dat doordringt de hele spelatmosfeer. de komische verve van de titel kan echt oneerbiedig, scherp zijn en resulteert vaak in een reeks vrijwilligers afval en humor subliem. De beschrijvingen van de vijanden, de grappen van EKO (de AI die er is
gids in het avontuur), de hele gamewereld: elk element van de titel wordt gepresenteerd in een humoristische sleutel en het is echt moeilijk om het lachen tegen te houden. Om nog maar te zwijgen over de advertenties die binnen de hoofdshuttle worden uitgezonden. Ik wil je niets vertellen om de verrassing niet te bederven: je moet gewoon weten dat ik dat letterlijk ben fuori di testa. Het is onmogelijk om die ironie van het oude niet te heroverwegen Ratchet en Clank voor PS2 en het opnieuw creëren van die sfeer is zeker een grote toegevoegde waarde.

Om welke reden dan ook niet te missen

Journey To The Savage Planet is, zonder twijfel, een gelegenheid niet te missen. Het begint met de premissen van een No Man's Sky, terwijl u de sandbox-component niet deelt, maar er onmiddellijk van weggaat om een ​​stijl en een persoonlijkheid te creëren geheel eigen. De titel is geen eenvoudig verkenningsspel, omdat het de kenmerken en mechanica heeft die typisch zijn voor één schietactie hoeveel van een RPG. Het kwaliteitsniveau van deze knetterende mix is ​​zodanig dat het spel is in staat om je te winnen, zelfs als je geen fervent fan bent van een van de bovengenoemde genres of zelfs als je niet echt van ze houdt. De debuutfilm van Typhoon Studios wordt gepromoot met vlag en wimpel en is meer dan een welkome verrassing.

Als je van snelle, levendige en kleurrijke spellen houdt, als je een liefhebber bent van verkenning en ontdekking of gewoon van goden dwangmatige completistenJourney To The Savage Planet is absoluut de game die iedereen tevreden zal stellen. De enige fout kan worden weergegeven door de moeilijkheid om zich te oriënteren, maar het is iets dat grotendeels subjectief is en dat in elk geval rustig op de achtergrond komt. Vooral als we kijken naar de kwaliteit van de titel, die op niveau staat echt hoog. Neem de bal en dompel jezelf onder in de verkenning van AR-Y 26, want als je eenmaal een voet op deze planeet hebt gezet ... wil je bijna niet meer weg, dat garandeer ik je.