Ik heb altijd een passie voor videogames gekweekt waarin het nodig is om een ​​boerderij te beheren: Harvest Moon, dan Story of Seasons, zijn mijn dagelijkse brood. Dus besloot ik mijn horizon te verbreden en een bredere uitdaging aan te gaan, mezelf te wijden aan Farming Simulator 20, naar de Nintendo Switch. Prachtige boerderijen, dieren om te kweken en allemaal beschikbaar op een console waarmee je overal kunt spelen: wat kan er misgaan? Ik was er vast van overtuigd dat de titel niet zo veel complexer was dan ik gewend was en dat ik hem binnen de kortste keren zou domineren. Ah, hoe verkeerd was ik!

Farming Simulator 20 opent de dansen met een eerste tutorial, bedoeld om beginnende spelers de basismechanica te laten begrijpen. Ik vind het een geweldig idee: de eerste impact met een dergelijke titel kan eerlijk gezegd beangstigend zijn, en inderdaad is het misschien dit psychologische blok dat velen van ons belet om de serie te benaderen. Zo'n geavanceerde en complexe simulator wekt angst op, omdat het noodzakelijkerwijs uren en uren inzet vereist om zijn geheimen te leren. De tutorial zet ons aan het roer van drie verschillende voertuigen, leert ons de basisprincipes van het cultiveren van velden: allereerst verzamel de gewassen klaar met de maaier, een leuke kleine auto die essentieel is voor ons werk. Later leert hij ons om de velden te ploegen en te zaaien met de bijbehorende machines, en laat hij ons begrijpen hoe we deze taken aan sommige helpers kunnen toevertrouwen: een echte levensredder. Nooit zoals in Farming Simulator 2020 heb ik graag taken gedelegeerd aan anderen: het is absoluut onmogelijk om jezelf te kunnen wijden aan alle activiteiten, dus het is van vitaal belang om hulp te krijgen. En het kost niet eens zoveel.

Het laatste deel van de tutorial leerde ons om het gewas op een trailer te laden en te verkopen in het bijbehorende magazijn, om onze verdiende winst te verzamelen. En eindigde hier. Maar hoe - vroeg ik mezelf af - is dat alles wat ik moet leren spelen? Natuurlijk niet, er is veel andere informatie die moet worden verkregen om door te gaan, maar hierin Farming Simulator 20 laat ons vrij genoeg en biedt ons alleen een helpsectie die de verschillende spelsecties bestrijkt, in waarheid een paar regels wijden aan mechanica. Ik kan daarom niet ontkennen dat ik me in het begin echt zo verloren voelde, en dit maakte me bijna bereid mezelf te committeren. Bijna: de grote vrijheid waarover de speler beschikt, heeft zijn charme op mij uitgeoefend.

Wat kan daarom worden gedaan in Farming Simulator 20? Van alles, elk element dat nodig is om een ​​echte boerderij te beheren. Het is belangrijk dat de speler begrijpt wat het grote realisme van de titel betekent, of de verplichting om elke kleine actie uit te voeren die deel uitmaakt van de grote keten van het werk van de boer. Als je gewoon op het veld wilt klikken om het water te geven of te oogsten, ben je echt niet op de goede weg. De titel komt echter ook een beetje bij elkaar, waardoor de speler begint met alle benodigdheden om een ​​beetje van het leven te genieten: velden, geld en basisvoertuigen. Mijn eerste beslissing als een ervaren boer was om dieren voor me te krijgen, want laten we wel wezen: ze zijn absoluut leuker en leuker dan een haverveld. Naast de klassieke schapen en varkens introduceert Farming Simulator 20 paarden, die we ook over de kaart kunnen rijden, zoals de nieuwe Zorro. Mooi, zonder twijfel, maar ze hebben me altijd een beetje bang gemaakt. In elk geval zijn dieren buitengewoon handig, omdat het voldoende is om ze te voeren en voldoende schoon te houden om materialen te kunnen verkrijgen en te reproduceren.

Ik kan niet zeggen dat ik een fan ben van mooie auto's, maar zelfs op mij heeft een luxe voertuig een zekere charme. Maar ik had nooit gedacht enthousiast te worden over een tractor, maar Farming Simulator 20 brengt je een beetje in het perspectief van de verzamelaar: gewoon mooi, chroom en gekleurd en ik wil ze allemaal. Het besturen van voertuigen is zo'n belangrijk deel van de titel dat de keuze van de machine eigenlijk zijn relevantie overneemt. In dit spel werden de John Deere-machines geïntroduceerd, wat blijkbaar het meest relevante merk ter wereld is. Ik had geen idee, maar als je meer 100 verschillende voertuigen kunt kopen, laat je je hoofd echt draaien. De gids blijft echter vrij omslachtig en het gebeurde me steeds opnieuw dat ik mezelf ondersteboven in een greppel bevond. Ik hoop er zeker van te zijn.

Ik moet het hebben over de grenzen van Farming Simulator 20 en ik denk dat het obstakel de hoeveelheid inhoud is. De complexiteit en extreme levensduur kunnen zelfs een probleem zijn voor een beginner, vooral gezien hoe niche het genre is. Het is het klassieke spel waar je van houdt of haat, maar ik zou willen dat het duidelijk is dat ik denk dat het zelfs diegenen die ervan overtuigd zijn dat ze immuun zijn voor de charme ervan kan verbazen: je kunt niet van tevoren weten of we het leuk zullen vinden of niet, kortom. Dit komt omdat de voldoening van het harde (zeer harde) werk echt geweldig is: hoe meer we worstelen, hoe meer we blij zijn met de resultaten. De verdiensten van de titel zijn duidelijk, omdat het een bijna eindeloze hoeveelheid activiteit biedt om bij te houden, wat resulteert in een van de meest langlevende spellen die er bestaan: als je slechts één Nintendo Switch-cartridge op een onbewoond eiland zou hebben, zou dit zeker een van de kanshebbers.