Ik zeg je onmiddellijk en zonder al te veel preambules: Ik was een afleider van VR. Ik was er diep van overtuigd dat deze technologie nooit echt stand zou houden (en dat doe ik gedeeltelijk nog steeds), dat alle games beperkt zouden blijven tot louter "ervaringen", kort en dat ze de kosten van dure kabel die de kijkers en de complexiteit van elk van hen kostte niet waard waren uitwas. De eerste keer dat ik een kijker mocht proberen was om ViGaMus, een paar jaar geleden, in een kamer waar een Oculus DK 1 of 2, Ik kan het me niet goed herinneren. We hebben het over een "prototype", DK betekent precies Ontwikkelaarskit, een product dat nog niet is geperfectioneerd en is toegewijd aan een klein deel van de gebruikers, early adopters die erop gebrand zijn zich hals over kop in deze voor mij onbegrijpelijke wereld te gooien. Vandaag terugkijkend is mijn grootste obstakel er altijd een geweest: het uitzicht. Ik draag een vrij grote bril die botst met de beschikbare ruimte in de vizieren en tijdens die test kreeg ik te horen dat ik ze uit moest doen en "hoe dan ook" moest proberen. Onnodig te zeggen, na een paar seconden nam ik alles weg gezien het onvermogen om iets te zien en met de onderdompeling die naar dat land werd gestuurd. Vanaf dat moment reageerde ik totaal niet meer op VR. Een liefhebber van technologie en fervent consument van nieuwigheden, maar totaal onbewogen tegenover deze dingen die te complex en omslachtig zijn voor mij om echt bevredigende gamesessies te kunnen garanderen.

Ondanks alles ben ik altijd over dit onderwerp geïnformeerd. In de loop van de tijd werden er steeds meer artikelen geschreven en werden er steeds meer video's over VR gemaakt en uiteraard werd een van de referentiepunten Fraws. Zo nu en dan over de video's op Portaal of degene aan Ustica ramp, absoluut minder leuk. Jaren gingen voorbij en af ​​en toe werd bijvoorbeeld een game genaamd "killer-app" van VR gepubliceerd Astro Bot voor PlayStation VR of iets anders voor pc's waarvan de titels ik me niet herinner, die onmiddellijk uit mijn gedachten werden gewist, wetende dat ik ze nooit zou hebben gespeeld of er zelf niet in geïnteresseerd zou zijn. Ik kon het opnieuw proberen, dankzij de moed van sommige jongens in mijn stad die besloten er een te openen VR kamer. De HTC Vive Pro is gekoppeld aan een Virtuix Omni-platform, maar nogmaals, niets te doen. De bril komt de kijker binnen maar, nadat hij er niet aan gewend is geraakt, begint er na letterlijk vier minuten een sterke misselijkheid naar me toe te komen en, zelfs in dat geval, eindigde een ervaring nog voordat hij begon. Na ongeveer anderhalf jaar na deze laatste test nadert virtual reality echter drastisch en plotseling. Kortom, een vriend die nog meer van de wereld van technologie houdt bij 360 ° dan ik, koopt een Oculus Rift en begint vanaf daar lovend over hoe mooi het is, hoeveel plezier en dat soort dingen. Al dagenlang, zo erg dat hij na een tijdje de vlo in mijn oor weet te stoppen, waardoor ik denk dat er misschien iets was wat ik niet begreep over virtual reality.

Dus om dichter bij VR te komen, besluit ik een ander enorm obstakel te overwinnen: contactlenzen. Ik heb vrij gevoelige ogen en het maakt me onder de indruk van het idee om een ​​lentina aan de oogbol te hebben bevestigd. Allerlei paranoia verdund door verschillende vrienden die in wezen tegen mij zeggen dat "het niets is". Oh: Ik neem ze al meer dan een week, maar ze eraf halen is elke keer een hel, en de linker draait zich voortdurend in het ooglid en dwingt me om mijn partner om hulp te vragen. Een puinhoop, maar ik went eraan. Ja, later zag ik ook dat er afstandhouders zijn om een ​​bril in te voegen en zelfs steunen die worden geleverd met lenzen, zoals dergelijke dingen, maar voor mijn gradatie hebben we het over ongeveer 180 euro lenzen en ik denk niet dat het echt de moeite waard is. Ik koop alles wat ik nodig heb en ga eindelijk deze gezegende Oculus proberen in een thuisomgeving, zonder tijdslimieten, in totale en perfecte rust, die allemaal totaal ontbrak in de eerste twee tests.

VR

Dus begin met de basis tutorials, Dreamdeck e Eerste contact. En binnen enkele seconden ging er een wereld open. De eerste is een eenvoudige visuele ervaring die je in verschillende scenario's plaatst en je beetje bij beetje laat wennen aan de totale onderdompeling van de kijker en de VR. Als ik aan de ene kant een lichte schok had voor een vreemde maar vriendelijke alien, had een heel andere impact me een gigantische T-Rex naar me toe zien komen of door het raam van een wolkenkrabber van een enorme metropool in Gotham-stijl kijken. In dit tweede geval viel ik echt, ik weet niet hoe ik het goed moet uitleggen. Degenen die het hebben geprobeerd en last hebben van duizeligheid begrijpen wat ik bedoel. Zodra dat scenario opende, werden mijn benen slap en viel ik ter plaatse. Nog erger toen ik het probeerde Zie je angsten onder ogen. Vlak daaronder zie je de video, op het moment dat de robot je neemt en optilt, stortte ik tegen de kast achter me in een poging te ontsnappen.

Ik weet het, tot nu toe maken de genoemde spellen deel uit van de "ervaringen" die aan het begin van het artikel worden genoemd, kort en dat zal nooit meer worden gestart. Maar nu is er een goede selectie aan games beschikbaar die naar mijn mening eindelijk de aanschaf van een headset rechtvaardigen. De eerste titel die werd geprobeerd was Robo Recall, begon altijd tijdens deze test in het huis van mijn vriend, van waaruit ik na ongeveer twee uur vertrok. Er waren amper dertig minuten verstreken. Shooter gemaakt door Epic Games, geeft totale vrijheid van actie. Neem een ​​robot, gebruik het als een schild tegen vijandelijke slagen, gooi het naar hem, laad het geweer op een andere vijand, gooi het naar hem en neem het terug in de lucht, al opnieuw geladen terwijl je met de andere hand een kogel neemt die aankomt en terugstuurt naar de afzender . Of neem een ​​robot, haal er een arm van af en gebruik hem als een vleermuis om anderen te verslaan. Leuk en snel, de race om de hoogste score is constant. Na ongeveer drie dagen kocht ik ook een Oculus Rift compleet met Touch en tweede sensor tegen een beslist voordelige prijs en trouwens, als je geïnteresseerd bent, is dit de beste tijd om er een te kopen, omdat zoveel mensen het verkopen om over te schakelen naar Rift S of andere kijkers. Later moest ik het proberen Lone Echo, titel ontwikkeld door Klaar in de ochtend die ik bijna af had en waarvan ik denk dat het gewoon een essentiële ervaring is voor iedereen met een kijker. Het is een avontuur dat zich afspeelt in een ruimtestation dat rond Saturnus draait. De beweging van ons personage wordt voortdurend beïnvloed door het gebrek aan zwaartekracht en we zijn vastbesloten om het mysterie van de vreemde anomalie op te lossen die in de buurt van de planeet verscheen. Ook in dit geval moest ik even zitten, vooral als je het station moet verlaten om door de ruimte te dwalen. Het gaf me een gevoel van verlatenheid en constant gevaar dat ik nog nooit eerder had meegemaakt in een videogame. Ik heb ongeveer vijf uur gespeeld en het lijkt erop dat ik het klaar ben. Geen uitstekende levensduur, het is waar, maar gezien de kwaliteit van de titel kan het me echt weinig schelen.

Een andere titel die ik uren en uren uitstort is Beat Saber. Hierover is weinig te zeggen, ritmespel waarin kubussen naar de speler worden gebracht om te worden gesneden met de lichtzwaarden die we vasthouden in de juiste richting gegeven door de indicatoren op de verschillende kubussen. Je hebt het zeker gezien in sommige video's op Facebook of YouTube en de mogelijkheid om ook te downloaden aangepaste liedjes maakt het potentieel oneindig. Nadat ik was overgeschakeld naar Arizona Sunshine, FPS gebaseerd op zombies met een verhaal dat ik nog moet ontdekken, speelde ik heel weinig. Positieve opmerking: het wordt in het Italiaans nagesynchroniseerd, maar op een gewoon vreselijke manier, in de volledige Dingo Picture-stijl, zul je enorm lachen. Ik had het genoegen om het opnieuw te ontdekken Minecraft, dat in VR een heel ander aspect krijgt (uiteraard). No Man's Sky liet me een beetje teleurgesteld achter vanwege de te lage resolutie en ik verliet het na een tijdje. En dit zijn slechts enkele van de titels die ik heb geprobeerd, ik heb het al in de winkelwagen rez Infinite e Tetris-effect. Gelukkig wordt de tijd van de "ervaringen" langzaam ingehaald door echte volledige games die een gameplay van enkele uren kunnen garanderen en die naar mijn mening uiteindelijk de aankoop van een kijker volledig rechtvaardigen. Als je het nog nooit eerder hebt geprobeerd, is het echt moeilijk om je het niveau van diepte te laten begrijpen waarin het mogelijk is om onder te dompelen zonder nooit helemaal weg te komen. Je hebt nog steeds een kabel om op te letten en dure apparatuur overal om je heen, want alleen dit ben ik ervan overtuigd dat het risico van vervreemding beslist is vermeden. Verschillende toespraak met betrekking tot de bewegingsziekte. Ik heb er bijvoorbeeld geen last van, of ik raak er tenminste heel snel aan gewend; mijn vriendin ontdekte in plaats daarvan dat ze gevoelig is voor het ding en na een uur moet stoppen met spelen. Kortom, als je de kans hebt om het alleen te proberen om een ​​mogelijke misselijkheid te evalueren, doe het dan en denk goed na over de aankoop voor het geval je hardware VR kan ondersteunen: je zult er bijna geen spijt van krijgen.