LAYTON'S MYSTERIE REIS: Katrielle en de samenzwering van miljonairs komt op Nintendo Switch een paar jaar na de release op de prachtige kleine Nintendo 3DS. Het was met gemengde emoties dat ik deze porting benaderde: een deel van mij was ongetwijfeld enthousiast. Ik ben dol op de Layton-saga, en de landing op de hybride Nintendo kan de serie nieuw leven inblazen, wat slechts het begin van een nieuw glorieus seizoen vertegenwoordigt. Ik had me niet eens gerealiseerd hoeveel ik er niet mee had gespeeld, maar ik was blij te zien hoeveel ik ontspan als het gaat om het oplossen van puzzels, vooral met de bubbelende Katrielle. Aan de andere kant is deze release een beetje een nederlaag: we wachten al twee jaar op een echt vervolg en er is nog steeds geen teken van. De geschiedenis is sluimerend gebleven en het is een eufemisme: er zijn een miljard vragen open en in afwachting van een verklaring, waaronder verdwijningen, mysterieuze relaties en pratende hondeni. Het is niet leuk om ons zo droog te laten, is het niet?

LAYTON'S MYSTERIE REIS: Katrielle en de miljonairs samenzwering maakt geen significant verschil met zijn draagbare consoleversie, maar vertegenwoordigt de eerste keer ooit dat de serie op het tv-scherm kan worden afgespeeld. En het is mooi: er is veel werk verzet aan de graphics en het is echt heel leuk om te zien. De bedieningselementen zijn helaas nog een paar mouwen, want net als alle punten en klikken lijdt het spel zonder het aanraakscherm. Je kunt ook bewegingsbesturing gebruiken, wat ik persoonlijk lastig vind, maar de beste manier om te verkennen blijft in draagbare modus, met je vinger op het touchpad. Ook is dit systeem minder snel en precies dan de goede oude stijl, omdat het de minder dunne vinger is die het vaak de aandachtspunten in de omgeving bedekt. Het resultaat is dat munten of geheimen in vergelijking met de versie voor 3DS eerder verloren gaan op straat, omdat het onderzoeken van het volledige scherm minder praktisch is. We kunnen er echter een reden voor doen, en bovendien is het opmerkelijk dat de ontwikkelaars zoveel beschikbare controlemethoden hebben verstrekt.

De puzzelschermen zijn volledig opnieuw bekeken om ze aan te passen aan het enkele scherm, evenals de toetsen om in te drukken om te communiceren met de verschillende elementen, getallen en antwoordvakken: vanuit dit oogpunt vind ik dat uitstekend werk is verricht. Wat betreft de extra inhoud, we hebben nieuwe 40-puzzels, verkrijgbaar in de extra modi en tussen de raadsels van de dag, en dit is een eerbetoon aan LAYTON'S MYSTERY JOURNEY: Katrielle en de miljonairs-samenzwering als een Layton-reeksspel met meer puzzels dan ooit. Er zijn ook extra kleding beschikbaar voor Kat, die oorspronkelijk exclusief was voor de mobiele modus, en een aantal prachtige, prachtige, opwindende outfits voor de kleine hond Sherl, die ik in de vroege uren van het spel kreeg. Laten we het dus niet hebben over een aantal opvallende extra elementen, maar ik denk persoonlijk dat het de moeite waard was om dit porten te maken, omdat de titel niet de aandacht genoot die het verdient, en nieuw geluk zou kunnen hebben op de Nintendo Switch.

Het sterke punt van LAYTON'S MYSTERY JOURNEY: Katrielle en de samenzwering van miljonairs, zoals in alle titels die eraan voorafgaan, is geschiedenis en sfeer. De jonge Katrielle heeft nog niet de ervaring van haar vader, maar verdedigt zichzelf meer dan goed: ze is charismatisch en weet wat ze wil, vooral in het geval van voedsel of kleding. En hiervoor respecteer ik het diep. De cast van ondersteunende acteurs wordt verrijkt door een Cavalier Servente met een turbulente geschiedenis, de jonge Ben en Sherl, een hond met een mysterieuze geboorte. Er zijn ook veel andere personages die we tegenkomen in ons onderzoek, sommige oude bekenden van tientallen jaren daarvoor, toen Hershel Layton nog over deze landen regeerde. Is het mogelijk dat ze helemaal niet ouder zijn geworden?

De mysteries die we moeten oplossen zijn blijkbaar van elkaar gescheiden en leiden ons tot ongelooflijke diefstallen, verdwijningen van huisdieren of fantasmagorische verschijningen. Alles op het eerste gezicht lijkt lichter en met een meer saai ritme in vergelijking met de avonturen van vader Layton, maar uiteindelijk ontdekken we een rode draad tussen de verschillende afleveringen, en we kunnen niet nalaten betrokken te zijn bij het verhaal. Ik heb echt genoten van de avonturen van Katrielle, precies zoals het mij is overkomen in de 2017, en ik blijf mijn vingers kruisen, in de hoop dat Level-5 een tweede hoofdstuk waard is. Er zijn te veel vragen onopgelost gebleven en het is pijnlijk om te denken dat we niets meer weten over het leven van deze schattige personages. De eerste titel van professor Layton kwam meer dan 12 jaar geleden uit: we kennen ze en volgen ze al heel lang, stel ons niet teleur!

De moeilijkheidsgraad van de raadsels in LAYTON'S MYSTERY JOURNEY: Katrielle en de samenzwering van miljonairs is niet bijzonder hoog, dankzij de aanwezigheid van talloze hulpmunten en gerelateerde nuttige en goed verklaarde hints. Er is echter een grote verscheidenheid aan puzzels beschikbaar: er zijn alle genres, maar elementen van lateraal en taalkundig denken overheersen, die van wiskunde en visuele vaardigheden die schaars zijn. Er zijn ook drie mini-games, zoals de klassieker van de serie, die in plaats daarvan heel moeilijk kan zijn om mee om te gaan. Ik hield van ze alle drie, omdat ze gevarieerd en goed gemaakt zijn: ik vind ze tot de beste in de serie tot nu toe. Vooral die in het restaurant, want nou, ik ben dol op eten.

Het pijnlijke punt van de hele ervaring is de aanwezigheid van talloze vertaalfouten in de verschillende puzzels, waarover ik destijds al had geklaagd. Er zijn minstens 4- of 5-puzzels die eenvoudigweg niet oplosbaar zijn voor een onnauwkeurige of volledig onjuiste Engelse vertaalopdracht en ik vind het gewoon onaanvaardbaar dat het probleem niet is verholpen in de luxe-editie. LAYTON'S MYSTERIE REIS: Katrielle en de miljonairs samenzwering vereisen een gemiddelde kennis van de Engelse taal om te worden gewaardeerd, en de vertaling is noodzakelijk om het bruikbaar te maken voor een groot deel van het publiek, dezelfde die de vorige titels in het verleden speelde. Dergelijk slordig werk beschadigt het spel en veroorzaakt frustratie bij de spelers.

De rest van de titel is gewoon schattig. Het karakterontwerp is schattig. De kleine tekeningen in puzzels zijn schattig. De muziek is zelfs luxueus en de hoeveelheid te doen activiteit is eindeloos. LAYTON'S MYSTERIE REIS: Katrielle en de miljonairs samenzwering is een langlevende en goed gemaakte titel, die iedereen in de Nintendo Switch kan houden, zelfs degenen die niet echt gepassioneerd zijn door puzzels, vastgelijmd. Ondanks de kleine problemen, raad ik het iedereen aan die de Nintendo hybride console bezit, om twee redenen. De eerste is dat iedereen ten minste één titel in de Layton-saga moet spelen, die geschiedenis op zijn eigen manier heeft geschreven, en de tweede is dat ik oprecht hoop de aandacht te vestigen op Katrielle en haar vrienden. Laten we proosten: laat het het begin zijn van een nieuwe serie onder leiding van de briljante onderzoeker.