Naamloos Gansspel Het is een heel persoonlijk spel voor mij: op twaalfjarige leeftijd was ik op reis naar de Bioparco en een gans at de sandwich die ik had meegenomen voor de lunch. Alles in een hap. Verraderlijke en slechte dieren, zoals bekend in de regio's van Midden-Italië, waar de ocarone - of het mannetje van de gans - wordt gevreesd en gekookt voor wraak in augustus. Untitled Goose Game belichaamt daarom perfect de slechte octopus en plaatst ons in de schoenen van een bijzonder ijverige vogel, die bedoeld is om de arme voorbijgangers te irriteren die oversteken.

zonder titel gansspel

Ondanks zijn grote vermogen om slechte vliegtuigen te ontwerpen, heeft onze gans maar vier mogelijkheden: hij kan rennen, zichzelf laten zakken, ruziën met gespreide vleugels of objecten verzamelen. Een meer dan voldoende set van acties, die een grote verscheidenheid aan wandaden mogelijk maakt. In Untitled Goose Game gaan we van het ene gebied naar het andere in een charmant stadje, en in elke hoek verschijnt het een lijst met te voltooien doelen. Allemaal leuke kleine dingen, zoals een oude vrouw in een garage sluiten, voedsel stelen of mensen op de grond laten vallen. De meeste van deze activiteiten zijn eenvoudig en intuïtief en er is geen noodzaak om te veel te plannen om te begrijpen hoe zich te gedragen, terwijl andere acties een zekere vindingrijkheid en organisatie vereisen. We moeten vaak in de stealth-modus gaan in de struiken of onder de tafels, of proberen goede dingen om ons heen te vinden. Verdomde tandenborstel, waar ben je?

zonder titel gansspel

Zodra de doelstellingen zijn bereikt, verschijnt een "finale" die, indien voltooid, toegang geeft tot een later gebied. Onze slechtheid kent geen buurtgrenzen. Hoewel alles onmiskenbaar leuk is, heeft Untitled Goose Game vooral de typische beperkingen van het kleine project de beknoptheid van het spel: het eindigt over ongeveer twee uur. Er zijn eigenlijk maar vier of vijf gebieden om te verkennen, terwijl het leuk zou zijn geweest om de hele stad te kunnen beschadigen. Echt, het uiterlijk van de credits geeft ons een slecht gevoel: we hopen altijd iets ergers te kunnen combineren met het volgende slachtoffer. De korte duur maakt het echter tegelijkertijd mogelijk om niet teveel van de gameplay te vervelen, wat misschien lang getrokken zou worden vervelend en repetitief. Er is echter een soort "post-game" waarin een lijst met extra activiteiten verschijnt, waarvan sommige real-time proeven zijn. Voor gevederde perfectionisten.

zonder titel gansspel

De grafische stijl van Untitled Goose Game is op zijn zachtst gezegd minimaal: de cijfers zijn allemaal extreem eenvoudig en de animaties een beetje ruw. Ze herinneren me een beetje aan mijn pogingen met vectortekenen op Photoshop in de vroege 2000-jaren: die nostalgie. Desalniettemin raakt men gemakkelijk gehecht aan de hoofdpersoon en zijn "vijanden", die erin slagen om frustratie en woede goed uit te drukken, zelfs zonder nuances en schaduwen, zijn emoties vrij gemakkelijk te lezen. Er is ook een probleem met de interpenetratie van de objecten en enkele kleine glitches: zodra ik mezelf teleporteerde voorbij een hek. Het is echter geen echt probleem, ook omdat 90% van het plezier van de titel is - letterlijk - caciara maken en draven tussen de voeten van de betrokken menselijke armen. De soundtrack is even basic, met een paar ontspannende en landelijke liedjes. Maar met een prachtige squawk.

zonder titel gansspel

Achteraf gezien kon ik van Untitled Goose Game niet echt meer verwachten. Het amuseerde me en vermaakte me behoorlijk, zonder me te dwingen om te denken en me te veel op gameplay te concentreren. Natuurlijk, gezien hoe het spel een fenomeen van gebruik is geworden, met overal memes en grappen, was het legitiem om op een langere duur te hopen met nog meer bizarre elementen, maar je kunt altijd wachten op een vervolg met angst.