De jagers van de crypte zijn terug en ze hebben meer honger naar schatten dan ooit. Gearbox, na zeven jaar na de publicatie van Borderlands 2, brengt de saga weer tot leven Borderlands 3. Ok, misschien om te zeggen "zeven jaar na publicatie" is een beetje overdreven, want jarenlang is de DLC van het tweede hoofdstuk vrijgegeven, met de laatste alleen gepubliceerd op de 9 juli van dit jaar die diende als een prequel voor dit derde hoofdstuk. In elk geval kunnen we eindelijk teruggaan naar Pandora om crypten te zoeken, hoofden naar de Skag te verpletteren en zoveel mogelijk spullen op te blazen. En deze keer zullen we ook onze lading vernietiging door het universum exporteren. Groter, explosiever, meer rommel.

Borderlands 3
De overstap van Pandora naar Promethea is verbazingwekkend

Het verhaal begint op Pandora, jaren na de gebeurtenissen van Borderlands 2. De Crimson Raiders zitten in ernstige problemen en onze cryptejager arriveert om de situatie op te lossen, op bevel van de Sirene Lilith. De tweeling Calypso, Troy e Tyreen, waarvan we onmiddellijk zullen leren kennen, ik ben het helemaal niet eens met wat we doen en doe er alles aan om een ​​spaak in de wielen te plaatsen en eerst de sleutels van de crypten te grijpen om de mysterieuze "kracht" te stelen die achter de 'interieur. En ja, deze keer hebben we het over crypten, in het meervoud. Wie Borderlands 2 heeft gespeeld, zal zich het einde goed herinneren, de galactische kaart die verschijnt en de gedachte van iedereen was er maar één: de hoop dat in de volgende titel de kans zou worden geboden om van planeet naar planeet te reizen. Nou ja, dat kan, maar niet precies zoals gehoopt. Na een paar uur gameplay is de mogelijkheid om de fladderende rots van Pandora te verlaten om de eerste planeet, Promethea, te bereiken, ontgrendeld. Dat is wanneer het verhaal van Borderlands 3 opent, met één oorlog onder de beroemde wapenfabrikanten, Atlas e Maliwan, aangemoedigd door de Calypso zelf en hun geroepen volgers Sons Of The Crypt, en de terugkeer van bekende personages zoals gebeurde in het tweede spel. Het ritme van het verhaal, in zijn dertig / vijfendertig uur nodig om het te voltooien, is vrij constant, met wendingen, gelach en in sommige gevallen zelfs enkele tranen, zowel van geluk als verdriet.

Borderlands 3
Het bovenstaande bijschrift zegt het allemaal

Een ding dat ik persoonlijk niet erg op prijs stelde, zijn de reizen tussen de planeten. Duidelijk zijn, de gebieden verschillen enorm van elkaar en tijdens een upload kunt u overschakelen van bruine tinten van Pandora naar ultra futuristische stad Promethea tot Himalayan-achtige landschappen van Athenas, die me deed denken aan degenen die in Pandaria zijn gezien. Binnenin het spel zijn aanwezig vier verschillende werelden, elk met zijn karakteristieke karakters en met elk detail op de juiste plaats: de dozen veranderen van stijl afhankelijk van de planeet waarin ze zich bevinden en er zijn ook enkele verschillende vijanden, naast de alomtegenwoordige fanatici en psychos. Het probleem is dat het helemaal ontbreekt aan een soort verkenning van de ruimte of zelfs alleen het gevoel dat we onze planeet daadwerkelijk veranderen, omdat het uiteindelijk allemaal neerkomt op het openen van de kaart en het kiezen van het gebied om naartoe te gaan, mede dankzij de nieuwe mogelijkheid van profiteer van de snelle reis, waar we ook zijn. Vanuit dit oogpunt hebben ze nieuwe mogelijkheden toegevoegd, maar zonder een revolutie teweeg te brengen. Het is echter duidelijk dat dit niet het doel van het softwarehuis was verbeteren en perfectioneren al een uitstekende basis van zichzelf, en hierin hebben ze het doel op verschillende niveaus volledig bereikt. Denk niet aan een Borderlands 2.5 omdat er hier zoveel meer is: het is absoluut de grootste en meest volledige ooit gemaakt (duidelijk) en we kunnen niet wachten om te zien wat ze in de toekomst kunnen plaatsen.

Borderlands 3
De bazen zijn gek geworden

Bovendien, in vergelijking met de oude hoofdstukken, werd deze keer een grotere karakterisering gegeven aan de hoofdpersoon en ging hij verder dan de onvermijdelijke slogan, met hele lijnen dialoog geschreven voor elke gelegenheid en dat we reciteren zullen horen tijdens dialogen met NPC's. Een lof voor de Italiaanse nasynchronisatie, echt goed gekozen voor alle personages en waar ik persoonlijk van hield FL4K, de beestmeester, met een Riccardo Rovatti (Franky of One Piece en tientallen videogamekarakters, anime en tekenfilms) gewoon perfect. FL4K is een van de nieuwe jagers in de crypte, met een vaardighedenpakket dat nog nooit eerder is gezien en uitgerust met enkele schattige kleine dieren als metgezellen, waaraan het commando's kan geven. De progressie van de hoofdpersoon is vrijwel ongewijzigd gebleven, met de klassiekers drie vaardigheidsbomen waarin punten kunnen worden uitgegeven bij het behalen van elk niveau, tot een maximum van 50, de huidige level cap van de game die zeker (hopelijk) zal worden verhoogd met toekomstige DLC's. Samen met FL4K laat de game je kiezen tussen Amara de Sirene, de Gunner Moze, wiens speciale vaardigheid je letterlijk transformeert in Overwatch's D.Va en uiteindelijk de handlanger Zane die me vaag herinnerde aan de Pre-Sequel Doppelganger maar ik heb heel weinig diepte. Ik sprong meteen op FL4K en kleine meneer Morso (de Skag) en ik maakte het verhaal met hen af. Zelfs als er met het derde hoofdstuk een verandering van schrijver is geweest, heb ik heel weinig verandering waargenomen en heb ik altijd hoge normen gehandhaafd. Ik moet toegeven dat eerst Ik was een beetje gedestabiliseerd door de introductie van enkele onbekende karakters maar vrienden met elkaar. Ik realiseerde me achteraf dat ze allemaal uit Tales From The Borderlands kwamen, praktisch het enige hoofdstuk waar ik mijn hand niet op legde, zonder het genre waar het bij hoort te waarderen. Kortom, er zijn er deze keer allemaal allemaal, en afwisselend ononderbroken lijnen vol zelfspot en moderne popcultuur, in de eerste plaats die welke verband houden met de streamer van de Calypso-tweeling, wiens gewicht hapert met het verstrijken van uren spelen. Als ze op het eerste gezicht interessant kunnen zijn, lijkt het met de voortgang van het verhaal bijna een algemene afvlakking van de twee schurken, ook geholpen door de herhaling van enkele clichés en door het onmiskenbare gewicht dat ze op hun schouders dragen. De tweeling moet de enorme erfenis onder ogen zien die is achtergelaten Jack the Fair, misschien een van de meest charismatische en bekendste schurken in de geschiedenis van videogames, en ze kunnen het epische zelfs niet bezoedelen.

Borderlands 3
Heer, ik denk dat zijn benen iets hebben

Zoals elke goede zichzelf respecterende Borderlands (en ik zal ook het pre-vervolg mishandeld opnemen), het echte gevoel van progressie wordt gegeven door wapens, niet zozeer vanaf het niveau. Zelfs in Borderlands 3 wordt een groot deel van de tijd doorgebracht in het (erg langzaam, op Playstation 4 Pro) menu besteed aan het controleren van de gevonden wapens en zien hoeveel boost ze geven in vergelijking met degene die we op dat moment uitrusten. Er zijn allerlei soorten, nu ook met dubbele vuurmodus en een gunplay over het algemeen meer voldoening dan het tweede hoofdstuk, uiteraard altijd met een volledig arcade schimmel. Ze bieden niet allemaal deze dubbele mogelijkheid, maar naarmate het spel vordert, worden er steeds meer gevonden. Er zijn de klassieke, die het mogelijk maken om van de semi-automatische naar de automatische focus over te gaan, of degenen die de elementaire schade veranderen die is veroorzaakt tot de meer specifieke. Een van de meest gebruikte wapens is bijvoorbeeld een pistool waarmee je, naast normaal vuur, kunt overschakelen naar de "taser" -modus waarmee een kogel wordt afgevuurd die op de grond (of op de vijand) blijft en constante schade toebrengt aan iemand dichtbij. Of een jachtgeweer dat de kogels aan de vijanden plakt en ze tijdens de oplaadfase laat ontploffen. Of een machinegeweer dat een torentje wordt. Natuurlijk, soms overdrijft het een beetje met waanzin en je merkt dat je in je hand wapens hebt die zo groot zijn dat je de helft van het scherm verbergt of met bezienswaardigheden die zo vreemd zijn dat het eigenlijk moeilijk is om ze te gebruiken, maar het blijft allemaal buitengewoon leuk en bevredigend. Kortom, het ras faalt nooit. En we moeten wapens goed gebruiken in de talloze gevechten tegen de bazen, zeer goed gediversifieerd zoals ik al een tijdje niet gezien had, spectaculair en vooral uitdagend. Ga uit je hoofd dat Borderlands 3 gemakkelijk kan worden aangepakt omdat het uitdagingsniveau vrij hoog is. De structuur van het spel is verdeeld in hoofdmissies e secundair en in het geval dat alleen de hoofdverhaallijn wordt gebruikt, gebeurt het vaak dat de meest veeleisende botsingen op een ongeschikt niveau plaatsvinden. Kortom, het is niet de juiste manier om het spel onder ogen te zien, ook omdat de secundaire missies, zoals typerend voor de serie, erg grappig zijn en een glimp bieden op het leven van de bewoners van de verschillende planeten, vaak verlaagd in de meest vreemde en absurde situaties en altijd geschreven met originaliteit.

Borderlands 3
Numbers. Numbers! NUMBERS!

Zelfs in Borderlands 3 leidt de campagne alleen maar naar een postgame waarin je nog een paar uur kunt spelen. Naast de klassieke modus Echte jager, die bestaat uit een nieuwe game + met verhoogde moeilijkheidsgraad, heeft Gearbox een zeer aangename nieuwigheid geïntroduceerd: i Chaos niveaus. Instelbaar door Sanctuary, deze niveaus bestaan ​​uit een toename van de algemene moeilijkheidsgraad van het spel. Vijanden hebben meer leven, maar het grappige is het opleggen van willekeurige modificaties die het spel beïnvloeden. We kunnen daarom een ​​toename van de schade van bepaalde wapens hebben, de beweging van het personage vertragen, immuniteit voor de normale schade van de vijanden die daarom met elementaire wapens moeten worden behandeld, enzovoort. Om een ​​vergelijking te maken, herinneren sommigen zich misschien de Torment-niveaus van Diablo 3. En met de gekozen instelling, lijkt het logisch om te denken aan een geleidelijke introductie van nieuwe Chaos-niveaus, met toenemende moeilijkheidsgraad. Dit gaat uiteraard gepaard met een aanzienlijke toename van de kans op het vinden van buit van goede kwaliteit, waardoor de kans wordt verkleind om trieste witte of groene buit te blijven vinden. Naast het herhalen van de gamecampagne zijn er twee modi, genaamd Massacre-campagne e Testterreinen. De eerste is een horde clash waarmee je in coöperatie geconfronteerd moet worden, erg lang en, in de fasen met meerdere vijanden op het scherm, bijna onhandelbaar op consoles vanwege de enorme vertragingen. Ik moet toegeven dat ik het niet één keer heb kunnen afmaken omdat ... ik moe werd. Maar ik moet het opnieuw proberen zodra ik level 50 heb bereikt. Proving Grounds zijn getimede uitdagingen die zo snel mogelijk en zonder dood moeten worden aangegaan om de best mogelijke beloningen te krijgen. Kortom, Gearbox wil ons niet echt loslaten uit de wereld van Borderlands 3 en de aanwezigheid van verschillende planeten en variabele moeilijkheden kan ons alleen maar hoop geven op de aankomende DLC's. Borderlands 2 daarentegen heeft een zeer lang leven geleefd dankzij de continu gepubliceerde aanvullende inhoud, allemaal van goede, zo niet uitstekende kwaliteit (de D & D-wedstrijd met Tiny Tina is onvergetelijk). Maar maak je geen zorgen, de postgame ontbreekt helemaal niet. Op dit moment kan ik je echter niet vertellen of er geheime bazen zijn of niet. Ik heb een tijdje rond de werelden gekeken maar vond er niets van. Ik denk dat het onwaarschijnlijk is dat er geen aanwezig zal zijn, maar op dit moment kan ik het niet bevestigen.

Borderlands 3
Wie is een goede Skag? Eh? Wie is het Maar hoe mooi dat je kleine ciccino cucciolottino bent

Jammer echter dat dit allemaal gepaard gaat met een gewoon schandalig technische afdeling. Ik speelde Borderlands 3 op Playstation 4 Pro. Op deze console worden twee verschillende modi aangeboden, die prestatie en dat resolutie. Het kiezen van de eerste geeft de voorkeur aan (theoretisch) framerate en stabiliteit, maar nooit is een bevestiging verder van de realiteit verwijderd. de 60fps zijn een luchtspiegeling en de meest cali staan ​​op de agenda, met de levendigste shooter die erg moeilijk te beheren wordt, animaties van de vijanden die zijn gereduceerd tot heel weinig frames, stotteren en bijna continue microfreeze. We hebben een sluier over de resolutiemodus, met een framesnelheid onder de 27fps en een enorme vertraging in de invoer van de opdrachten. Gewoon onspeelbaar, doen alsof het niet bestaat. Gelukkig is Gearbox zich bewust van deze problemen, maar het lijkt duidelijk dat de titel een beetje te veel is gebrand en het softwarehuis iets heeft moeten opofferen zonder zich er zorgen over te maken, ook dankzij de mogelijkheid om alles te corrigeren terwijl het wordt gepatcht. en updates.

Borderlands 3
En Claptrap redt iedereen weer! Hij is de echte held van de hele serie!

Met Borderlands 3 durfde Gearbox niet, zoals reeds vermeld, de vorm behouden waarin de spelers verliefd werden, het verfijnen en uitbreiden. Het plezier is constant en gaat hand in hand met de explosies veroorzaakt door de gekke wapens die we vinden en wiens gigantische aantal altijd verschillende spellen biedt. Het is bijna onmogelijk om twee gelijke wapens te vinden in twee verschillende spellen, voorbij de vaste uit de geschiedenis. De replay-waarde wordt ook gegarandeerd door nieuwe bevindingen die ik enorm op prijs stelde (de Chaos-niveaus), ik hoop alleen dat ze binnenkort in staat zullen zijn om de grote technische problemen die aanwezig zijn te corrigeren. Dit derde hoofdstuk is het grootste ooit en heeft alle kwalificaties om de best mogelijke looter shooter te worden.