Onder de nieuwe titels gepresenteerd op de stand Daedalic Ent., was ook aanwezig IJzeren gevaar, een spel dat op het eerste gezicht de meest klassieke van de bestaande strategische RPG's lijkt. Een feest onder leiding van de vuur goochelaar Kipuna en door twee andere krijgers die de typische taken van rollenspelgames belichamen, een allround klassieke setting en schoolboekaanvallen. Het spel biedt echter een verborgen geheim dat zijn originaliteit en zijn potentieel als tacticus exponentieel verhoogt: tijdcontrole.

In Iron Danger kosten de acties geen diensten, maar hartslag, dat is hartslag. Lopen naar een punt neemt een bepaald aantal in beslag, terwijl het uitvoeren van een aanval langer kan duren om te voltooien. Dit systeem legt de basis van de mechanica die wordt uitgebuit door de hoofdpersoon Kipuna, die in staat is om draai een paar seconden terug en herschrijf je acties. Ik ben ervan overtuigd dat je in eerste lezing niets bijzonders vindt: in het begin was ik ook niet bijzonder onder de indruk, omdat veel titels gebruikmaken van tijdelijke vaardigheden. In werkelijkheid staat er echter veel vlees op het vuur, inderdaad. Iron Danger stelt ons voor uitdagingen die eenvoudigweg niet te overwinnen zijn met onze eigen kracht: vijanden, vooral robotachtige, zijn veel sterker dan wij. Daarom is het noodzakelijk om de vindingrijkheid aan te scherpen en de "Perfecte strategie", het voltooien van een soort mentale puzzel van acties die na elkaar moeten worden uitgevoerd. In de gameplay van de ontwikkelaars bevonden we ons voor een vuurspuwend mechanisch monster, omringd door agressieve ruiters, en gezien zijn weerstand tegen onze vlammende aanvallen, werden we gedwongen een val op te zetten. Daarom verstopten we ons in een struik, we plaatsten brandende tonnen, trokken toen vijanden aan met een spreuk en gooiden toen een pijl om de bom te activeren.

Wat een perfect en goed doordacht plan lijkt te zijn, heeft eigenlijk veel e vereist veel terugspoelen: elke keer ging er iets mis. Misschien explodeerden de bommen niet op een gecoördineerde manier, of was onze bondgenoot te dicht bij de explosie geplaatst, of kwamen de vijanden niet snel genoeg in de buurt. Er was ook de mogelijkheid om te slagen in de hinderlaag maar om later gedood te worden door een verdwaalde pijl of andere tegenstanders gewaarschuwd door het geluid van bommen. Elke nieuwe poging dwong ons om de laatste twee of drie acties terug te spoelen en uit te voeren, waarbij enkele kleine details werden gewijzigd om het gewenste resultaat te krijgen.

Alsof dat nog niet genoeg was, de tijdlijnen van onze twee partijhelden zijn gescheiden: het annuleren van de acties van de protagonist betekent niet noodzakelijk dat het annuleren van die van onze partner. Dit betekent dat er oneindig veel combinaties van beurten zijn die we kunnen creëren om veldslagen te winnen, waarvan sommige misschien in een tragedie zijn geëindigd. Aan het einde van een gevecht geeft de game een lijst van het aantal vijanden dat we hebben gedood, maar ook dat van onze hypothetische doden, vermeden door tijdelijk nut. Bovendien wordt ook de tijd die in de werkelijkheid is doorgebracht ook getoond, vergeleken met de snelheid van de daadwerkelijke actie die wordt ervaren door vijanden en bondgenoten (die zich niet bewust zijn van onze verbijstering): een half uur daadwerkelijke gameplay stelde ons in staat om als overwinnaar uit een gevecht van 4 of 5 minuten.

Het motto van het spel is perfect verklarend voor deze mechaniek en luidt min of meer als volgt: "Je zult sterven, maar je zult niet falen" . Duizenden en duizenden parallelle tijdlijnen met vreselijke sterfgevallen worden gecreëerd en vervolgens elke minuut herschreven. Allemaal dankzij de mysterieuze kracht die Kipuna heeft geërfd.

Rond een ronduit briljante gameplay vinden we een zeer klassieke setting, maar goed gemaakt en vol details. De gamewereld is een samensmelting van historische fantasie Tolkenian en steampunk, dankzij de toevoeging van robotgevaren. Het karakterontwerp is helaas veel minder geïnspireerd, en ik vind dat de titel van het spel geen recht doet, het lijkt een beetje "generiek". Zelfs de advertentietrailer kan het potentieel van Iron Danger, dat eigenlijk de tacticus van tactiek is, niet laten zien strategisch +++, omdat degene waar we oneindige tijdlijnen kunnen creëren gewoon om onze gevechten te winnen.

Het enige wat ontbreekt? De herhaling van elke actie die op YouTube kan worden geladen, is momenteel afwezig, maar is door zoveel spelers aangevraagd die kunnen worden toegevoegd. We kijken daarom uit naar nieuws over een titel die een hartaanval zou kunnen geven aan tactische liefhebbers: het perfecte spel krijgen kan ons gezond verstand stelen. Iron Danger is ontworpen voor pc, Xbox One en PlayStation 4. Als je nieuwsgierig bent, is er ook een stripboek.