Daedalic Entertainment is een naam die goed resoneert in mijn hart van een gamer. Ik hou van grafische avonturen, ik begon 6 jaar te spelen samen met mijn eigen vader met Monkey Island en Indiana Jones and the Fate of Atlantis, en Daedalic realiseert ze al jaren. In mijn kleine videogamejournalist heb ik altijd geprobeerd hun werken met liefde te beoordelen, ze zoveel mogelijk bekend te maken bij het grote publiek en hen te laten begrijpen hoe dit genre vandaag de dag kan worden mishandeld en ondergewaardeerd. Tijdens de gamescom 2019 moest ik twee nieuwe titels in ontwikkeling proberen, waarvan de eerste is Een jaar regen. En hier heeft Daedalic Ent me verraden. Natuurlijk wil dit zeggen, want in werkelijkheid ziet de titel er veelbelovend uit, maar we hebben het over een RTS-teamwedstrijd. Maar hoe? We worden niet alleen geconfronteerd met een titel die geen tip en klik is, praten we zelfs in realtime over een strategische titel? Het softwarehuis heeft al besloten om ook andere genres uit te breiden en de eigen studio's in Hamburg in opdracht van de opera in te schakelen. En ongetwijfeld vertrokken ze op de juiste voet.

A Year Of Rain heeft om te beginnen echt een fascinerende titel. Het is ons momenteel niet gegeven om precies te weten waarnaar hij verwijst, omdat de plot en de kennis van het spel nog bijna allemaal bekend moeten worden gemaakt. Wat we wel weten is dat er drie verschillende families vechten: House Rupah, de meest klassieke van de drie, The Restless Regimen, een groep ondoden geleid door een fascinerende en skeletachtige krijger en The Wild Banners, nog steeds volledig gehuld in mysterie . We kunnen selecteren voor welke gezinskant en vervolgens het type jager (paladin, goochelaar en ranger) en uiteindelijk onze rol (tank, spits of ondersteuning) kiezen. De helden van de drie facties verschillen duidelijk van elkaar en zijn zeer goed gekenmerkt. Ik heb gekozen Shen the Scarred, een brandweerman die zichzelf een vlammende sprite kan noemen

De titel zijn die voornamelijk is ontworpen voor daagt 2 uit tegen 2, is het essentieel om actief samen te werken met je bondgenoten en je rollen goed te kiezen in de strijd. In onze test speelden we toevallig met complete buitenlandse journalisten, zonder mogelijkheid tot communiceren, en dit maakte de test zeker ongeldig. Het spel lijkt echter vrij eenvoudig te beheersen, althans in de basismechanica, en het is mogelijk om de hulp van onze bondgenoot in te roepen met een eenvoudige knop. De gameplay lijkt een heerlijke fusie tussen de meest klassieke van de RTS en de meest klassieke van de MOBA's: we hebben de neiging om middelen te verzamelen, gebouwen te bouwen en vervolgens gevechtseenheden te maken. Het is duidelijk niet eenvoudig om de balans tussen investering en rendement te begrijpen, dus een beetje oefening is nodig om beslissingen te nemen die geschikt zijn voor uw speelstijl. Mijn indruk is echter dat er een neiging is om vrij beperkte legers te maken, waarbij meer aandacht wordt besteed aan de kwaliteit en versterking van individuele eenheden, de held in de eerste plaats, in plaats van een horde krijgers aan te schaffen.

Dus mijn test bestond uit het maken van een paar arbeiders, de klassieke kabouters, aan wie ze hout en mineralen konden verzamelen en vervolgens structuren bouwen om lancers te maken en als krachtigere eenheden. Er zijn er vanaf het begin verschillende beschikbaar en vereisen als enige vereiste het bezit van bepaalde gebouwen, zoals de Elven-enclave of de stallen. De eerste minuten spelen is daarom de klassieker verzamel-build-build-collect, geassocieerd met het actief verbeteren van onze held, waardoor hij misschien ervaring opdoet door het bestrijden van AI-gecontroleerde vijanden op de kaart. Zodra deze fase voorbij is, is het ongetwijfeld noodzakelijk om je te verenigen met je bondgenoot en te vechten: om te winnen moet je het basisgebouw van de tegenstanders vernietigen, en dit vereist langdurige belegeringen. Voor het geval je geïnteresseerd bent om te weten, ik heb verloren. Maar bij een haar, eh.

Wat ik met mijn hand heb kunnen proberen, is helemaal niet jammer: A Year Of Rain biedt een gameplay voor nu vrij klassiek, maar solide en zonder franje, en bevestigd door een zeer aangenaam karakterontwerp. Het is echter duidelijk dat veel puzzelstukjes ontbreken: de andere modi (waaronder een veelbelovende om enorme legers uit te dagen), het landschap en het ontbrekende huis moeten nog worden getoond. Bovendien was de geteste versie een alpha, met alle problemen en bugs die daaruit kunnen voortvloeien, dus houd ons in de gaten als je fans bent van het genre: vanaf hier tot het einde van het jaar zouden we talloze updates moeten ontvangen.