Een andere indietitel komt op de lijst met kleine edelstenen die tijdens gamescom 2019 zijn opgegraven: het gaat erom Minuut van eilanden, gemaakt door Studio Fizbin en verspreid door Mixtvision. De Indie Arena organiseerde honderden games, dus het was niet eenvoudig om te kiezen welke je wilde testen, maar Minute of Islands viel me meteen op.

De game is een puzzelplatformer met een vrij klassieke gameplay: onze hoofdrolspeler, een ingenieur genaamd Mo, kan bewegen, springen, muren beklimmen en interactie hebben met enkele objecten naast haar. Zijn enige "wapen" is een staf met een speciaal kompas, dat een vreemde roodachtige energie lijkt uit te stralen, die in staat is te werken op de technologische artefacten van het eiland dat we aan het verkennen zijn. Ons land heeft zeker hulp nodig: van giftige sporen en hallucinogenen zijn het binnengevallen, en de generatoren die in staat zijn om de lucht schoon te houden, werken niet langer, waardoor de bevolking gedwongen wordt naar elders te migreren. Het is precies in dit verlaten land, bevolkt door verontrustende reuzen, dat we ons in de demo bevinden met als doel ten minste de twee generatoren dicht bij ons te reactiveren.

Om dit te doen, moeten we onszelf echter leren en omgaan met verschillende sets ladders en schakelaars, nodig om contracepties zoals liften of katrollen te activeren, die blijkbaar een beetje in gevaar zijn. Het is niet eenvoudig om verder te gaan in de groenachtige mist, besmet door de schadelijke schimmel die onze longen binnendringt.

De sfeer wordt gekenmerkt door een dualisme tussen de schattige hoofdpersoon en een wereld geschilderd in pastelkleuren, maar zeker verontrustend. Overblijfselen van oude huizen, inwoners met gasmaskers en bedwelmde dieren verwelkomen ons tijdens het leven, allemaal omgeven door een blauwe en ongerepte zee. Het effect is echt opmerkelijk. Ik heb de demo een half uur gespeeld, maar ik had graag langer geduurd: Minute of Islands is de klassieke titel die weet hoe emoties over te brengen, en het biedt sowieso een meer dan behoorlijke gameplay en beperkt zich niet tot het vertellen van een verhaal waarvan we getuige zijn passief. Ik raad je daarom aan om hem in de gaten te houden, angstig wachtend op zijn release, gepland voor volgend voorjaar 2020, op pc en op alle consoles.