Tijdens de gamescom 2019 heb ik lang en breed la onderzocht indie Arena, boordevol kleine parels van videogames. Een van de dingen die mijn aandacht trok is het meest Necrobarista, grafisch avontuur / anime-verhaal van grote impact, in een grensstaaf. De duidelijkste grens die er is: die tussen de wereld van de levenden en het hiernamaals. Een wijs mengsel van zwarte magie en geroosterde bonen wacht op ons, en persoonlijk kan ik niet wachten.

De speelbare demo van Necrobarista duurde niet langer dan een paar minuten en liet een fascinerende tussenstap zien waarin de personages waren gewijd aan het ontwerpen van een mysterieuze verboden spreuk. Nadat de video was afgelopen, konden we verhuizen naar een steegje in de regen en bereik de bar, waar het mogelijk was om met een reclamebord te communiceren om de regels van het restaurant te onthouden. Allereerst vraag klanten nooit of ze leven of dood zijn: het is niet altijd duidelijk en het is zeker geen erg beleefde vraag. Klanten zijn vaak recent overleden en hebben alleen 24 beschikbaar om de problemen op te lossen die ze op aarde hebben opgelost. Hun verband tussen de twee realiteiten is Maddy, een brildragende barman die een bijzonder interessant personage lijkt te zijn, allemaal te bestuderen.

Ondanks de korte duur van de ervaring, slaagde de Necrobarista-demo erin om de twee fundamentele punten van het werk te benadrukken: het wijze karakterontwerp en de bizarre setting. Het hele ding resoneert in mijn hoofd vergelijkbaar met Death Parade, anime die ik erg op prijs stelde, en de herinnering is ongetwijfeld positief. De gameplay is voorlopig niet gemakkelijk te beoordelen, omdat ik er zo weinig van heb gezien, maar het laat me al zonder twijfel zeggen dat het op artistiek niveau een geldig project is. Mooie en prangende muziek en charismatische karakters begeleiden ons op een mystiek avontuur. Een essentieel element blijkt ook de geheugen en het vermogen om bepaalde woorden te onthouden, die een imposante kracht op zich nemen, zoals spreuken. Allemaal aangenaam gekruid met de Australische uitstraling van het softwarehuis, die naar voren komt uit de dialogen: je zult de beruchte "mate" opmerken.

We wachten daarom tegen het einde van het jaar op de release van Necrobarista, eerst op de pc en later op de console, ook op de Nintendo Switch, die het geweldig zal maken.