Deze serie artikelen heeft tegelijkertijd twee doelen: educatief en commercieel. Ze zullen proberen zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat de verschillende pc-componenten zijn en zullen u tegelijkertijd helpen bij het kiezen van de beste componenten voor uw doeleinden.

PSU-schema
Een computer heeft energie nodig. Om dit te doen, gebruiken we voedingen, ook bekend als PSU's uit hun Engelse afkorting. Het is hun taak om afwisselend elektrisch vermogen uit de contactdoos in hun huis te halen en om te zetten in gelijkstroom met verschillende voltages om de elektrische circuits van stroom te voorzien.

Watt: De Watts vertegenwoordigen de elektrische stroom die de voeding kan leveren aan de uitgang, dat wil zeggen aan de componenten in de computer. Het is erg belangrijk om onderscheid te maken tussen de piekstroom en de continue stroom. Een voeding van de 800W-piek kan deze waarde slechts enkele seconden ondersteunen, terwijl een voeding die aangeeft dat 800W doorgaat, deze onbeperkt kan ondersteunen. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat uw stroomvoorziening voldoende stroom heeft om de stroomvoorziening naar het hele systeem te garanderen wanneer deze zich in de maximale belasting bevindt.

Rendement: De kwaliteit van de interne componenten van een voeding bepaalt de energie-efficiëntie. Om dit te doen gebruiken we een naamgeving genaamd 80 PLUS, die een medaille systeem gebruikt, beginnend van zonder een medaille, om te gaan op brons, zilver, goud, platina en titanium. De onderste stap zorgt voor 80% efficiëntie bij 20%, 50% en 100% van de nominale belasting, terwijl de hogere 90% overschrijdt. Efficiëntie bepaalt het werkelijke verbruik van uw stroomvoorziening. Als u 328W op een voeding met 85% -efficiëntie vraagt, meet u 385W aan de muur, dwz de socket, terwijl 57W in warmte wordt gedissipeerd.

Belastingscurve: Elke voeding heeft zijn eigen belastingscurve, die de efficiëntie meet in overeenstemming met het vereiste percentage belasting. In principe bedraagt ​​de maximale efficiëntie van een voeding 50% van de belasting, terwijl bij lage belastingen de efficiëntie erg slecht is. Bij hoge belastingen gaan er wat punten verloren met betrekking tot de middellijn. Een voeding van 500W heeft dus zijn maximale efficiëntie bij 250W. Het is niet een factor die in het spel komt bij het kiezen van welke voeding te kopen, maar het is handig om te weten.

modulariteit: De voedingen kunnen modulair zijn of niet. Dit geeft de kabellay-out aan. Een niet-modulaire voeding heeft voedingskabels die allemaal aan hun lichaam zijn bevestigd en niet kunnen worden gescheiden. Een modulair, het zal de kabels hebben die door de gebruiker kunnen worden ingevoegd. Het verschil tussen de twee is voornamelijk van esthetiek en gemak van montage. Er zijn semi-modulaire feeders die iets daartussenin zijn.

Formaat formaat: De feeders kunnen verschillende vormen hebben. De standaardafmetingen zijn die van het ATX-formaat. De verschillende afkortingen worden over het algemeen gebruikt om kleinere formaten aan te geven. We hebben daarom SFX, dat erg populair is omdat het iets kleiner is dan ATX, TFX, PS3 en andere minder gebruikt.

Spoor: Een stroomvoorziening kan min of meer rijstroken hebben waar de elektriciteit moet worden gebruikt. De belangrijkste toevoerlijn is die van 12Volt, omdat deze de CPU en de GPU moet leveren. Als een voeding slechts één rail heeft, zal alle stroom dezelfde weg passeren, beschermd door een enkel systeem. In plaats daarvan verdeelt een meeraderige voeding de belasting over zijn wegen. Deze aanpak garandeert een grotere veiligheid en betrouwbaarheid.

De markt

PSU componenten close-up

Het bouwen van een voeding is iets relatief eenvoudig. Standaard en gemeenschappelijke elektronische componenten kunnen worden gebruikt, elektronische borden, koper, transistors en tacs, er is een voeding gemaakt. Het probleem is om ze goed te doen, in staat te blijven en te zorgen voor een schone en stabiele output. Hiervoor zijn er veel fabrikanten van voedingen, maar er is een grote variatie in kwaliteit tussen hen.

Hoe te kiezen

NOOIT besparen op een voeding. Het is het belangrijkste onderdeel voor een pc en zonder hem kunnen de andere stukken niet eens werken. Dat gezegd hebbende, is het niet eens nodig om er kapitaal aan uit te geven. Om te begrijpen hoeveel Watt mijn systeem nodig heeft, kunt u het span-systeem gebruiken dat ik echt leuk vind. Neem de TDP-waarde van uw CPU, voeg deze toe aan uw GPU, voeg 50W toe en vermenigvuldig deze met 1,3. U krijgt een indicatieve waarde van uw PSU. De elektronische componenten van vandaag verbruiken zelden correct meer dan 500 watt. Als je heel hard overklokt, of dubbele GPU-instellingen wilt gebruiken (hoe onverstandig ook), is het vaak nodig om verder te gaan dan 700W.

Advies voor aankopen

PSU Economisch, maar goed

[amazon_link asins=’B01DKUGMJY,B06XB22P62′ template=’ProductCarousel’ store=’parlidivide0e-21′ marketplace=’IT’ link_id=’cd08ed44-a860-4dc4-a191-f83b3ec7e6da’]

Deze modellen, en hun verwanten met verschillende wattage, zijn uitstekende economische opties. Ontoereikend advies: vermijd voedingen die aanzienlijk minder kosten als u een gaming- of werksysteem bouwt dat stroom nodig heeft.

Ik wil een goede stroomvoorziening

[amazon_link asins=’B005FLRQ2Y,B01E4ZGWOE,B00M364HT4,B014QT9J0M’ template=’ProductCarousel’ store=’parlidivide0e-21′ marketplace=’IT’ link_id=’2f76ae5f-fbbe-4570-a134-d60e93c8ed89′]

Bovenstaande carrouselvoeders zijn gesorteerd op werkelijke kwaliteit, met de Be Quiet! Dark Power Pro 11 bovenaan. Ze zijn modulair of semi-modulair gemengd. Oplossingen met Watts "in willekeurige volgorde" worden aangegeven, volgens de bovenstaande formule of nauwkeuriger berekend, u kunt de modellen met dezelfde identieke naam herstellen, maar verschillende Watts afhankelijk van de behoeften.