Deze serie artikelen heeft tegelijkertijd twee doelen: educatief en commercieel. Ze zullen proberen zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat de verschillende pc-componenten zijn en zullen u tegelijkertijd helpen bij het kiezen van de beste componenten voor uw doeleinden.

DEFINITIES

RAM DDR4
De pc is een artefact dat gegevens verwerkt. Deze gegevens moeten zowel tijdens het manipuleren als wanneer deze is voltooid, worden bewaard en een resultaat hebben opgeleverd. Vandaar dat de computer vertrouwt op 2 verschillende geheugensystemen. Het RAM, het Random Access Memory dat, dankzij zijn snelheid, de processor in staat stelt om alle gegevens in een korte tijd beschikbaar te hebben, maar als het geen energie ontvangt verliest het zijn inhoud; het niet-vluchtige geheugen, waarbij in plaats daarvan alle gegevens worden opgeslagen terwijl ze niet worden gebruikt en in staat zijn om op hun plaats te blijven, zelfs zonder elektriciteit. In dit artikel zullen we ons richten op RAM.

DDR: Het acroniem staat voor Double Data Rate of dubbele gegevensoverdrachtssnelheid en geeft de RAM-geheugens aan. De frequentie van het geheugen dat wordt gelezen door de programma's in de computer, moet worden verdubbeld om de effectieve gegevensoverdrachtsnelheid te verkrijgen. Deze code wordt gevolgd door een getal dat de technologische generatie van vluchtige geheugens aangeeft. Voor elke nieuwe generatie is er een toename in frequentie, chipdichtheid en een vermindering van het verbruik. De DDR-varianten zijn niet compatibel met elkaar, dat wil zeggen dat een DDR3-slot de DDR4 of de DDR2 niet accepteert. Geheugenondersteuning is afhankelijk van de processor.

frequentie: De RAM heeft zijn eigen frequentie, die de snelheid van gegevensoverdracht bepaalt. Hoe hoger de frequentie, hoe sneller de gegevens kunnen worden gelezen en naar het geheugen kunnen worden geschreven. Deze snelheid is van enorm voordeel voor de processor, omdat het minder tijd kost om te wachten tot de gegevens worden overgedragen en meer tijd te besteden aan de verwerking ervan.

Dual, Tri, Quad Channel: Deze configuraties, ook wel Italiaanse kanalen genoemd, stellen u in staat de hoeveelheid gegevens die vanuit het RAM-geheugen naar de rest van het systeem wordt overgebracht, te vergroten. Het idee is heel eenvoudig: in plaats van de communicatie tussen CPU en RAM toe te vertrouwen aan een enkele weg, wordt het toevertrouwd aan twee, drie of vier, verbonden met evenveel RAM-geheugenbanken, om simultaan over te schakelen van verschillende eenheden. Consumentenprocessors werken met Dual Channel, dus het is altijd aan te raden om twee RAM-sticks tegelijk te kopen. HEDT of werkprocessors werken met het quad-kanaal of met groepen van 4 RAM-banken.

latency CAS: Latentie geeft aan hoe lang het duurt om toegang te krijgen tot geheugenblokken. Hoe hoger dit is, hoe meer de processor tijd moet besteden aan het wachten op gegevens, waardoor de systeemprestaties verslechteren. De latentie kan worden aangegeven met een enkel nummer, bijvoorbeeld CL9, of met een reeks getallen, die de latenties van verschillende soorten bewerkingen aangeven, zoals 9-9-9-24. Tussen twee RAM's met dezelfde frequentie, biedt degene met de laagste latency betere prestaties.

JEDEC: JEDEC is een organisatie die zich toelegt op de standaardisatie van halfgeleiders. Alle RAM's werken volgens de specificaties die door deze instantie zijn opgesteld, om vrijwel volledige compatibiliteit te garanderen. Als u buiten deze specificaties een geheugen wilt gebruiken, werkt u in overklokken.

XMP: Afkorting dat betekent Extreme Memory Profile. Het is een verzameling profielen gemaakt door geheugenbouwers, die niet-gespecificeerde frequenties en latencies bevatten, om overklokken uit te voeren en daarom superieure prestaties hebben. Hiermee kan de gebruiker een van de vooraf ingestelde profielen selecteren en toepassen, zonder de verschillende opties handmatig te hoeven selecteren en over het algemeen een hogere compatibiliteit te garanderen. De term is gekoppeld aan Intel-platforms, maar in het spraakgebruik is het ook van toepassing op het overklokken van herinneringen op AMD.

De markt

RAM-fabrikanten
De geheugenmodules die het hart van de RAM vormen, worden geproduceerd door een paar grote reuzen van de halfgeleidermarkt. Momenteel zijn de grootste de Micron, Samsung e Hynix. Deze chips worden vervolgens gekocht door verschillende productiehuizen, die de verschillende geheugensticks produceren die vervolgens door eindklanten worden gekocht.

Het verschil tussen de verschillende RAM's is daarom een ​​kwestie van kijken en van "het selecteren van geheugenmodules": de duurste producten hebben meer geselecteerde herinneringen, meer stabiel bij hoge frequenties op meer platforms.

Hoe te kiezen

Het kiezen van RAM is tegenwoordig net zo'n proces geworden dat wordt gedicteerd door de prestaties die u wilt bereiken, omdat het een esthetische factor is. Het wijdverbreide gebruik van programmeerbare RGB-LED's heeft geleid tot lunimosi RAM-modules, die een integraal onderdeel zijn geworden van het uiterlijk van uw machine.

Wat de technische gegevens betreft, moeten twee factoren worden overwogen: capaciteit en frequenties. De eerste factor is een soort niveau dat moet worden ingevuld voordat het verder gaat. Tegenwoordig is het hebben van 16GB RAM een must om optimaal te genieten van AAA-games. Als ik met Premiere met bestanden in 4K werk, moet ik ervoor zorgen dat ik 32GB heb. Als ik niet zoveel capaciteit nodig heb, stop ik bij 4 of 8. Zodra u uw budget hebt beveiligd om de hoeveelheid RAM te krijgen die u nodig hebt voor uw doeleinden, begint u te kijken naar het prestatieniveau dat u wilt bereiken en vervolgens om uzelf te oriënteren op de verschillende RAM-snelheden van dezelfde capaciteit.

Advies voor aankopen

Entry Level

[amazon_link asins=’B0196AWLGK,B013H7Q86C,B01D8U2B8W’ template=’ProductCarousel’ store=’parlidivide0e-21′ marketplace=’IT’ link_id=’ccead2b7-bea8-41eb-adc5-427f00da0e2a’]

Deze verzameling RAM zal je portemonnee niet vernietigen en geeft je "minimale" prestaties voor de DDR4. De Vipers zijn naar mijn mening de aankoop van besparingen bij uitstek, maar ze zullen werken zonder het minste probleem. De HyperX-opties zijn van 8 en 16GB. Elke kit is strikt samengesteld uit twee geheugensticks, om te profiteren van het dubbele kanaal. Stop bij 2400Mhz als uw systeem geen exorbitante processor-side prestaties nodig heeft. Het is belangrijker om ervoor te zorgen dat je in dual channel zit dan dat je een enkele stick hebt, ook als je op hogere frequenties zit.

RGB en prestaties

[amazon_link asins=’B01MTDEYHU,B07D1XCKWW,B07GL6CLTT,B07N3LDKR1′ template=’ProductCarousel’ store=’parlidivide0e-21′ marketplace=’IT’ link_id=’cc09bc17-9514-4e6a-aead-d78107674e7d’]

Als u de beste prestaties uit uw processor wilt halen om met hoge verversingsfrequenties af te spelen, is overschakelen naar geheugen van 3000MhzCL15 of 3200MhzCL16 een verplichte keuze, vooral als u een computer met een Ryzen-CPU hebt, aangezien deze gevoeliger zijn voor een hogere geheugenfrequentie . Overschakelen van 2400Mhz naar 3200Mhz zorgt voor een toename van de 5-10% -framesnelheid op Intel-platforms, op Ryzen ook op 20%.

Belachelijke snelheid

[amazon_link asins=’B07KXNGWRF’ template=’ProductCarousel’ store=’parlidivide0e-21′ marketplace=’IT’ link_id=’c9e1a978-8a91-4788-bf40-dc6d39a10a0c’]

Dit zijn de snelste herinneringen op de markt. Bij 4400Mhz kunnen ze, zelfs met CL19 latencies, de best bestaande bandbreedte garanderen. Om de effecten te kunnen waarderen, moet je je richten op titels die sterk worden beperkt door de CPU, op setups die zoveel mogelijk overklokt zijn.