Deze serie artikelen heeft tegelijkertijd twee doelen: educatief en commercieel. Ze zullen proberen zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat de verschillende pc-componenten zijn en zullen u tegelijkertijd helpen bij het kiezen van de beste componenten voor uw doeleinden.

DEFINITIES

Generiek moederbord

Het moederbord is het bindweefsel van een computer. Het is de basisstructuur waarop alle functionele componenten moeten worden ingevoegd. Binnen vinden we alle systemen waarmee de componenten met elkaar kunnen communiceren, maar ook om hen de juiste hoeveelheid energie te geven.

chipset: De moederbord-chipset identificeert het elektronische circuit dat de verschillende componenten met elkaar verbindt. Je kunt het zien verdeeld in twee secties: de Northbdirge en de Southbridge. De eerste beheert de omgeving van de processor en zijn directe verbindingen, vandaar de RAM- en PCI-express-lijnen. De tweede behandelt het beheer van de communicatie tussen de northbridge en alle overblijvende perifere eenheden. In de loop der jaren is de northbridge verdwenen en uiteindelijk in de processors zelf ingebouwd. De keuze van de chipset bepaalt het scenario van gebruik van het moederbord. Modellen met afkortingen met agressieve letters, zoals Z of X, duiden platforms aan die wijzen op gamen en overklokken. Meer vreedzame letters, zoals H, B, A, duiden chipsets met minder extreme functies aan, die zich richten op basisfunctionaliteit of zakelijke functionaliteit.

Stopcontact: De socket identificeert de socket tussen de processor en het moederbord. Verschillende chipsets kunnen voor elke socket bestaan. Als u uw computer wilt samenstellen, moet u letten op de compatibiliteit tussen het moederbord en de CPU. Zowel Intel als AMD zijn niet erg consistent met hun ondersteuning en nomenclaturen, dus let op.

Formaat: De doorslaggevende factor voor hoeveel spullen er op het moederbord kunnen staan, naast de verwerkingscapaciteit van de chipset, is de fysieke grootte. Goedkopere kaarten zijn meestal kleiner en hebben daarom minder ruimte, zoals 2 RAM-slots in totaal in plaats van 4 of zelfs 8. Gangbare formaten zijn ATX, mATX en mini-ITX. In termen van pure prestaties verandert er niets en zijn er kaarten van minimale grootte maar met eersteklas functies.

VRM: Laten we wat woorden uitgeven aan VRM's of spanningsregelaars voor het moederbord. Deze elektronische componenten zorgen voor het regelen van de ingangsstroom naar uw CPU. De controller zorgt ervoor dat de spanning onder controle blijft, terwijl de fasen alle elektrische stroom transporteren. Deze componenten worden tijdens het gebruik erg heet en als ze zeer hoge temperaturen bereiken, kunnen ze de ingangsenergie naar de CPU afsnijden om schade te voorkomen. Normaal gesproken vormen ze geen probleem, maar als je overklokken wilt pushen, moet je moederborden kopen met voldoende VRM die het mogelijk maken om meerdere voedingsfasen te hebben, om de lading te verdelen en er dissipators op gemonteerd te hebben om de warmte af te voeren.

BIOS: Het BIOS is het besturingssysteem van het moederbord. Dit regelt alle low-level functies, het is de link tussen de hardware en het besturingssysteem. Het wordt vaak bijgewerkt door fabrikanten, waardoor de systeemstabiliteit wordt verbeterd en bugs worden opgelost. Wanneer u nieuwe CPU's uitbrengt die compatibel zijn met oude grafische kaarten, hebt u een BIOS-update nodig om ze te gebruiken. Als u een nieuw platform koopt, net uit en onrijp, kijk dan "regelmatig" op de website van de fabrikant voor updates.

De markt

Moederbord diagram

Moederbordfabrikanten zijn gevarieerd en hebben meestal ook te maken met het bouwen van andere pc-componenten. In de top van de markt vinden we Asus, Gigabyte, AsRock, EVGA. MSI het heeft een zeer hoge reputatie, gezien zijn uiterlijk met name gewijd aan gaming, maar de kwaliteit van zijn componenten is inferieur aan de modellen van dezelfde band van de vorige merken.
Veel pc's die vooraf zijn samengesteld vanuit het kantoor en natuurlijk de laptops, maken gebruik van aangepaste moederborden die niet rechtstreeks aan consumenten worden verkocht.

Hoe te kiezen

Het kiezen van het moederbord is eigenlijk eenvoudiger dan je zou denken. Zodra de compatibiliteit tussen de processor en het moederbord tot stand is gebracht, moeten we ons afvragen of we de functies nodig hebben. Als je bijvoorbeeld een intel processor niet k hebt gekozen, is het nutteloos om een ​​chipset te kopen die overklokken ondersteunt, omdat deze verspild moet worden. Is het hebben van al die usb-poorten echt nodig? Hoeveel uitbreidingen ben ik van plan in de toekomst? Als ik alleen 16GB RAM nodig heb, heb je echt al die RAM-slots nodig? Vanzelfsprekend gelden deze overwegingen ook vanuit het tegenovergestelde oogpunt. Als ik veel RAM-geheugen nodig heb om te werken, kijk ik bijvoorbeeld alleen naar kaarten die 64GB RAM kunnen bieden.
Door het overbodige af te snijden, is het mogelijk beter in te lijsten op welk model te oriënteren.

Advies voor aankopen

Het zal je raar lijken, maar ik beschouw moederborden op zichzelf als een nutteloze praktijk. Ze moeten worden gekocht door te kijken naar de totaliteit van de configuratie, met name de processor. Ik verwijs daarom naar de aankoopgids voor de CPU, omdat elke processor een moederbord heeft dat is gekalibreerd voor het product.