Gens obscura

Castlevania
Lange naald in de jaren tachtig Castlevania heerst over de wereld

Voor degenen zoals ik die werd geboren, volwassen en beu in de geweldige jaren '80, Castlevania, vertegenwoordigde zeker een geweldige applicatie van moeder Konami, vol vampierelementen en echt impactvolle Lovecraftians, en die volledig profiteerde van dat massafenomeen dat overeenkomt met de naam D&D. "Gothic" en epische mixen die al snel volledig zouden doorbreken, zelfs in videogames, nog steeds in de eerste massale beroering tussen: Commodore 64, MSX en Atari. Castlevania werd de facto toegevoegd aan andere archetypen van het genre, vanuit het oogpunt van de esthetische achtergrond in plaats van het echte videogame-genre, of titels van het kaliber van: Altered Beast, Dragon's Lair en Golden Axe.

Bloodstained: Ritual of The Night, geboren als een project op Kickstarter in het verre 2014 met meer dan 5 miljoen dollar verzameld en uitgevaardigd door Koji Igarashi, neemt de volledige hand direct van de genoemde mijlpaal. Dit is niet alleen omdat het de historische maker op het ontwikkelingsniveau deelt, maar vooral omdat beide titels verschillende kenmerken gemeen hebben. Het is inderdaad niet moeilijk om de bovengenoemde titel te beschouwen als een soort vrouwelijke reboot van het meesterwerk van Konami, vooral op het gebied van sferen, niveauontwerp, game-mechanica, npc, en natuurlijk een beetje afferent.

Bebloede: Ritual of the Night
Een kasteel vol met hordes demonen

Bloodstained: Ritual of The Night is de opvolger van het hoofdstuk Curse of The Moon, uitgebracht in mei van 2018 en specifiek geclassificeerd als een genre Metroidvania, voor degenen die een soort videogame-rage tussen Castlevania en Metroid niet kenden. In dit geval praten we over games die worden gekenmerkt door gameplay van een zuiver platformaard in 2.5D, en de noodzaak om essentiële sieraden te maken om de meest ontoegankelijke delen van de beschikbare kaart te overwinnen, maar alleen door bepaalde eindbazen aan het einde van het level te verslaan. Het speelveld lijkt te behoren tot de klassieke verticale scroll-platforms, maar om een ​​bepaalde kerker te voltooien en vitale gadgets te pakken, is het van essentieel belang om de bovengenoemde kaart op 360 ° te bedenken, wat vaak is om terug te gaan of af te dalen naar de ingewanden van de bovengenoemde fase voor ga door met het avontuur. Het is duidelijk dat aan de basis van dit "subgenre" een sterke karakterisering van GDR-schimmel zit, een mengsel dat de opname in de titel van bepaalde upgrades mogelijk maakt, zowel op het gebied van uitrusting als kleding, en klassieke power-ups om steeds gedetailleerder te worden. .

Het zelfmoordmeisje van het Victorianisme

We zijn in het midden van de tweede industriële revolutie, een nieuw tijdperk van verarmde spiritualiteit van elke soort, vooral van de belangrijkste menselijke waarden. In dit opzicht verwelkomden velen deze verandering niet. In de 1783 veroorzaakte de uitbarsting van de Laki-vulkaan een horde demonen om Engeland te infesteren: deze gebeurtenis werd gezien als een soort voorgevoel van de stemmingen uit die tijd met betrekking tot de bovengenoemde omwentelingen. De enige barrière tegen dit zwermkwaad was het alchemie gilde, die de sharbinder heeft gemaakt met behulp van de duistere kunsten: mensen die dankzij een kristal in hun lichaam getransplanteerd werden geplagieerd door demonische macht. Ze werden opzettelijk opgeofferd in een speciale rite, waardoor de demonen vrij veld kregen, en slechts twee overleefden: Gebel en Miriam, de laatste wordt uit een diepe slaap gehaald. Tien jaar later zijn de bovengenoemde demonen teruggekeerd en hun terugkeer is aangekondigd door de aanwezigheid van een groot kasteel dat lijkt op een gotische kathedraal. Bij het ontwaken ontdekt Miriam dat Gebel de deus ex machina is achter al deze kwaadaardige toverspreuken, en samen met zijn vriend alchemist Johannes, onder duizend avonturen, begeeft hij zich naar het eerdergenoemde door demonen geteisterde kasteel.

Bebloede: Ritual of the Night
Miriam in al zijn glorie

Zo overtuigend als gedetailleerd in een oceaan van overlevering

Bloodstained: Ritual of the Night haalt veel inspiratie uit de DDR-wereld. Je kunt elk stuk uitrusting of object heel gedetailleerd analyseren om je personage te upgraden, tot de meest complete personalisatie van de kleding tot je beschikking, niet alleen vanuit een louter esthetisch gezichtspunt, maar ook met betrekking tot het versterken van "jouw 'Miriam heeft dienst. de kristallen, een Gordiaanse knoop van je kracht, speciaal gepositioneerd in de lichamen van de sharbinder, ze zijn alleen beschikbaar na het verslaan van bepaalde vijanden, zonder een bepaald soort criterium betreffende het schepsel dat het laat vallen. Ze zijn onmisbaar voor het uitvoeren van bepaalde bewegingen waarmee je steeds krachtigere en gedetailleerdere aanvallen kunt uitvoeren. De in-game upgrades vanwege de kristallen zijn heel tastbaar: ze geven gemiddeld een score van ongeveer 8 of 11 door van een simpele aanval (van de dolk- of kung-fu schoenen, bijvoorbeeld) naar de ben 26 van een kritische aanval op een vurige bal losgelaten uit je handen. Tijdens zijn reis komt Miriam kleine boekwinkels tegen waar bepaalde bewegingssystemen die tot zeer specifieke wapens behoren te leren, als je merkt dat ze altijd bepaalde soorten kenmerken delen die in de inventaris staan ​​vermeld onder de kop "afgewezen". Er zijn ook power-ups die de fysieke of magische energie die beschikbaar is voor elke verslagen vijand vergroten of onze heldin letterlijk verhogen. Als je bepaalde vijanden verslaat, kun je zelfs bonussen ontvangen voor vitale energie en magie. Dit laatste kan bijvoorbeeld toenemen door een lichtbron te vernietigen, zonder een nauwkeurig criterium. Altijd in deze rollenspel-sfeer, is er ook de mogelijkheid om verschillende en mogelijke vloeken of vergiften tegen te komen: een reeks speelse mogelijkheden, die, verbonden met de aard van het platform, de titel nogal gevarieerd en leuk maken. Zelfs de dresscode van je personage is goed gemodificeerd, een beetje dankzij verslagen vijanden en overal verspreide kluizen en een beetje dank aan de vijanden die je tegenkwam voor de kaart, de laatste ook handig voor het maken van volledig onbekende objecten, zodat je kunt evolueren Miriam en om speciale soorten aanvallen te lanceren.

Bebloede: Ritual of the Night

De beschikbare wapens zijn gecatalogiseerd in een specifieke tabel die "afgewezen" als een term leest en verwijst naar de fysieke elementen of naar de beledigende eigenaardigheden van de apparatuur in het spel. Onder deze hebben we: slash, lunge, aanval, vuur, ijs, donder enzovoort, voor in totaal elf eigenaardigheden, die elk een symbool dragen dat de aard ervan aangeeft. Door bijvoorbeeld een stenen masker te dragen, kunt u de waarde van de term "steen" in de bovengenoemde catalogus verhogen tot 5. De grote kracht van dit spel ligt in de perfecte combinatie van herontdekking van de goth-platformtraditie van metroidvania-origine en GDR-mechanica heel diep en boeiend.

De baasgevechten zijn opmerkelijk: sommige bazen onthouden op sommige manieren de vijanden van Ninja Gaiden Sigma voor aanvalspatronen, en betreden ook de gedachte aan reboot girl power van Castlevania. Het meest bevredigende aspect van sommige vijanden waarmee ze geconfronteerd werden voordat ze gebieden bereikten die rijk waren aan juwelen om te plunderen, zijn de karakterisering en de goed gemaakte kunstmatige intelligentie. In Bloodstained: Ritual of the Night is er ook de mogelijkheid om door natuurlijke elementen te kunnen smeden, stap voor stap, bepaalde voorwerpen die aan je uitrusting kunnen worden toegevoegd en niet in het spel verworven zijn, en het is onze goede vriend alchemist Johannes die komt te hulp. Aan het einde van de beurs presenteert alles in de DDR-wereld zich in dit spel een schat aan werkelijk opmerkelijke details, in het bijzonder de overlevering, met details minutieus ontdaan tussen statistieken en steeds toenemende eigenaardigheden, afhankelijk van de upgrade verwerkt in ons proto-zelfmoordmeisje.

Het verhaal is vrij lineair maar goed doordacht en houdt ons gezelschap in elke grot van het donkere pad van onze heldin. De gemiddelde moeilijkheidsgraad, indien geanalyseerd met betrekking tot parameters zoals kunstmatige intelligentie, oriëntatievermogen op de kaart en aanvalspatronen, is zeer geldig en overtuigend: niet van zielenachtige maar nog steeds behoorlijk veeleisend, vooral onmiddellijk na het Arvantville-niveau. Een element dat kan worden verbeterd is oriëntatie op de kaart, omdat het tweedimensionale werelden zijn die op verschillende vlakken zijn geplaatst, omdat we soms vast komen te zitten in de holen als speurtochten van de raadselachtige week. Het is niet noodzakelijk een defect: lineariteit die te glad is, kan saai zijn, maar in sommige gevallen is terugsturen noodzakelijk en verschijnen vijanden zoals gebruikelijk, waardoor vloeken vliegen zoals tabelletten.

Manga goth in 2.5D

Vanuit een grafisch oogpunt zijn de personages van Bloodstained: Ritual of The Night op creatieve wijze geïnspireerd door de dictaten van de mangaka-stijl van de afgelopen twintig jaar, te midden van een zeer effectieve omgeving met een donker merkteken van opluchting. Er is vaak een verwijzing naar de veelkleurige glas-in-loodramen van de klassieke gotische kathedralen, ook relevant voor de narratieve verweving. Sprite veel jaren tachtig, mooie aangename cartoonachtige graphics en ondergedompeld in letterlijk betoverende scenario'sVoor wat de audiosector betreft, zijn de soundtracks erg castlevania-achtig, zelfs in een moderne versie en ze zijn behoorlijk atmosferisch. De effecten van monsters, kerkers na kerkers lijken niet even geïnspireerd te zijn.

Bebloede: Ritual of the Night
Zwarte gothzon

Bloedkleurig: het ritueel van de nacht is een potpourri, ad hoc gemengd tussen traditie en moderniteit, met in het midden al dat gevolg van nerd-tekstboek pathfinder-elementen die de ervaring verrijken. Boeiend, intrigerend, visueel bevredigend, houdt je vast aan het scherm met zijn oneindige kennis en de clashes die evolueren in moeilijkheidsgraad na niveau. De zogenaamde aello, of de grijze octopus die je achtervolgt op het oorspronkelijke vaartuig met zijn tentakels om je huid te maken, niet bijzonder moeilijk, is slechts een (zoete) en verre herinnering. De titel is ongetwijfeld een van de beste projecten ooit gemaakt op Kickstarter: een spel om overal doorheen te bladeren en op zoek te gaan naar de beste combinatie om je vijanden tegemoet te treden, naar het beste van talloze mogelijkheden, allemaal ondergedompeld in een zeer uitgebreid verhaal, met ontelbare implicaties en dialogen en in een enigszins geïnspireerde historische context. Bloodstained: Ritual of the Night is uiteindelijk een vampirische reis in een platformwereld, boordevol 'schatten' om te grijpen en te verfraaien met constante activiteit als bowler, gericht op het constant upgraden van je personage. Een op Castlevania lijkende upgrade, maar kleurrijker in termen van mogelijkheden: gewoon proberen niet in het banale label van een eenvoudige vrouwelijke kloon van het meesterwerk van Koji Igarashi te vallen, want het is veel meer.