Deze E3 was enigszins afwijkend. We zijn nu op weg naar de transformatie van dit evenement, steeds minder centraal in een wereld die gedijt op constante informatie en lekken. Er is echter nog steeds dat aura van een exclusief evenement, met de ogen van de wereld op hen gericht, waardoor E3 een goed moment blijft om informatie te presenteren aan een massa journalisten en zelfs het meest algemene publiek, niet alleen in de sector. In dit kader heeft AMD besloten haar nieuwe producten te presenteren.

AMD is de leverancier van CPU's en GPU's voor de thuisconsoles van Microsoft en Sony en het zal ook voor de volgende generatie zijn, waarbij Intel en Nvidia alleen achterblijven in de pc-wereld, zelfs als deze laatste de plak van Nintendo-gamers heeft weten te veroveren. Met dit artikel zullen we proberen te begrijpen wat de verbeteringen zijn en hoe deze van invloed zullen zijn op toekomstige spelconsoles en pc's.

Vele kernen voor iedereen

De nieuwe AMD-aanbieding splitst zich af op beide productlijnen: CPU en GPU, met de 3000-serie CPU's en 5700 GPU's. De Ryzen die gebaseerd zijn op de Zen 2-architectuur werden eind mei al gepresenteerd voor de Computex 2019. Ze namen de E3 mee om hun vlaggenschip-CPU te presenteren: de Ryzen 3950X. 16-kern. 32 Threads. 4.7Ghz van boost, 3.5Ghz-basis. 105 Watt van het verbruik. 749 $ prijs.

Mijn twijfel op dit punt is: waarom presenteren als een gaming-processor? Moderne videogames, als ze 6-kern gaan gebruiken, is een wonder. Hier zou ook 10 zijn, stoppen om hun duimen te draaien. De oplossing werd snel aangekondigd en onthuld aan het begin van de conferentie: streaming. Vandaag wil iedereen proberen om hun spel op Twitch door te geven. Het coderen van een videostream tijdens het spelen van een zwaar spel, waarbij hoge kwaliteit aan de kijkers wordt gegarandeerd, vergt veel rekenkracht. De taak valt op de CPU.

RDNA Ryzen 3000
Voorlopige tests met een niet-gespecificeerde set-up, maar AMD toont een vergelijkbare prestatie, dus het is afhankelijk van andere factoren om zijn 3900X te verkopen.

De streamer die het van beroep doet, hebben vaak een opstelling met twee computers: een voor de game en een om de streaming te beheren. Met kernprocessoren van 12 en 16, beschikbaar op een consumentenplatform, pakt AMD deze behoefte aan: alles op één computer doen. In de demo die door hen werd getoond, was een 3900X (12-kern) in staat om een ​​stream in volledige HD te beheren met 10Mbps met Slow preset van The Division 2, een game die in staat is om een ​​exacerbatie adequaat uit te buiten. De Intel-processor was vooral druk met het spel om een ​​stream van deze kwaliteit te garanderen, terwijl de 3900X veel vrije stroom had.

Voor professionele streamers is het voorstel erg interessant, vooral omdat het de kosten voor het verkrijgen van een multicore-oplossing drastisch heeft verlaagd. Voor de gemiddelde gebruiker is het streven naar een dergelijke processor alleen voor streaming grotendeels nutteloos. De hardware-encoder van de Nvidia Turing-kaarten garandeert een uitstekende visuele kwaliteit (gelijk aan de medium x264-software) met een zeer lage vraag naar bronnen. Deze kern is voor alle kleuren die zoveel kernen nodig hebben, dus van professioneel werk, maar niet zo veel bandbreedte in het geheugen.

Radeon-DNA

Het centrale deel van de conferentie was het interessantst, omdat het presenteerdeeen nieuwe familie van grafische processors van AMD: Ships. De 7 juli komt aan in 2-varianten: de 5700 en de 5700 XT. Met Navi heeft AMD eindelijk de architectuur veranderd. We gaan van de nu verouderde en ontoereikende GCN (dingen die in 2012 zijn geboren) naar de RDNA. In termen van aantallen verklaart AMD een toename in 25% in prestaties per klok en een 50% betere prestaties per watt. De verandering in architectuur is te zien aan het aantal transistors. In slechts de 251 mm2 slaagden ze erin om 10,3 miljard transistors te plaatsen, een toename van 80% in vergelijking met de vorige Radeon 580.

De achilleshiel van de GCN-architectuur is altijd de efficiëntie geweest van het gebruik van hun rekenkracht. Op papier moesten hun kaarten Nvidia letterlijk verscheuren in elk marktsegment. Gebouwen die in werkelijkheid niet zijn onderhouden.
AMD heeft daarom de snelwegen die gegevens naar de rekeneenheden in de architectuur kanaliseren enorm gestroomlijnd.

AMD RDNA
Grafisch is de verandering van logica in het datapad tussen de architecturen veel duidelijker

GCN had brede 64-golffronten en hun SMID-eenheden hadden 16-slots. In RDNA zijn ze allebei geweldige 32-threads. Oké, grote woorden. Laten we proberen het concept dat we willen benadrukken te onderzoeken met deze technische veranderingen zonder te diep te gaan. Het golffront is de verzameling instructies gegroepeerd en klaar om naar de rekeneenheden te worden verzonden. De oude architectuur had 4-cycli nodig om instructies aan alle SMID's (64 / 16) door te geven. Als u de instructies niet in blokken van 64-threads kunt groeperen, verspilt u veel tijd met delen van de GPU die wachten.

Om alles beter te laten werken, was er veel werk van de ontwikkelaars nodig, om iets te doen te vinden om de vastgelopen pijpleidingen te vinden. Dit is de reden waarom de veelbesproken Async Compute over de GPU's van AMD een buitengewoon gunstig effect heeft. Hiermee kunt u profiteren van pauzes. Na het verkleinen van de grootte van het golffront in RDNA, kunt u workloads gemakkelijker groeperen, terwijl het vergroten van de grootte van de SMID het mogelijk maakt om de 1-cyclus alleen te gebruiken om de gegevens door te geven. Dit is de hoeksteen die architectuur mogelijk maakt als een echte stap voorwaarts in de richting van efficiëntie. Houd er rekening mee dat AMD compatibiliteit heeft behouden met het 64-breedtegolffront. Silicium en meer logica, maar het is van essentieel belang om het console-ecosysteem niet in één keer te doorbreken en om achterwaartse compatibiliteit met alle voor GCN geoptimaliseerde code mogelijk te maken.

De driehoek nee

De andere grote zwakte van de GCN-architectuur was de polygoonverwerkingcapaciteit, die sinds de tweede generatie van CGN vrijwel statisch is gebleven. Dit is ook de reden waarom games op PS4 en Xbox One geen excessieve toename in de veelhoekige massa hebben gezien, wat verbeteringen op andere gebieden ten goede komt. Op de pc kunnen sommige games in de buurt van Nvidia het gebruik van mozaïekpatroon, en dus van veel kleine polygonen, bieden om de scène met detail te verrijken, met een beperkter prestatiegewicht op de groene teamkaarten. Welnu, RDNA verbetert ook op dit gebied op twee verschillende manieren.

Allereerst is nu de architectuur in staat behandel twee keer zoveel polygonen in zijn werkcyclus in vergelijking met GCN. Waarden echter lager dan die van Nvidia bij Turing, maar een enorme stap voorwaarts. Vervolgens werden primitieve shaders opnieuw geïntroduceerd. Ze kregen Vega gepresenteerd, maar ze waren gedeactiveerd omdat ze in principe niet werkten. Dit zijn codes die de geometrie veel efficiënter kunnen verwerken. Deze shaders zijn in staat om alle elementen die niet nodig zijn voor de scène, in een hoog tempo te elimineren. Als deze functie uiteindelijk zou worden gebruikt, zouden we het hebben over de prestatieverbeteringen van 30%.

Hieraan is ook een toegevoegd nieuw cachegeheugenniveau, wat de algemene prestaties aanzienlijk zou moeten helpen. Turing is een grote stap voorwaarts voor Nvidia, vooral omdat de GPU met geheugencaches dicht bij de computereenheden is gevuld en snel is. De AMD-aanpak is minder invasief, maar toch een verbetering. De andere gepresenteerde functies zijn verschillende en mogelijke softwareoplossingen, moeilijk te beoordelen zonder de minste informatie, dus overvliegen, ook omdat ze bijna allemaal met de tijd sterven.

RODE SCARLET

Ik weet het niet van jou, maar al deze saaiheid voor een project genaamd Scarlett ...

Laten we het hebben over de olifant in de kamer. Scarlett. En die verklaring door 4 maal het vermogen van de Xbox One X. Laat iedereen meteen een snelle berekening maken. 6 × 4 = 24TF. SCARLETT 24 TERAFLOP. Rust dan uit. De nieuwe Navi 5700XT heeft piek 9,75TF. Verbruik alleen 225 Watt en kost 449 $. Wat zal Scarlett ooit van binnen hebben? Rekening houdend met de efficiëntie per klok van vóór, moet het 25%, een RDNA naar 10TF, worden weergegeven als een 12,5 TF CGN. Hier is dus dat de 5700XT of in ieder geval zijn variant een goede kandidaat lijkt. Maar de echte stap voorwaarts is een andere. De overgang van de Jaguar-kern naar een Ryzen. Gebruikmakend van de kracht van samenzwering, kunnen we zeggen dat de IPC's van een Zen 2 de grootste 95 van Jaguar-kernen zijn. Dit betekent dat een Ryzen op 1,17Ghz dezelfde prestaties zal hebben als de Xbox One X-kern die naar 2,3Ghz reist. Laten we nu de 4,7Ghz van de 3950X gebruiken. Het zou het equivalent 9,1Ghz van een Jaguar zijn. Dat wil zeggen, bijna 4 keer.

Dus het is een beetje krap, ik verwacht realistisch frequenties rond de 3Ghz, en een kerntelling van 8. Als ze de SMT hadden ingeschakeld, zou het spreken van twee keer de kernen van de huidige consoles, zelfs met de 3Ghz een verviervoudiging van de kracht.

Onderaan was er sprake van 120fps. En 120fps is 30 x 4.

Ik zou zeggen dat het tijd is om conclusies te trekken. AMD's producten zouden het begin kunnen zijn van een geweldig rendement, zelfs aan de GPU-kant. De mentaliteit achter hun GPU is veranderd, in lijn met die van Nvidia. De nieuwe architectuur is ontworpen voor snelheid, minder eenheden maar uiterst efficiënter. De toename van de prestaties aan de kant van de geometrie zal echt een grote veelhoekige sprong in de exclusieve volgende gen-games tot stand brengen. We kijken naar toekomstige tijden met een scherp oog, omdat de technologie die de volgende consoles aanstuurt eindelijk iets fatsoenlijks is en geen verspilling van het magazijn.