Nintendo heeft met zijn Direct voor veel fans een uiterst plezierige operatie uitgevoerd. Na de aankondiging van de komst van een nieuw hoofdstuk in een historische sage, onthulde het de komst van een verzameling met verschillende games uit de serie. Laat me duidelijk zijn, het is niets exclusief en het Contra-verjaardagscollectie is in feite gepubliceerd op Nintendo Switch, Playstation 4, Xbox One en pc. Welk platform u ook heeft, nu kunt u genieten van een lange reeks oude parels die voor de gelegenheid zijn gereinigd, ook al zijn er helaas ook enkele gaten.

Secties "3D", secties 2D, secties met bovenaanzicht, en het is niet hier

De spellen in deze verzameling Konami Het gaat goed met mij tien. We beginnen dan met de klassieke Contra in Arcade-versie en gaan dan verder met Super Contra, Super C, Contra III enzovoort. Al bij het kiezen van de spellen merkte ik iets op waarvan ik niet erg hield: ik plaats graag de versie van de eerste Contra in arcade-versie en in consoleversie, maar het vinden van zowel de Japanse als de Amerikaanse leek mij misschien een beetje overdreven. De verschillen zijn echt minimaal, bijvoorbeeld in de Japanse versie zijn er tussenfilmpjes die de geschiedenis van het spel verklaren en vóór elke missie is het mogelijk om de kaart van het spel te zien, elementen die in het Amerikaanse zijn geëlimineerd. En het is niet eens het enige geval: Super Contra is aanwezig in twee versies, idem Contra III, ook aanwezig als Super Probotector, naam geadopteerd voor het Westen en ten slotte Probotector en Contra: Hard Corps, hetzelfde spel. Kortom, per saldo zijn er praktisch vier spellen gepresenteerd in hun verschillende versies, waarvan de verschillen meestal stoppen bij de verschillende gebruikte standaards. Bijgevolg kunnen sommige titels worden uitgevoerd in 60hz tegen de 50 van de PAL-versies: een keuze die, naar ik meen, de puristen blij zal maken.

Hier is de complete lijst met spellen:

  • Contra (Arcade)
  • Super Contra
  • Contra (NA)
  • Contra (JP)
  • Super C
  • Contra III: The Alien Wars
  • Operatie C
  • Contra Hard Corps
  • Super Probotector Alien Rebels
  • Probotector
Op het selectiescherm ziet u een korte samenvatting van het spel

Ik benaderde de collectie en, in het algemeen, de Contra-serie, van totale onwetendheid. Ik had nog nooit een hoofdstuk in de serie gespeeld, zo niet de eerste, voor een tijdje. Uiteraard is het eerste dat opvalt met een van de titels het moeilijkheden. Tegenwoordig zijn we niet meer gewend aan doodgaan en het herhalen van een heel niveau, steeds opnieuw, waar Contra je vaak mee bezig zal houden. De niveaus zijn voortdurend gevuld met vijanden van alle soorten die klaar staan ​​om u op zicht te schieten, en de foutenmarges zijn in principe onbeduidend, zelfs met betrekking tot de sprongen tussen platforms. En dit geldt voor elke huidige titel. Misschien zijn degenen met wie ik de grootste moeite had degene die oorspronkelijk op Mega Drive zijn gepubliceerd vanwege hun extreme snelheid en waanzin. De keuzes van het spel zijn nog steeds heerlijk, met passages naar omgevingen in nep-3D en het gebruik van voertuigen. In het algemeen zijn, afgezien van misschien het eerste hoofdstuk en het hoofdstuk over de Game Boy, de aanwezige spellen erg goed verouderd en zijn ze zelfs vandaag de dag volmaakt plezierig, vooral door diegenen die op zoek zijn naar een hoge mate van uitdaging, misschien samen met een vriend met de lokale coop aanwezig in de spellen.

In bewerking C kun je het kleurenpalet wijzigen, je kunt ook een mooie groene oogdruppel gebruiken, zo heet het

Een van de elementen die een slechte smaak achterliet in mijn mond is de functie opslaan aanwezig is. Ik zou een monteur hebben verwacht die lijkt op wat er aanwezig is, bijvoorbeeld op de Nintendo Virtual Console, met de mogelijkheid om op te slaan, door een beeld te kijken op het moment waarop het herstelpunt werd gemaakt en vervolgens te beslissen of het opnieuw moet laden of niet. In alle games in de verzameling is het mogelijk om op elk moment te besparen, maar niet in staat om meerdere reddingsacties uit te voeren, het is niet mogelijk om het punt te bekijken waar u bent gestopt. In de praktijk laden we blindelings in als we vergeten waar we ons hebben bevrijd: dit gaf me de indruk dat er in dertien een functie was achtergelaten. Aan de andere kant is het mogelijk bewaar replays van onze wedstrijden, zodat de meer ervaren mensen zich kunnen voorbereiden op speedrun. De emulatie van de titels is zeer bevredigend en arcade perfect, met alle vertragingen die volgen. Het is ook mogelijk om het spelscherm aan te passen met behulp van enkele filters, enkele handige, anderen beslist minder (probeer een beetje om Contra in 16: 9 op een 55 "inch) af te spelen en verwijder de zwarte zijbanden door ze te vervangen door (slechts) twee verschillende achtergrond.

De nep-3D was geweldig

Alles wordt aangeboden voor de prijs van 20 euro, een goed cijfer als we ook het laatste juweel beschouwen. Net als in de Castlevania-collectie is er ook hier een boek in digitale versie. In aanvulling op interviews een Nobuya Nakazato, producent en regisseur van verschillende titels in de serie, waaronder de nieuwste aankomende Contra: Rogue Corps, ea Tom duBois, illustrator van Western-covers voor Castlevania en Contra-titels, er is ook veel interessante informatie. Een echte compendium op de Run & Gun-serie, compleet met tijdlijn, lijst met wapens, beschrijvingen van alle aanwezige games, artwork, concepten. Er is werkelijk alles, en alles strikt in het Engels. Dus als je een nieuwkomer bent zoals in mijn geval en nog nooit de gelegenheid of wens hebt gehad om de serie uit te proberen, voldoet de Contra Anniversary Collection aan je wensen en biedt je uren en uren van woede en loze pogingen om de eerste te overwinnen. niveau van elk spel. Een echte les voor een groot deel van het huidige gamelandschap.