Resident Evil 0 is een videogame met een moeilijke en bijzondere geschiedenis: geboren op Gamecube in 2002 en vervolgens een paar jaar later naar Wii gebracht, bleef Nintendo exclusief tot 2016, het jaar waarin Capcom uiteindelijk besloot om het eerste hoofdstuk en dit voorloper op alle andere platforms. Vaak zelfs onderschreven door fans van het merk, is het in plaats daarvan een belangrijk hoofdstuk om het geheel te begrijpen tijdlijn en traditionele kennis di Resident Evil. Resident Evil 0 staat voor de Spencer villa-evenementen die in de eerste titel worden verteld en onthult veel achtergrondverhalen over de oorsprong van Virus T en van hetzelfde Umbrella Corporation.

Een hybride van oud en nieuw

De game biedt ook een interessante fusie van mechanica oude school en modernere functies, waardoor zelfs de minder gangbare spelers van de vaste camera en de iconische vooraf gegenereerde achtergronden van de eerste hoofdstukken van het merk bekend kunnen raken met de laatste. De instelling en de level ontwerp in feite zijn ze zeker meer geïnspireerd en complexer dan die van de eerste Resident Evil, en ook voor de eerste keer in de saga de mogelijkheid om uitwisseling van gegevens van twee personages, Rebecca en Billy, elk met hun eigen eigenaardigheden. Deze functie is zeker de basis van de gameplay van dit hoofdstuk, waardoor gameontwerpers puzzels konden maken met nieuwe mechanismen voor het merk Resident Evil, dat altijd gewend is geweest om onze angsten zelf onder ogen te zien.

Echter, ondanks de aanwezigheid van twee karakters op het scherm, het spel is niet langer eenvoudiginderdaad. De geliefde magische kist waar te deponeren de objecten aanwezig in elk veilig huis sinds de eerste RE is het volledig geëlimineerd in dit hoofdstuk, en dit maakt het beheer van de inventaris nog problematischer dan het al is in een survival horror zo moeilijk als dit. Het feit dat je voorwerpen moet laten liggen, dwingt de speler tot een backtracking gek om te proberen de (weinige) bruikbare bronnen te vinden die we tot onze beschikking hebben. Het verschil tussen de moeilijkheidsgraden is ook beslist hoog volgens de huidige normen: de vijanden die al in een moeilijk bereik zijn, worstelen om te verslaan, en extreme schaarste van munitie en helende objecten doet niets anders dan de angst vergroten om de hoek om te gaan en twee monsters voorop te zoeken.

Angstaanjagende verrassingen

Precies, waar ik het over had monsters en geen zombies: hoewel de sage van RE ons altijd heeft gewend aan een verscheidenheid aan extra wezens naast de ondode klassiekers, komen in deze titel de "gevorderde" vijanden al aan vroeg in het spelwaardoor we elke keer trillen als we een deur openen naar een onbekende gang. De instellingen in deze Resident Evil 0 markeren ook zonder twijfel een stap voorwaarts vergeleken met het eerste hoofdstuk: de achtergronden zijn veel uitgebreider en de camera in sommige kamers voert ook kleine bewegingen horizontaal of verticaal uit, waardoor het frame meer dynamisch. Zelfs hetzelfde plaatsen dat we verkennen zijn beslist gevarieerder, de proloog vindt plaats in een spectrale trein binnengevallen door monsters, terwijl we ons later in een mysterieus trainingscentrum van Umbrella bevinden, en de verrassingen eindigen daar niet.

Een game geboren op Nintendo, die terugkeert naar Nintendo

Dieper ingaan op wat de meest technische aspecten hiervan zijn porteren op Nintendo Switch, Resident Evil 0 komt heel dicht bij de geremasterde versies die Capcom een ​​paar jaar geleden op andere platforms publiceerde, behalve natuurlijk voor de oplossing. de framerate is vastgesteld op 30fps, maar bijna geen prestatieverliezen worden gevonden, die in plaats daarvan zelfs meer aanwezig zijn in de overdracht van de eerste Resident Evil. Het meest vervelende probleem is echter zonder twijfel de lange laadtijd wat gepaard gaat met de animatie van de opening van de deuren. In een titel van de 2019 die zo veel backtracking bevordert, is het onaanvaardbaar dat naast de klassieke animatie van de deur tussen de ene kamer en de andere, er ook een tijdsperiode is waarin het scherm zwart wordt en het laadsymbool verschijnt, waardoor we aankomen soms zelfs meer dan één wachten ongeveer tien seconden. Stel je voor dat je jezelf in de situatie bevindt dat je een object aan de andere kant van de kaart of op een andere verdieping van de structuur moet terughalen om een ​​raadsel op te lossen: in de drie minuten van de reis om naar die kamer te gaan, kun je wachten tot er nog twee zijn in verschillende ladingen, voeg ons dan de retourroute toe en je realiseert je zelf dat de spanning en de onderdompeling de neiging hebben om weg te dromen, waardoor frustratie en verveling achterblijven.

Tot slot, ondanks wat trimmen, Resident Evil 0 het is een hoofdstuk dat niet mag worden gemist in de bibliotheek van een fan van de sage, of zelfs van degenen die het voor de eerste keer willen benaderen. Ondanks het feit dat 17 is verstreken sinds de eerste release, is de titel meer dan briljant verouderd en biedt hij een goede levensduur, gecombineerd met een aanzienlijke mate van uitdaging volgens de huidige normen. Een bittere smaak blijft voor de politiek van de prijsstelling voor deze remastered, gepromoot tegen een hogere prijs dan enig ander platform. Natuurlijk, het voordeel van het kunnen genieten van meesterwerken van survival horror zoals deze in draagbare modus is niet te onderschatten, en dat is waarom ik niet het gevoel heb dat ik zou afraden om Resident Evil 0 te kopen op Nintendo Switch. We hopen alleen dat met de Resident Evil 5 en 6 geremastered aangekondigd in deze E3 2019 Capcom kan een andere aanpak kiezen, misschien beide titels voorstellen a 30 euro in een bundel, in plaats van ze elk voor die prijs te laten betalen.

Reacties

antwoorden