Sony's doel over de achterwaartse compatibiliteit van PlayStation 5 is dat de vorige software optimaal werkt op de nieuwe hardware, maar tegelijkertijd onderzoekt het bedrijf nieuwe manieren om het beter te laten werken.

Sony heeft eerder onthuld dat achterwaartse compatibiliteit een belangrijke functie is in PS5, hoewel we nog steeds niet precies weten hoe het zal werken. Omdat er nog steeds geen duidelijke informatie is, hebben sommigen de patenten van het bedrijf bekeken om meer te weten te komen. En in feite heeft Sony onlangs een bijgewerkt octrooi wat illustreert hoe het van plan is om PS4-games op PS5 te laten werken.

Zoals opgemerkt door Twisted Voxel, de patentenpagina deelt enkele van de belangrijkste methoden waarop Sony zal vertrouwen om ervoor te zorgen dat de games van het nu volgende oude gen geen problemen hebben met nieuwe hardware. Hoewel de beschrijving van het octrooi vol zit met technische jargons, zijn er enkele elementen die de moeite waard zijn om te bespreken.

Ten eerste speelt Sony de betreffende game op de oude PlayStation 4-hardware om de prestatiekenmerken te detecteren. Vervolgens wordt het uitgevoerd op de nieuwe hardware verifiëren a punt van convergentie tussen de gegevens van de twee versies.

Playstation

Het doel van deze verificatie is om de operationele parameters van het nieuwe apparaat om dezelfde prestatieniveaus te bereiken als in de vorige hardware.

Hoewel dit, gezien het machtsverschil, contra-intuïtief lijkt, wil Sony waarschijnlijk zeker weten dat er geen nieuwe problemen worden gecreëerd. Hoewel moderne consoles steeds meer op pc's lijken, is elke generatie nog steeds afhankelijk van bedrijfseigen technologieën die platforms kunnen onderscheiden.

Bovendien zou dit slechts de eerste fase van de procedure zijn. Zodra de stabiliteit van het oude gen-spel op de nieuwe hardware is vastgesteld, Sony zal beginnen met het optimaliseren van de prestaties om te zien of het spel kan profiteren van de grotere kracht van de nieuwe hardware. Dit wordt gedaan totdat de applicatie crasht, om het plafond te bepalen waarboven het niet kan gaan.

Het is in essentie een proces vergelijkbaar met pc-overklokken, waarvan de optimalisatie en tuning een fundamenteel onderdeel zijn. De beschrijving vermeldt geen enkele wijziging in de originele code van de oude PlayStation 4-spellen.

Of het proces in kwestie alle titels van de huidige gen zal omvatten, is duidelijk nog te bezien.