Spellforce is een serie die, met 3-hoofdstukken en enige uitbreiding, enig succes heeft gehad op de pc. Spellforce: Heroes & Magic is de spin-off voor de mobiele markt die, beginnend bij de naam, de overeenkomsten van de franchise met het tijdloze accentueert Heroes of Might & Magic.

NUDO EN RAW

Beginnen Spellforce: Heroes & Magic men verwacht een kleine proloog, een menu, een welkom. Niets van dit alles. Zodra het wordt gedownload en gelanceerd, is het eerste scherm dat voor onze ogen verschijnt een eenvoudige keuze tussen twee spelmodi: Avontuur o Strijd.

pdvg spellforce start
Te zeggen dat het menu slecht is, is een understatement

Laten we zeggen dat de eerste impact niet de beste is, ook omdat in een strategiespel het eerste wat ik verwacht een leuke tutorial is. Om deze reden heb ik besloten om vanuit de Battle-modus op zo'n manier te beginnen dat ik mijn botten op een enkele confrontatie zet, voordat ik begin aan de Adventure-modus.

De Battle-modus, zoals de naam al aangeeft, daagt ons uit met een reeks steeds moeilijker wordende gevechten.

Onze strijdkrachten worden op de kaart geplaatst en we moeten de vijandelijke eenheden vernietigen voordat ze hetzelfde met ons doen. Eenvoudig en lineair. Door te winnen winnen we ervaring en objecten die worden gebruikt om onze troepen te verbeteren, terwijl de nederlaag je ertoe brengt om het opnieuw te proberen.

Als je dacht dat als je eenmaal in de strijd was geworpen, je een schijn van zelfstudie had gevonden, vergeet het dan. Het enige dat je hebt zijn kleine tooltips die een licht werpen op sommige aspecten van het spel en daarom zijn de eerste gevechten erg afhankelijk van "Trial & error". Als ik eerlijk ben, vecht de Battle-modus van Spellforce: Heroes & Magic ze gaven me het idee om een ​​puzzelgame te spelen in plaats van een strategiespel.

Voor degenen die een advertentie hebben gespeeld Heroes of Might & Magic de gevechtskaart, zij het in een kleinere versie, doet sterk denken aan het meesterwerk van de overledene New World Computing, met veel hexagonale blokken waar te bewegen.

Het grote verschil is dat de speler de commando's tegelijkertijd toewijst aan zijn eenheden en deze worden uitgevoerd volgens vooraf vastgestelde fasen, beginnend vanaf de ranged-fase, doorgaand met de bewegingsfase en eindigend met melee-aanvallen.

Juist vanwege de zeer kleine kaarten, is er niet veel ruimte voor bepaalde strategieën die volledig gebruik maken van beweging en terrein, zelfs als er kleine "tricks" zijn die geleerd moeten worden om zelfs de moeilijkste gevechten met enig gemak te kunnen winnen. .

Spellforce Fight
We zien het nu niet zo goed.

Helaas zijn veel van de troepencapaciteiten die we tot onze beschikking hebben niet nauwkeurig uitgelegd (inderdaad, bijna voor niets) en daarom moeten we vertrouwen op onze intuïtie. Soms is het ook moeilijk om onze eenheden eenvoudige commando's te laten uitvoeren zoals een beweging en, gezien het gebrek aan beschrijvingen, kunnen we niet begrijpen of het te wijten is aan een of andere belemmering door de spelmechanica of gewoon aan het programmeren van bugs.

Ondanks alles zijn de gevechten best vermakelijk en ook stimulerend vanuit een tactisch oogpunt, op voorwaarde dat je het geduld hebt gehad om ten koste van ons te leren hoe je de eenheden kunt gebruiken die voor ons beschikbaar zijn.

Nadat ik mijn botten in de Battle-modus had gemaakt, had ik er alle vertrouwen in dat ik dat avontuur in handen kreeg.

Het spel begint, na het selecteren van een van de drie beschikbare races (in mijn geval gebruikte ik mensen), met een klein leger in een gamekaart met verschillende constructies. Elk van deze gebouwen vertegenwoordigt een gebouw dat bepaalde bonussen biedt als het wordt veroverd, zoals mijnen of boerderijen. De laatste, hoewel ze het voedsel leveren dat onze bevolking doet groeien, zijn fundamenteel. Vergelijkbaar met wat er in gebeurt Beschaving, telkens wanneer er een nieuwe "bewoner" wordt gemaakt, kunt u deze toewijzen aan een specifieke taak of deze trainen om te vechten.

Nu kun je dat tenminste in deze modus bedenken Spellforce Heroes & Magic kom naar je toe met een uitgebreide tutorial of tooltip. WRONG!

Hoe gebruik je deze eenheden? Om dat uit te vinden

Ook hier geldt de opperste regel van "Trial & error", regel waarvoor u uw eerste "runs" zult moeten besteden om te begrijpen hoe u de gevechten, het beheer van de bronnen en zelfs de genezingen van uw eenheden kunt optimaliseren (ik ontdekte deze mogelijkheid pas bij de derde herstart).

Op de kaart kun je de vijanden zien die je tegenkomt om de gebouwen die ze beschermen te veroveren, allemaal met een cijfer op het hoofd dat de moeilijkheidsgraad van het gevecht aangeeft. Sommige gevechten zijn praktisch onmogelijk aan het begin van het spel, maar met geduld en vaardigheid in resource management is het mogelijk in een korte tijd een fatsoenlijk leger op te bouwen dat ons in staat stelt confrontaties aan te gaan die voorheen onmogelijk waren om te winnen.

In de spelstrategie moet rekening worden gehouden met het feit dat de vijand zijn troepen ook op de kaart zal zetten: het is daarom niet mogelijk om een ​​strategie van "alle aanvallen" te gebruiken om de overwinning mee naar huis te nemen, maar er moet een juiste balans worden gevonden tussen de troepen beschikbaar hebben.

Naast het kunnen rekruteren van nieuwe troepen, die kunnen worden verbeterd op basis van de gebouwen die we in onze citadel hebben gebouwd, is het mogelijk om onze held te upgraden via een perk systeem, toegankelijk elke keer dat we een niveau verwerven. Sommige van deze vaardigheden zijn direct bruikbaar voor de held zelf, terwijl anderen de eenheden onder ons commando beïnvloeden.

Het is mogelijk om onze wapens te verbeteren, evenals onze vaardigheden.

Spellforce Heroes & Magic het is een heel vreemde titel: aan de ene kant, altijd onthoudend dat we het hebben over een smartphone-spel, hebben we een titel met een redelijke strategische diepte, vooral in de Adventure-modus; Aan de andere kant hebben we een product dat nog steeds in bètatests lijkt te zitten, gezien het complete gebrek aan tooltips en tutorials. Een echte schande, gezien de aanzienlijke kosten van het spel voor de mobiele markt.