Konami Arcade Classic Anniversary Collection is een verzameling titels voor coin-ups die enkele van de belangrijkste titels verenigen die tijdens de verre 80-jaren zijn uitgebracht, met speciale aandacht voor het genre Shoot-em-up, erg populair op dat moment.

Binnen deze verzameling, gepubliceerd om te beginnen met de viering van de 50 jarenlange activiteit van Konami, er zijn acht titels, sommige beter bekend, zoals de twee Gradius en Scramble, en anderen iets minder (op zijn zachtst gezegd) zoals Haunted Castle.

En juist van een van deze titels wil ik beginnen. We zitten in de 1981 en de wereld van 2D-shoot-em-ups staat op het punt revolutionair te worden dankzij Scramble. Het spel Konami was voor die tijd een echte bom, aangezien de shoot-em-ups in die tijd meestal een vast scherm hadden, zoals de beroemde Space Invaders, en je de vijandige ruimteschepen die op het scherm verschenen moest vernietigen.

Konami Arcade Classics verjaardagscollectie Scramble
Let op de schoonheid van de 4: 3 ...

Scramble was een van de eerste titels die werd gepresenteerd een continue niveau-structuur, functie werd toen de basis van alle volgende titels van het genre. Bovendien had het spel een technische sectie, die duidelijk overeenkomt met het jaar van uitgave, wat echt opmerkelijk was. Bovendien was hij erg snel en adrenaline-gevoed, met vijanden klaar om overal vandaan te komen om ons te vernietigen. Een andere eigenaardigheid van Scramble moest een dubbel soort vuur hebben, met kogels die horizontaal liepen en bommen die naar beneden waren gevallen, en die volgden met zeer moeilijke parabolische trajecten om zich meester te maken.

In dit alles moest de speler, naast het vermijden van ruimteschepen en vijandelijke schoten, ook de tank van het ruimteschip onder controle hebben en "bijtanken" door verspreide gasafzettingen op het scherm te raken. De set van al deze factoren maakt Scramble een geweldige klassieker van het genre, waarbij de media misschien geen echo hebben gehad van bekende titels als R-Type of dezelfde Gradius in dit Konami Arcade Classic Anniversary Collection, maar waaraan iedereen in de komende jaren iets heeft ontleend van de ontwikkeling van hun titels.

Zeker de meest resonante namen van deze collectie zijn die van de twee Gradius, ons bekend onder de naam van Nemesis en Vulcan Venture. Het is zeker niet de eerste keer dat ze in sommige compilaties worden uitgebracht (denk maar aan de Gradius Collection voor PlayStation Portable), maar om geldige redenen: al jaren worden ze beschouwd als een van de belangrijkste titels in de wereld van horizontale scroll-shoot-em-ups, met een zeer interessant opstartsysteem dat de games een extra strategische diepte gaf.

Hierbinnen Konami Arcade Classic Anniversary Collection het is ook aanwezig Levenskracht, ook bekend onder de naam Salamander, spin-off van de serie Gradius. De eigenaardigheid van deze titel, afgezien van de beslist eigenaardige setting, gegeven dat we binnen levende wezens zijn, is de mix van horizontale en verticale secties en een co-op-modus voor twee spelers.

Hoewel het misschien niet het meest bekende spel van deze verzameling is, Salamander het is echt zijn toptitel, omdat de mechanica die binnen werd gezien in de toekomst werd opgenomen door de andere titels in de Gradius-serie en daarbuiten.

Konami Arcade Classics Verjaardagscollectie Salamander
Met een grafische bewerking zou hij vandaag nog steeds een grap zijn.

Drie andere titels uit de wereld van shoot-em-ups wachten op ons in de Konami Arcade Classic Anniversary Collection: dat zijn ze Thunder Cross, TwinBee en Typhoon. Ik zou tegen je liegen als ik je zou vertellen dat ik heel goed wist welke games het waren, aangezien ik, ondanks dat ik jaren en jaren van middagen in de speelhal op mijn schouders heb doorgebracht, nog nooit een van de drie titels heb gezien. Van deze drie games is degene die zeker in het oog springt Tyfoon, dankzij een opmerkelijke technische inspanning met een aantal zeer goed uitgevoerde stages in 3D, ook gezien het jaar van uitgave, de 1987.

Dulcis in fundo (eigenlijk helemaal niet lief) die we hebben Haunted Castle, kloon mislukt van Castlevania. Het absurde is dat Castlevania is een titel van hetzelfde Konami en het lijkt onwerkelijk dat ze erin slaagden een spel te maken op basis van hun eigen titel en zo weinig werk deden. Zelfs hier praten we over een spel waar ik nog nooit van gehoord had voordat ik dit in mijn handen had Konami Arcade Classic Anniversary Collection... en daar was een reden voor.

Zoals vaak gebeurt in collecties, hebben we ook een "Boek sectie"Waar we zoveel informatie en nieuwsgierigheid kunnen vinden over de realisatie van de 8-titels binnenin Konami Arcade Classic Anniversary Collection. Porting werd uitgevoerd door Hamster Corporation en brachten ons de spellen in hun originele versie terug naar 4: 3, precies zoals ze toen waren ontworpen, hoewel het moet worden gezegd dat ze geen uitzonderlijke optimalisatietaak hebben gedaan, aangezien sommige titels soms vertragen. iets dat nogal absurd is als je denkt aan de hardware waarop ze draaien.

Konami Arcade Classic Anniversary Collection daarin andere huistitels van de software kunnen hebben opgenomen die echt kunnen worden gedefinieerd als "classics"hoe Frogger, Rush'n'Attack, bekend bij ons als Groene Baret, een van mijn favoriete games van die tijd, of het tijdloze Track'n'Field, zonder andere heilige monsters te storen Contra e Castlevania die speciale collecties zal hebben; in plaats daarvan gaven ze er de voorkeur aan zich te concentreren op het shoot-em-up-genre door Haunted Castle op een volledig willekeurige manier in te voegen, wat naast het feit dat het niet tot het genre behoort, ook objectief een slecht gerealiseerd spel is.

Konami Arcade Classics Anniversary Collection Typhoon
Onderweg maken ze duidelijk veel meer

Het grote voordeel van deze collectie is echter dat de nostalgische speler de mogelijkheid krijgt om te spelen met titels van een bepaalde dikte, zoals de twee Gradius, maar vooral om zijn spin-off, Salamander, te kennen, die zeker de MVP-palm van de Arcade Classics Anniversary Collection verdient. Scramble demonstreert zijn hele leven 38, maar sommige van zijn functies zijn de norm geworden voor games Shoot-em-up, tot de ontdekking van Tyfoon en tot verbazing van zijn prachtige 3D-etappes, gemaakt over 30 jaren geleden.

Konami Arcade Classic Anniversary Collection is te koop in Nintendo eShop voor 19,99 €, misschien een beetje hoog voor de prijs in vergelijking met de gepresenteerde "klassiekers".