Tech Dive is een nieuwe kolom gericht op het verdiepen en bespreken van video- en niet-gamingtechnologie. Aan het hoofd van de bathyscaaf vind je mij, Riccardo / Cap, je vertrouwde elektricien.

 

Sony is begonnen met het onthullen van de kaarten over hoe de volgende PlayStation zal zijn, wat ik gemakshalve PlayStation 5 vanaf nu zal noemen. Dit is de eerste keer dat bepaalde details van tevoren tot nu toe zijn onthuld, en dit biedt mij de gelegenheid om een ​​beetje uit te weiden over wat we tot nu toe weten.

CPU

Een Ryzen Zen 2 in al zijn schoonheid en asymmetrie


Laten we beginnen met de PlayStation 5 CPU. Sony zegt dat het een op 2 gebaseerde 7 nanometerarchitectuur-chipset zal zijn en dat er 8-processors zullen zijn. Dit is misschien de hoogste prestatiesprong die de nieuwe generatie consoles zal hebben. Dit komt omdat zowel XBox One als PlayStation 4 gebaseerd waren op de Jaguar-architectuur, of op de mobiele afleiding van de vorige AMD-architectuur die ik, in duidelijke bewoordingen, letterlijk kan zuigen. Waarom, wilt u zeggen? Wat is deze droge zin tegen AMD?

Nou, het vermijden van te ver gaan: AMD in de 2011, toen het de Bulldozer-architectuur lanceerde, maakte een groot aantal evaluatiefouten, wat leidde tot processors met herinneringen aan enorme latentie en slecht verdeelde rekeneenheden. Een enkele AMD-eenheid werd door het besturingssysteem als een 2-kern gezien, maar het integreerde slechts twee berekeningseenheden voor gehele getallen en één voor drijvende-kommaberekeningen, onder andere beperkt tot 64-bitberekeningen tegelijk. Een bijzonder onevenwichtig ontwerp.
Ondanks de vele verbeteringen door de jaren heen, wanneer een architectuur verkeerd is, moet je de last op je schouders dragen voor een lange tijd. Om een ​​nieuw product te creëren, zijn twee elektronische experts niet genoeg, drie dagen onafgebroken werken bij 5 € per stuk.

Dus toen Microsoft en Sony op zoek waren naar een compacte, geïntegreerde oplossing van hetzelfde moederbedrijf, was AMD de enige die het kon bieden om de kosten te optimaliseren.
We hebben dus geconstateerd dat we noodzakelijkerwijs te maken hebben met deze architectuur. De typische optimalisatie van de consoles en de verbeteringen van de jaguar ten opzichte van de voorvader hebben geholpen, maar de vaste 60fps zijn vaak een mythe over consoles vanwege de limiet op hun CPU.

Ryzen vergeleken met het verleden heeft aanzienlijk betere prestaties, we hebben het over IPC, dat wil zeggen instructies per klok, 50% beter. Wat betekent het vertaald? Als een game vandaag op PS4 Pro op 40 fps zou draaien vanwege de beperkte CPU, op een PS5 met hetzelfde aantal processors met dezelfde kloksnelheid, zou het 60 fps halen.

Dus naar mijn mening is dit de belangrijkste parameter om de prestatieverandering bij de oude generatie te beoordelen. Hoe vaak werken deze 8-kernen? Voor problemen met energie-efficiëntie, Ik beschouw de 3Ghz-buurt als waarschijnlijk als een werkfrequentie. Als dat zo was, zouden we ongeveer twee keer zo veel kracht hebben als de Xbox One X CPU.

GPU

Het tweede punt dat werd aangeraakt, is de GPU, waar informatie schaarser maar tegelijkertijd interessanter is. Voor PlayStation 5 praten we over een aangepaste kaart van de Navi-familie, die raytracing ondersteunt. Dit betekent dat we het hebben over de laatste architectuur die deze zomer wordt gepresenteerd, in samenwerking met E3.

Deze generatie zal een redelijk belangrijke last hebben om te beheren: veel van zijn extra rekenkracht zal gericht zijn op het beheren van de resolutie van de 4k, dus om een ​​grafisch sprongeffect te krijgen, zul je je ergens anders moeten concentreren. Ray tracing in real time is de heilige graal van graphics, altijd gezocht en nooit bereikt ... tot vandaag.

Voor degenen die niet weten waar we het over hebben, probeer ik snel samen te vatten. De verlichting in videogames, dat zijn alle toneelstukken van licht en schaduw, is gemaakt met behulp van allerlei trucs, snelkoppelingen en kunstgrepen, die veel tijd kosten en onrealistisch zijn. In films worden algoritmen gebruikt die lichtstralen op de scènes volgen en volgen, vandaar de naam ray tracing.

Hiervoor hebt u veel rekenkracht nodig: stel dat elk frame van een Pixar-film uren besteedt aan het genereren op een computer. Om in real-time vergelijkbare effecten te hebben, is speciale hardware ontwikkeld die specifiek bedoeld is om precies dat te doen. Voor nu Nvidia, met zijn reeks van GPU RTX, ging het spel binnen en je kunt de resultaten bewonderen op Metro Exodus of Battlefield V o verschillende benchmarks. AMD had zich nog niet uitgesproken, maar deze uitspraak van Cerny laat geen twijfel bestaan.

Ray Tracing is de toekomst van gaming. En als de consoles dit ondersteunen, zal het zich nog meer verspreiden in de pc-wereld.

De onbekende factoren die op dit moment moeten worden opgelost, zijn twee: rekenkracht en geheugen. Voor het tweede deel weten we dat Navi GDDR6-geheugens zal ondersteunen, latere generatieherinneringen in vergelijking met degene die vandaag de PS4 en Xbox one X monteren.Sommige geruchten willen dat de chips ook worden ingeschakeld voor HBM2, zelfs beter presterende herinneringen, maar ik hun kosten zijn nog steeds hoog voor massaconsole. Hoeveel GB echter? Xbox One X begint met 12 GB. Ik zou proberen om een ​​geheugen van 16 GB te wagen. Veel, maar gebruikelijk, niet allemaal open voor games.

Voor de kracht kunnen we alle nummers schieten die we willen: het wordt een loterij. Ik verwacht eerlijk gezegd een waarde vergelijkbaar met die van Google Stadia, dus op 10TeraFlops van kracht, over 5 en een half maal de basis Playstation 4. Misschien kunnen we ons iets hoger duwen, maar zonder de werkelijke verbeteringen van Navi te kennen, is het moeilijk. Voorlopig zou ik niet te veel weggeven, en ik zou wachten op de presentatie in juni.

 

Audio

De dia's van de AMD-presentaties zijn goud

De meest curieuze informatie betreft waarschijnlijk het geluid van PlayStation 5. Dat zal 3D zijn. En dat is? AMD heeft zijn audiokaarten altijd met grafische kaarten geïntegreerd, het implementeert momenteel bijvoorbeeld een eenheid die speciaal is bedoeld voor geluidsberekening, genaamd TrueAudio. Het slaagt erin om een ​​deel van de processorbelasting vrij te maken en wordt ook gebruikt op PS4.

Vanaf de 400-serie presenteerde AMD Trueaudio Next, een ontwikkelingspakket dat de kracht van de GPU gebruikt om de fysica van geluid te berekenen. De golfvormvermeerdering in het kort, nauwkeuriger. Ik stel me voor dat deze Audio 3D de evolutie van deze technologie is en dat deze zeer nuttig zal zijn in een VR-omgeving, om de richtinggevoeligheid van de geluiden het best te berekenen. Er moet iets zijn als u in de toekomst een nieuwe Playstation VR wilt uitbrengen. Ik denk niet dat het wonderen zal doen op normale 2.1-installaties, misschien op dobly atmos en 5.1.

Ondersteuning voor niet-vluchtige geheugen

Halleluja! Eindelijk. Sony formaliseert eindelijk het gebruik van solid-state geheugen op het 5 PlayStation. Een van de grootste beperkingen aan systeemprestaties is altijd de snelheid van gegevensuitwisseling geweest. De herinneringen bestaan ​​in een hiërarchie, hoe kleiner ze zijn en dichter bij de berekeningseenheid, hoe sneller ze zijn. Hoe meer ze ruim zijn, ver van de rekeneenheid en niet-vluchtig, dat wil zeggen, ze houden de gegevens zelfs zonder energie en zijn langzamer. En de gegevens worden voortdurend tussen de herinneringen verplaatst.

Wanneer een game wordt geladen, leest het van de harde schijf of cd en worden de gegevens naar RAM verplaatst. De openstaande woorden van deze tijd lezen constant van de harde schijf en nemen voortdurend spelditems mee. En hoe sneller de hoofdpersoon loopt, hoe meer hij snelheid nodig heeft. Dus de introductie van solid-state geheugens is een zeer nuttige nieuwigheid in het veld van de videogame. Laad- en streamingtijden tot het minimum beperkt.

Sony onthult ook dat de schijf de snelste is van alle andere componenten die momenteel op de markt zijn: mogelijk? Technisch gezien wel. Aangezien SSD's bestaan, is de limiet plotseling de datakabel geworden. Het SATA-protocol is beperkt tot 750MB / s. Een geheugen in vaste toestand kan GB / s overschrijden bij lezen en schrijven. Hiertoe verbindt u via een snellere SATA-verbinding. De PCi Express, omgedoopt tot Nvme als het gaat om de implementatie voor massaopslag.

Met de mogelijkheid om een ​​aangepast moederbord te maken, heeft Sony mogelijk een speciale versie met AMD ontworpen, meer geoptimaliseerd voor de werklast van videospellen en in staat om zelfs verder te gaan dan een normale pc. Meestal zijn zulke sterke herinneringen erg duur, maar er zijn manieren om dingen te optimaliseren. Om het morgenochtend niet af te maken, knip je het hier.

Functie Extra

Ze komen eraan ...

Onder de andere vrijgegeven informatie zijn er twee, waarover naar mijn mening niet veel te zeggen valt. De eerste is de achterwaartse compatibiliteit van de PlayStation 5. We praten vaak over commerciële plots wanneer deze functie vergeten is: de waarheid is dat om te evolueren, je soms het verleden achter je moet laten, vooral als het verleden nog steeds duur is. Deze keer, omdat de architectuur vergelijkbaar is, is het relatief, het is "gratis". Goed dat er is. Beide willen het en maar weinigen gebruiken het echt.

De tweede functie is de 8k. Sony verkoopt tv. 8k is de volgende resolutie. De grafische kaarten van nu ondersteunen het al zonder problemen. Dit is ook gratis. Ondersteunen betekent dan niet dat je het voor games gebruikt. De Xbox One S ondersteunt 4k, maar voor films blijven games op native resolutie. Verplaats niet teveel stof over dit onderwerp!