Toen de Franse ontwikkelaars van Mi-Clos Studio de komst aankondigden van De Sigma-theorie, ze konden rekenen op de onmiddellijke aandacht van een kleine groep, maar zeer vastberaden van fans. Mi-Clos had ze veroverd Out Thereeen roguelike science fiction dat een van de verrassingen van de indiepanorama in de afgelopen jaren. Nieuwsgierigheid om te zien wat hij zou hebben gedaan dit keer was het kleine ontwikkelingsteam goed gerechtvaardigd: Thij Sigma Theorie het is ook een science fiction videogame, maar van een heel andere aard dan Out There. Het is er eigenlijk één strategisch turn-based, met instelling cyberpunk, wat de speler in de recente toekomst in een koude oorlog projecteert.

Met deze keuze zeker moedig, Mi-Clos is jarenlang een groeiend panorama binnengetreden, precies dat van strategische games. Hij deed het door een spel te kiezen dat zowel in de mechanica en het turn-based systeem als in de grafische weergave veel van de bediening van een bordspel. Is het gelukt? Voordat je deze vraag beantwoordt, is het goed om te onthouden dat het spel zich in bevindt vroegtijdige toegang, wat zeker mijn verwachtingen heeft ingelicht voor het spelen.

Een beetje duidelijke wetenschappelijke ontdekking om ze allemaal te regeren

In De Sigma-theorie, wij worden belast met een groep spionnen, ten dienste van een land van onze keuze (de opties zijn de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, India, Japan, China en Zuid-Korea). De eerste taak is om een ​​profiel te vormen, kiezen identiteit van ons karakter, en dat van zijn echtgenoot - de game staat ook huwelijken toe tussen mensen van de hetzelfde geslacht, overigens, een beetje vooruitziendheid die ik aangenaam vond.

De Sigma-theorie
De eerste keuze van de staat waarmee we zullen spelen. Elk begint met een unieke bonus.

Zodra deze essentiële praktijken zijn uitgevoerd, worden we geïnformeerd door een diplomaat van het land dat we hebben gekozen dat de wetenschappelijke gemeenschap heeft uitgevoerd radicale wetenschappelijke ontdekking, precies de Sigma-theorieen dat de wereld gaat veranderen. Als een resultaat van de ontdekking, de grote krachten zijn toegewijd om gebruik te maken van de technologische ontwikkelingen die nu aan de gang zijn voordat hun rivalen dat doen. De wereld is in één vervallen tweede koude oorlog, en we worden gevraagd om vier spionnen te werven om ons land te helpen als winnaar uit de bus te komen.

Tijdens het spel wordt dit nooit uitgelegd aan de speler waar het uit bestaat deze verbazingwekkende ontdekking. De Sigma-theorie in feite richt het zich bijna uitsluitend op de spionage werk. Terwijl de wetenschappers die voor ons land werken aan Sigma-onderzoek werken, zullen onze agenten dat wel moeten doen infiltreren in rivaliserende landen. En hier ontdekken we de verrassende hoeveelheid facetten die kunnen opscheppen Het Sigma Theorie.

De lijst met uit te voeren taken is in feite erg lang. Na het rekruteren van de agenten krijgen we de kaart te zien in al zijn pracht, en de soundtrack waardig van een album vaporwave het wordt agressiever en verontrustender. In rivaliserende hoofdsteden proberen onze agenten erachter te komen skeletten in de kasten van de diplomaten van die landen, om hen te chanteren, of proberen gevoelige gegevens over het wetenschappelijk onderzoek van anderen te bemachtigen.

De Sigma-theorie
Wat zou er ooit mis kunnen gaan?

Tegelijkertijd moeten agenten dit doen spionnen identificeren die hetzelfde met ons proberen te doen, hun plannen bestrijden en indien mogelijk vastleggen (en ja, natuurlijk is het volgende verhoor dat niet respect voor de mensenrechten). Onze diplomatieke vrijheid om overeenkomsten en verdragen aan te gaan met andere staten wordt nauwlettend gevolgd door onze regering, met wie we moeten werken een vertrouwensrelatie om te blijven werken.

Deze lijst lijkt misschien overweldigend, maar het blijkt erg intuïtief. In korte tijd creëren we onszelf checklist mentaal van dingen om te doen (of niet te doen) voordat je de beurt hebt geëindigd. Vanaf dat moment is het spel versnelt constant, en de moeilijkheidsgraad, die uniek is, wordt behoorlijk hoog, maar nooit obscuur of onbegrijpelijk: een opmerkelijk resultaat, vooral voor een vroegtijdige toegang.

The War Changes, Every Time

Naast de vier agenten, maakt het spel ons ook beschikbaar een drone bewaking en één gevecht. De eerste helpt de agenten bij hun spionage en contraspionage, terwijl de tweede altijd klaar staat om verzonden te worden in de derde wereld om een ​​andere grote macht bij een regionaal conflict te helpen; een snelle, maar niet pijnloze manier om de diplomatieke betrekkingen te verbeteren. de drone bestrijden het heeft ook een ander fundamenteel gebruik, dat ik later zal bespreken.

In volledige samenhang met zijn omgeving cyberpunk en de omgeving in de nabije toekomst, De Sigma-theorie heeft ook niet-statelijke actoren dat zal ons helpen of hinderen, afhankelijk van de hun ideologie, van onze keuzes, en van de technologieën waarop de verschillende landen zich zullen concentreren. Deze actoren variëren van de Wereldbank tot ISIS, door extreem linkse gewapende groepen en privéruimtebureaus gaan.

De Sigma-theorie
Dit is erg geruststellend!

Een andere belangrijke dynamiek is de Doomsday Clockwie kan dat vooruit of achteruit gaan afhankelijk van de acties van de grootmachten. Onnodig te zeggen dat wanneer de klok nul wordt, de koude oorlog heet wordt, om precies te zijn Thermonucleaire. De wereld, en de match ermee, komt dan tot een einde.

De sleutel tot De Sigma-theorieis echter dat van haar wetenschappers beschermen en nieuwe te verwerven, met de slechte of met de nog erger. Zoals in a bordspel, in feite is het doel om punten voor rivalen te krijgen, en hoewel het reverse engineering van reeds uitgevoerd onderzoek brengen u enkele punten, de enige echte manier om een ​​te winnen De Sigma-theorie is dat van maak eerst ontdekkingen. De eerste natie die de maximale score haalt, zal in feite in staat zijn om de definitieve ontdekking van het onderzoeksproces te doen, en zal het spel winnen.

De Sigma-theorie
Hier worden geen kosten bespaard (of fundamentele mensenrechten)

Beschouwd als de tekortkoming van het spel (in mijn geval duurde het spel iets meer dan vier uur) is echt opmerkelijk hoe Mi-Clos erin slaagde geleidelijk introduceren al deze extra dynamica tijdens het spel, transformeren het in een duidelijk omschreven crescendo van complexiteit.

Glas, staal, de Sigma-theorie

In De Sigma-theorieechter, de echte nadruk ligt mensen. Ondanks het nut van drones en het belang van onderzoek, wordt het verschil tussen overwinning en nederlaag gemaakt door de aandacht die de speler besteedt aan gevoelige details. Wetende dat een diplomaat ten onrechte beslag heeft gelegd op overheidsgeld, kan zich dat veroorloven chantage, en dus toegang hebben tot zeer beschermde wetenschappelijke gegevens. Ken het achtergrond van onze agenten, hun ideologieën en hun prioriteiten stelt ons in staat ze te gebruiken missies die het best geschikt zijn naar hun profiel.

De Sigma-theorie
Wie had gedacht dat de sleutel tot het domineren van de wereld eenvoudigweg het lezen van biografieën was?

Hetzelfde geldt voor wetenschappers: probeer het koop loyaliteit een onvergankelijke wetenschapper zal bijvoorbeeld nooit werken. De game biedt een grote verscheidenheid aan hulpmiddelen om contact mee op te nemen de wetenschappelijke staf die voor de vijand werkt, van verleiding hypnose, maar het is aan de speler om de juiste agent en de juiste strategie te kiezen. Als ze allemaal falen, blijft de meest extreme optie: de wetenschapper ontvoeren bezorgd en dwingt hem om voor ons te werken. Om dit te doen, heeft onze agent de hulp van beide drones nodig - het is theoretisch mogelijk om zonder te gaan, maar als u om uw agent geeft of wilt vermijden de derde wereldoorlog, het is hoogst ontmoedigd.

De Sigma-theorie
De toekomst is zo ... paars

De ontvoering neemt ons mee naar een afzonderlijke en flagrante interface cyberpunk. Onze agent beweegt op de kaart, begeleiden van de ontvoerde wetenschapper en een reeks positieve of negatieve gebeurtenissen tegenkomen. Elke gebeurtenis wordt ons gegeven een binaire keuze over hoe verder te gaan, en het resultaat verandert drastisch, afhankelijk van het vermogen van de agent, de aanwezigheid van een bewakingsdron om alternatieve routes voor te stellen of veiligheidstroepen te identificeren die vijandig tegenover ons zijn, en het niveau van alertheid in het doelland.

Als er iets misgaat, is het in ieder geval mogelijk om uit te voeren een precisie aanval met de gevechtsdrone. Dit is slechts één keer per missie mogelijk, maar als het goed wordt uitgevoerd, is het dat wel verwoestende: een goed gerichte aanval kan inderdaad een heel team vijandelijke speciale krachten decimeren verschillende burgers dat ze het ongeluk hebben om op het verkeerde moment op de verkeerde plaats te zijn. Het is duidelijk dat het een bijzonder wreed spel is, maar er zijn ook andere manieren om burgerslachtoffers te veroorzaken een winkel in brand steken rond om de politie af te leiden. Hoe meer burgerslachtoffers, hoe slechter de reactie van het getroffen land, met ernstige gevolgen voor de Doomsday Clock.

De Sigma-theorie
We ontkennen categorisch betrokken te zijn!

Deze zeer intense missies dragen bij aan de verrassende variëteit van het spel, dat echt goed verloopt. De Sigma-theorie het moet met een beetje beschikbare tijd worden afgespeeld: de reeks zetten op de kaart wordt gemaakt steeds drukker, en druk een seconde op de knop voor het einde van de shift voordat je eraan herinnert dat je een politicus moet chanteren of kopen een dodelijk wapen voor een groep terroristen die ernstige gevolgen kunnen hebben die ervoor kunnen zorgen dat je de koude oorlog verliest of de hete oorlog begint.

De top drie van onfatsoenlijkheid

Als mensen en snel tempo twee karakteristieke elementen zijn van De Sigma-theorie, een derde is ongetwijfeld de volledige afwezigheid van scrupules in deze nieuwe koude oorlog. De voortdurende versnelling van de gebeurtenissen tegen het einde van de wedstrijd bracht me ertoe om mijn toevlucht te nemen tot bewegingen steeds flagranter om mij de suprematie te verzekeren, om op zijn minst dubieuze handelingen te verrichten. Ik denk dat de lijst met de drie ergste een geweldige manier is om het soort beslissingen te illustreren dat tijdens het spelen moet worden gemaakt De Sigma-theorie.

3 - Blackering van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Mijn spionnen hebben het ontdekt deelnemen aan een BDSM-club en hebben duidelijk compromitterende foto's gemaakt. In ruil voor de vernietiging van het dossier heb ik de overdracht van een van hun wetenschappers gevraagd; toen hij me vertelde dat hij aan Sigma werkte gek maken, Ik bedreigde hem met ernstige gevolgen als hij niet onmiddellijk terug aan het werk ging. Hier zijn we nog steeds in een vrij slechte staat instapen dit soort actie is in feite het dagelijkse brood van het spel.

De Sigma-theorie
Zeer acceptabele nevenschade

2 - Na het ontwikkelen van een technologie waarmee ik onmiddellijk alle stortingen van kan identificeren fossiele brandstoffen en aardgas onder het aardoppervlak, heb ik de ontdekking niet bekend gemaakt aan de rest van de wereld. De gegevens zijn exclusief gedeeld met een particuliere belangengroep, die ermee instemde mijn onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma's te financieren. Mijn strijdkrachten zijn daarom gestuurd naar beveilig de velden onder het voorwendsel van "herstel van de orde" in de derde wereld. Om de pil zoeter te maken, stuurde ik mijn gevechtsdrone naar toe China helpen in zijn bombardementen op Soedan.

1 - Ik heb ISIS geholpen een aanval in de Verenigde Staten, evenals om hun beveiligingssystemen te raken met een ransomware, eenzijdig naderen van de Doomsday Clock om middernacht. Dit maakt een goede indruk op mijn CV!

De Sigma-theorie
Dit is inderdaad een koopje!

One Minute To Midnight

Wanneer het spel van De Sigma-theorie komt tot een conclusie, het doet bijna bij verrassing. De game is erg kort - in mijn geval duurde het spel vier uur en eindigde met mijn overwinning - maar de heel snel tempo van de uitdaging gaf me de indruk dat er nog veel meer waren. Alleen in de finale zelf ontbreekt een beetje pacingen ik vond de laatste momenten van het spel enigszins ondertoon tegenover climax naar welke De Sigma-theorie reist als een trein.

Het is in elk geval een klein zere punt in een spel dat hij liever gaf enkele uren uitstekende inhoud, in plaats van de voorraad te verlengen. De interface is duidelijk en eerlijk gezegd heel mooi, het goede niveau van het tekstgedeelte (met de levendige biografieën van medium acceptabele agents en dialogen) en de soundtrack aantrekkelijk allemaal ondersteunen een uitstekend systeem van gameplay. De Sigma-theorie è persen, boeiend en eenmaal klaar, laat het de wens over om opnieuw te beginnen en probeert het beter te doen. Of misschien de Doomsday Clock aan middernacht om het "negatieve" einde van het spel te bekijken.

De beantwoording van de oorspronkelijke vraag is daarom het antwoord voor mij absoluut ja, en ik ben erg benieuwd naar hoe het zal veranderen De Sigma-theorie wanneer het devroegtijdige toegang en zal naar de definitieve versie komen