Presentare drakenbal, in de 2019 heeft hij echt het absurde. Nog ongelooflijker praat nog steeds over deze shōnen met bijna dertig jaar op de schouders, maar toch zijn we hier, met een nieuwe (of veronderstelde) game gewijd aan het werk van Akira Toriyama voor Nintendo Switch e PC.

Super Dragon Ball Heroes: World Mission het bevat alles wat een Dragon Ball-fan weet van de universums die door de jaren heen zijn gemaakt, aangezien Goku een eenvoudig kind was voor de immense krachten van Ultra Instinct, maar zelfs nog verder. De Xenoverse-reeks heeft alternatieve verhalen gecreëerd, net zoals de geboorte van Heroes in de praktijk heeft gebracht, met een anime, alles dat de wildste fanservice uit eigen geest kan voortbrengen. Nou, de game die we in handen hebben, is de videogame-weergave van alles: een titel die daarom kan worden beschouwd als de encyclopedie van Dragon Ball voor alle fans, en alleen voor hen.

Het is belangrijk erop te wijzen dat Super Dragon Ball Heroes: World Mission niet het typische vechtspel is dat we gewend zijn door de woorden Dragon Ball en het videogame naast elkaar te lezen: geen Budokai, geen Budokai Tenkaichi, noch Xenoverse of FighterZ. Deze keer zien Goku en zijn metgezellen dat ze vechten in het midden van reclameborden kaartspel. Het is eigenlijk een klassiek kaartspel, maar dan in de vorm van een videogame.

Inderdaad, SDBH is een kaartspel geworden in Japan, wat heeft geleid tot de oprichting van een aantal kabinetten waarmee je kunt communiceren, praktisch het videogame dat nu op onze consoles in Europa is aangekomen. Eigenlijk hoeven we ons geen klassiek Yu-Gi-Oh! -Kaartspel, Pokémon of Hearthstone voor te stellen: hier hebben we geen dertig of meer kaartkaarten om tekens, bonussen of vallen te tekenen waarmee we een strategie. In SDBH we moeten slechts zeven kaarten kiezen, elk van hen vertegenwoordigt een personage uit het grenzeloze universum van manga / anime: in feite vinden we meer dan duizend in het spel waar vrijwel alle jagers verschijnen, zelfs slechts één keer, van de eerste serie tot Super en Heroes. Niet alleen daarom de meest geliefde Goku, Piccolo, Gohan, Freezer en Bu, maar ook volwassen Gotenks, Vegeta SS3, de Xeno-versies van de protagonisten, Broly SS4.

Zoals je kunt begrijpen, we worden geconfronteerd met de echte fanservice gemaakt videospel, waar er geen andere grenzen zijn dan technische. Maar achter een spel dat alleen lijkt te focussen op de fanboysmo van degenen die op brood en senzu zijn opgegroeid, verbergt het in werkelijkheid een hele diepe gameplay, nooit verbijsterend, maar dat vereist een zorgvuldige studie van elk personage dat een van de vijftig decks zal samenstellen die kunnen worden opgeslagen . In eerste instantie wordt zelfs de enorme hoeveelheid informatie die de tutorial voor ons schiet ontroofd en de schoonheid (of liever: de lelijke) is dat sommige mechanica niet eens worden uitgelegd, dus de eerste games worden een beetje gewonnen. case.

Gelukkig echter veel manieren of play laten ons oefenen, de enige echte manier om te begrijpen hoe de gelaagde gameplay van Super Dragon Ball Heroes: World Mission werkt. de verhaalmodus plaatst ons in de schoenen van een jongen zoals wij, een liefhebber van Dragon Ball en het kaartspel dat hierdoor is geïnspireerd, dat voor anomalieën van de wereld de personages van de manga / anime in de echte wereld verschijnen. Het plot valt zeker niet op door zijn originaliteit en staat zeker niet voor twists, maar de fans zullen in staat zijn om de grappen te vangen en ze zullen er plezier in scheppen om sommige situaties gezien en beoordeeld te zien, maar in een andere saus. Naast de eenvoudige verhaalmodus hebben we dat ook Arcade: veel verschillende tijdlijnen, wat klassieker en ontleend aan de canonieke series, anderen volledig uitgevonden en ironisch, anderen overgenomen door Xenoverse. Maar daar houdt het niet op: multiplayer lokaal en online, winkel van waaruit nieuwe items, kaarten en upgrades worden gekocht en, uiteraard, een speciale sessie creatie van onze decks.

Hoewel in Dragon Ball, veel meer dan in andere shōnen, de meer krachtige wint, in SDBH is deze regel niet van toepassing. Het is erg belangrijk om een ​​gebalanceerd deck te creëren, zelfs met behulp van karakters die vaak als minder nuttig worden beschouwd, gezien het feit dat sommige vechters verliezen in Power, Health Points of Guard, het misschien kopen in speciale effecten en bonussen. In feite zijn alle worstelaars onderverdeeld in Heroes, Elite e Berserker, elk met zijn eigen unieke kenmerken: de eerste zijn de meest gebalanceerde personages, de laatstgenoemden slaan aan met energieslagen, waardoor vijanden gemakkelijker worden verslagen, terwijl de laatstgenoemden brute kracht hun belangrijkste kwaliteit maken door vooral de PS's aan te vallen.

Al op dit punt heb je begrepen hoe het is belangrijk om een ​​team te creëren met zeven uitgebalanceerde personages, zelfs ten koste van zwakke worstelaars. Bovendien heeft elk personage speciale vaardigheden die worden geactiveerd bij het bereiken van een bepaalde ronde, of op het veld zijn met een bepaalde bondgenoot (het meest voor de hand liggende voorbeeld zijn Goten en Trunks die na twee ronden in Gotenks fuseren), verwoestende speciale bewegingen welke kan worden geactiveerd als je voldoende energiepunten beschikbaar hebt. De energiepunten stapelen zich op door meer karakters op het aanvalsbord te plaatsen, maar zoals altijd moeten we niet overdrijven, omdat het in de aanvalsfase zijn gelijk staat aan kwetsbaar zijn, naast dat het wordt geconsumeerd nuttige kracht om jezelf aan te vallen en te verdedigen. Het is altijd passend om een ​​paar karakters achter de regels te houden om het "herladen" te doen, vooral wanneer dat personage, indien gepositioneerd in de verdedigingsfase en daarom als een ondersteuning, ook bonuseffecten heeft op de kameraden in een aanval.

Elke beurt bestaat uit de aanval- en verdedigingsfase en de eerste om aan te vallen wordt bepaald door de som van de kracht van de personages die in de geavanceerde fase zijn geplaatst. Zodra de voorbereidende fase voorbij is, begint het daadwerkelijke gevecht, wat niets meer is dan een gefilmd met QTE; een balk die door beide spelers op het juiste punt moet worden gestopt, bepaalt wie de beste van de twee fasen heeft: als de winnaar degene is die de grootste slaapschade aanvalt, met de mogelijkheid om de speciale aanval te ontketenen voor het geval je genoeg energiepunten hebt. Als de verdediging wint, is de schade gering. Op de lange duur kunnen de gevechten een beetje saai zijn, ook gezien grafische voorstelling die zeker niet betovert. Aangezien onze lievelingen ruzie maken met texturen van PlayStation 2 (de modellen lijken eigenlijk op die van Budokai 3), met houtachtige animaties en niet-bestaande gezichtsuitdrukkingen is dit zeker niet aantrekkelijk, maar het moet ook benadrukt worden dat het in een kaartspel zeker niet de grafische sector is. waar je naar gaat zoeken. Maar wat ik echt niet leuk vond, is de spelinterface, genomen in hetzelfde tempo als dat van de kasten met alles wat eraan is ontleend: acties die uitnodigen om de kaarten te "roteren", wanneer we niets anders hoeven te doen dan de analoge joystick draaien of de vinger op het aanraakscherm van de schakelaar slepen, of zelfs "Ik nodig u uit om" een kaart naar het aangegeven gebied te verplaatsen ", uiteraard zal alles worden gedaan met wat de console of pc ons, muis of analoog biedt.

Gelukkig maken de vele varianten waar SDBH ons voor plaatst de gevechten bijna altijd een verrassing, tussen secundaire doelstellingen te bereiken, de interventie van Zeno die enorme bonussen verleent die bepaalde verzoeken uitvoeren of de verovering van een Super Dragon-bol, die bij de andere zes plaatsen, stelt je in staat je avatar sterk te verbeteren of andere spelbonussen aan te vragen. Zelfs de kaarten die worden 'gekocht' in de speciale winkel zijn bijna eindeloos: het is belangrijk om dat te benadrukken het spel heeft geen microtransactie en de kaarten kunnen allemaal worden ontgrendeld met de klassieke Gatcha-methode, gewoon door de kaartjes te gebruiken die zich ophopen door in de verschillende modi te spelen. Als dan het ongeveer 1100 kaarten gewoon niet genoeg, geen probleem: je kunt zelfs aangepaste kaarten maken, waar je karakter, speciale effecten, power, aanvallen, bonussen en elk ander aspect dat je te binnen schiet kunt kiezen. Blijkt wat Dimps spelers beschikbaar heeft gesteld om ze lang te entertainen, nog steeds weinig voor jou? Dan kan je in elkaar goochelen oprichting van missies delen met de rest van de wereld, of op zijn beurt de missies spelen die zijn gemaakt door een gebruiker aan de andere kant van de planeet.

Super Dragon Ball Heroes: World Mission dat is alles wat een Dragon Ball-fan zou willen, in de vorm van een kaartspel. Elk personage en transformatie ooit gezien, komische situaties, gevechten, speciale bewegingen, fusies, gecombineerde aanvallen, tactieken, originele en niet-originele verhalen, online en lokale multiplayer, kaarten maken. Een spel dat onder de technische sector echt gedateerd is verbergt een heel diep hart, om zorgvuldig bestudeerd te worden, maar dat beweert nooit moeilijk te zijn.

Wie op zoek is naar "gewoon" een kaartspel, kan teleurgesteld zijn, maar een echte Dragon Ball-fan die iets anders dan het gebruikelijke vechtspel wil, heeft gevonden de encyclopedie die bij hem past.