De praktijken van geo-blocking gebruikt door Valve zijn in de bezienswaardigheden van Europese Commissie, het orgaan dat door de Raad en het Europees Parlement is benoemd om de Unie na elke Europese verkiezing te besturen. In december 2018 werd Brussel geïntroduceerd een nieuwe verordening gericht op het beëindigen van de 'geo-blocking ongerechtvaardigd ”, waarmee verschillende online verkopers de mogelijkheid om producten en diensten binnen de Europese Unie te kopen of te gebruiken ernstig hebben beperkt.

De Europese Commissie is van mening dat Valve deze verordening heeft geschonden en daarom heeft verzonden een brief van bezwaren, vragen om uitleg. In de zoeker er is echter niet alleen Steam: zelfs Capcom, Bandai Namco, ZeniMax, Koch Media en Focus Home worden beschuldigd en de inbreuken zijn niet beperkt tot geo-blocking onterecht. De zes bedrijven in kwestie zouden dat inderdaad hebben gedaan bepaalde overeenkomsten tussen hen om te voorkomen dat spelers videospellen kopen buiten de lidstaat waar zij zich bevinden. Als dit waar zou zijn, zou dit een overtreding van de regels zijn antitrust van kracht binnen de Unie.

De Europese commissaris voor mededinging, Margrethe Vestager, verklaarde dat "in een echte digitale interne markt Europese consumenten het recht moeten hebben om videogames naar keuze te kopen en te spelen, ongeacht waar zij in de EU wonen". Hij voegde eraan toe dat spelers niet kunnen zoeken de beste aanbiedingen beschikbaar in de verschillende lidstaten zou een onwettige praktijk zijn.

Geo-blocking
De Deense Margrethe Vestager heeft een reputatie opgebouwd voor haar strijd tegen de monopolistische praktijken van Google en andere reuzen. Het heeft een sleutelrol gespeeld in de strijd tegen geoblocking op internet.

Valve en de anderen die in staat van beschuldiging worden gesteld, krijgen nu de mogelijkheid om de Europese Commissie van hun eigen land te voorzien versie van evenementen. Mocht dit niet overtuigend blijken, dan kan de Commissie een formeel onderzoek instellen naar de mogelijke inbreuk op de wetten antitrust of van de verordening op geo-blocking. Als de enquête positief blijkt te zijn, zullen Valve en de anderen dat moeten doen maak eens en voor altijd een einde al geo-blocking in de Unie, en betaal een zware boete.

De gigantische eigenaar van Steam heeft al van de gelegenheid gebruik gemaakt om te reageren en beweert dat de geo-blocking allebei triviaal bereik, wat betreft "ongeveer 3%" van de titels die beschikbaar zijn op Steam, en geen van deze worden geproduceerd door dezelfde Valve. In het persbericht stelt Valve ook dat een handhaving strenger dan het einde van geo-blocking kan resulteren in een prijsverhoging.

Om te weten of de argumenten de Commissie zullen overtuigen of niet, moeten we gewoon wachten op verdere ontwikkelingen. Met de Europese verkiezingen twee maanden later zou het echter niet verrassend zijn als dat wel zo was een paar maanden wachten voor verdere ontwikkelingen.