Het rapport van een CT-scan kan het leven van een patiënt veranderen. Daarom is het essentieel dat het correct wordt geïnterpreteerd door de radioloog, en dat het de privacy van het onderwerp is beschermd op zijn best. Israëlische onderzoekers hebben er een gepubliceerd studio waaruit blijkt hoe kwetsbaar ziekenhuisveiligheidssystemen zijn en hoe eenvoudig het is om radiologiegegevens te verkrijgen en te wijzigen. Bovendien toonde hun experiment ook het vermogen van hun malware om ervaren artsen te misleiden.

De video in het artikel laat zien hoe een systeem van deep-learning kan knobbeltjes toevoegen of verwijderen van een thorax-CT-scan, waarbij de aanwezigheid van een tumor wordt gesimuleerd of (erger) de afwezigheid ervan. Dit potentieel zou gemakkelijk kunnen worden uitgebuit door hackers, die verzekeringszwendel zouden kunnen organiseren, de loopbaan van politici die zich kandidaat stellen voor de verkiezing beschadigen of gewoon proberen het leven van nietsvermoedende patiënten aan te vallen, die niet de nodige medische follow-up zouden ontvangen in de aanwezigheid van een kanker.

De installatie van het systeem lijkt bovendien erg gemakkelijk, vooral gezien de slechte beveiliging in het gemiddelde ziekenhuis en het gemak van het 's nachts binnenkomen van de gebouwen.

In blinde studie bovendien zijn de 70-TAC's door de malware gewijzigd in drie deskundige radiologen, die totaal niet in staat bleken te zijn om de toevoegingen of verwijderingen van het programma te ontdekken. De artsen waren niet in staat om de veranderingen te onderscheiden, zelfs wanneer ze zich bewust waren van het feit dat sommige sequenties vals konden zijn. Zelfs een software die wordt gebruikt voor het melden van afbeeldingen kon niet discrimineren, bijna altijd fout. Dit alles is begrijpelijk gezien de nauwkeurigheid van de aanpassing, die echt heel realistisch is en zelfs de best getrainde ogen gemakkelijk kan misleiden.

Een echte emmer ijskoud water, wat ons dwingt na te denken over de veiligheid van gezondheidsgegevens en zo snel mogelijk actie te ondernemen.

Reacties

antwoorden