Informatie vandaag is slecht. Of we het nu hebben over politiek, nieuws, voetbal of videogames, informatie is een slaaf van sensatiezucht, bruikbaarheid en consumptie. Hij informeert alleen, alsof zijn taak geen vormen, opvoeden omvatte. Een artikel uit 120-woorden slaagt er vaak in overtuigender (en dus gelezen) te zijn dan een artikel uit 120-regels. "Het is wat de markt wil" en voor de markt zal iedereen die er vroeg of laat mee te maken krijgt alleen zijn hoofd kunnen verlagen. Daarom wil ik het niet opnemen tegen diegenen die, "leven", zich genoodzaakt voelen zich te onderwerpen aan diktat waarvoor het creëren van inhoud nodig is die plotseling en arm aan inhoud is. Ik zou het ook op mezelf moeten nemen. Ik ben me er zelfs van bewust dat ik zoveel frivool nieuws heb geschreven, ook al waren de veronderstellingen toen ik begon totaal anders. Articoloni, redactioneel, allemaal met als doel mijn (onze) favoriete medium, de videogame, te verbeteren (en te verdedigen). Maar dan begrijp je dat de site (terecht) moet factureren, om weergaven te factureren, om weergaven te maken die je moet produceren. Hier dan, dat wat de regel (opvoeding) zou zijn geweest, de uitzondering wordt en vice versa. Immers, niet de slechtste compromis, als dit alles nodig is om de etalage levend te houden waarin onze beste werken getoond kunnen worden.
Dit is de realiteit. Toen was er tot vandaag een droom. Een droom genaamd Deeplay.it.

Deeplay.it kon niet alleen onverbiddelijk de dynamiek bestrijden die zojuist is beschreven, maar hij deed het door de meest stimulerende artikelen te produceren die ik ooit heb gelezen. De zoekwoorden om die site te beschrijven kunnen alleen die zijn die worden gebruikt om hun favoriete secties een naam te geven: ANALYSE en DIEEPENING. Alles wat ik altijd heb geprobeerd te doen, in Over videogames praten als in de resterende aspecten van mijn leven. Ik beschouw mezelf als een egocentrisch persoon, vol zelfvertrouwen en bewust van zijn capaciteiten, eigenschappen die me altijd hebben aangespoord om mezelf te verbeteren en, natuurlijk, om me niet minderwaardig aan iemand te laten voelen. Tenminste totdat ik begon met het lezen van Deeplay.it. De artikelen op die site zijn tot op heden een van de weinige producten van menselijke activiteit waar ik jaloers op ben. Je weet het als je denkt: "man, ik wilde dat ding echt doen". Hier zijn die van Deeplay.it de enige inzichten die ik wilde schrijven. Ik was jaloers op Claudio Cugliandro, Parri, Grussu en de anderen. Een oprechte afgunst die me de afgelopen jaren tot toeschouwer van hun werk heeft gemaakt zonder mezelf ooit bloot te stellen in lof of citaten. In ieder geval tot vandaag. Vandaag wil ik een paar regels nemen om hen te bedanken. De passie, de academische werkwijze en het doorzettingsvermogen waarmee ze hun werk uitvoerden, zullen altijd een inspiratie zijn.

Deeplay.it was de grootste Italiaanse bijdrage aan de emancipatie van het videogamemedium. Je zult een deel van hun bijdragen kunnen vinden op de Facebook-pagina wat gelukkig niet zal sluiten.

"Wat dood is, sterft nooit".