De 23 januari, in het Casa del Cinema in Rome, namen we deel aan de Games Industry Day, een jaarlijks evenement georganiseerd door AESVI (Association of Italian Video Game Developers Publishers).
Vertegenwoordigers van de Italiaanse videogame, vertegenwoordigers van AESVI en instellingen namen deel aan de vergadering.
De conferentie draaide in essentie rond twee vragen: op welk punt zijn we in Italië met betrekking tot de culturele acceptatie van het videogame? Hoeveel, altijd in Italië, wordt de videogame-industrie aangemoedigd / ondersteund?
De antwoorden, zoals vermeld in de titel, weerspiegelden een neigende positieve trend.

Op welk punt zijn we in Italië met betrekking tot de culturele acceptatie van het videogame?

Zoals al meerdere keren in de loop van de tijd is aangetoond, is de intentie van AESVI niet uitsluitend het 'faciliteren van het leven' van mensen die betrokken zijn bij videogames. AESVI's missie is ook om de videogame te laten herkennen wat het is: kunst en cultuur. Creativiteit. Genius. Ingenuity. Met dit voornemen streeft AESVI er elk jaar met meer succes naar een dialoog aan te gaan met de instellingen. De weg lijkt goed: dit jaar werd de Games Industry Day voor het eerst gesponsord door het ministerie van cultureel erfgoed en activiteiten. Natuurlijk is 'institutionalisering' slechts de eerste stap naar het wegnemen van vooroordelen tegen videogames. Maar ergens zal het moeten beginnen. De vergrijzing van de bevolking zal concluderen dat dit het natuurlijke proces is om vooruitgang te integreren. Van belang in deze zin is de tussenkomst van Marco Massarutto (Kunos / Assetto Corsa) die ons eraan herinnerde hoe de instellingen slechts een paar jaar geleden werden vertegenwoordigd door een zeventigjarige die, te goeder trouw, niet wist waar hij het over had . Er is iets aan het veranderen.

Hoeveel wordt de videogame-industrie in Italië aangemoedigd / ondersteund?

Naast de culturele kwestie waren de instellingen ook aanwezig op de Games Industry Day en vooral om antwoorden op deze vraag te geven. Alle ontwikkelaars (101%, Caracal Games, Kunos Simulations en Trinity Team) waren het er helaas over eens dat de fondsen, faciliteiten en vooruitzichten voor de Italiaanse spelindustrie bijna niet bestaan. Van de anderhalf miljard euro aan omzet van videogames in Italië komt slechts een heel klein percentage in de zakken van Italiaanse bedrijven terecht. Er zijn verwijzingen naar andere Europese landen geweest, die videogames een echte motor van hun economie maken: Duitsland, Polen, Roemenië, VK.
Het "misschien" van de titel wordt juist gemotiveerd door de antwoorden op dit probleem. Politici hebben de politici gemaakt en gezegd wat ze te zeggen hadden. Neemt beschamende uitweidingen (iemand slaagde erin propaganda te maken over het inkomen van het staatsburgerschap), de promoties werden beloofd, nieuwe ad hoc wetgeving werd beloofd, nieuwe leningen werden beloofd. Promises. Zullen ze worden gehandhaafd? Misschien. Als er niets anders is, kunnen onze ontwikkelaars (en ons met hen) beginnen te hopen. Met 20 jaren van vertraging.