Tijdens onze deelname aan Lucca Comics & Games 2018 waren we live getuige van de RAISY-prijsuitreiking, winnaar van de Lucca Duel Invitational van Quake Champions in het kader van de Italiaanse Esports Open 2018. Begonnen als een echte buitenstaander tegen al gevestigde kampioenen, in de finale Raisy hij slaagde er zelfs in Rapha te verslaan die, in ieder geval tot gisteren, als de sterkste van de scene werd beschouwd. Na de vieringen hebben we hem enkele vragen kunnen stellen over zijn toekomst als pro-speler en over eSports in het algemeen. Veel leesplezier!

Raisy

Je hebt niet alleen gewonnen, je hebt een klein deel van het verhaal geschreven. Je leek altijd vastberaden en nooit bang. Had je deze overwinning verwacht?

Sterker nog, zelfs als het niet leek, was ik in mij voortdurend bang en nerveus. Ik heb altijd mijn tegenstander gerespecteerd, misschien zelfs te veel gaan onderschatten mijn mogelijkheden.
Als ik aan het spel begin, denk ik daar alleen maar aan, ik vergeet alles om me heen en het is alleen ik, mijn kampioen en mijn tegenstander. Het doel is zeker om te winnen.

In de finale, zelfs na de zware nederlaag in de eerste map, gaf je niet op. Was er een moment waarop je dacht: "Ik red het niet"?

Het is heel verkeerd om te denken. Het leidt je af en zorgt ervoor dat je fouten maakt die je anders niet zou maken. Zeker, er was een tijd dat ik heel dicht bij de nederlaag was, maar ik gaf niet op. Ik bleef spelen en mijn concentratie hoog houden. Ik ga dood? Ok, ik antwoord, ik vertrek. Verlies ik de ronde? Er zijn anderen en ik moet me daarop concentreren. Ik was zeker nerveus, maar ik ging nooit in de war: ik bleef maar denken aan wat ik op dit moment moest doen om te winnen, ongeacht de situatie.

Quake is nog steeds in early-access: wat zou je veranderen om het een nog uitgebalanceerder spel te maken?

Er is zojuist een grote patch uitgebracht over het balanceren van kampioenen, vaardigheden, bewegingssnelheid, wapens. Ik heb het nog niet kunnen proberen, ik heb net de patch-notes gelezen en het ziet er veelbelovend uit.
Zoals u al aangaf, is er nog steeds vroegtijdige toegang, waardoor ontwikkelaars de mogelijkheid hebben om gemakkelijker te veranderen en te verbeteren.

Wat vindt u van de mogelijkheid om eSports te hebben in Olympische competities? Vind je dat er een verschil moet zijn tussen "normale" sporten en eSports?

Moeilijke vraag. Ik heb altijd sport vermeden en ik heb er nog nooit van genoten ze te bekijken. Ik zou blij zijn als mensen net als andere sporten naar eSports gingen kijken. Je komt laat thuis op je werk, je gaat zitten, je wilt ontspannen en verbinding maken met de streaming van je favoriete speler. Ik zou graag willen dat je eSports als een vorm van entertainment bekijkt.