Tijdens onze deelname aan Lucca Comics & Games 2018 waren we getuige van de live RAISY-prijsuitreiking, winnaar van de Lucca Duel Invitational van Quake Champions in het kader van de Italiaanse Esports Open 2018. Begonnen als een echte buitenstaander tegen al gevestigde kampioenen, in de finale Raisy hij slaagde er zelfs in om Rapha te verslaan, beschouwd, tenminste tot gisteren, de sterkste op het toneel. Na de vieringen hebben we hem enkele vragen kunnen stellen over zijn toekomst als pro-speler en over eSports in het algemeen. Veel leesplezier!

Raisy

Je hebt niet alleen gewonnen, je hebt een klein deel van het verhaal geschreven. Je leek altijd vastberaden en nooit bang. Had je deze overwinning verwacht?

Sterker nog, zelfs als het niet leek, was ik in mij voortdurend bang en nerveus. Ik heb altijd mijn tegenstander gerespecteerd, misschien zelfs te veel gaan onderschatten mijn mogelijkheden.
Als ik het spel betreed, denk ik daar alleen maar aan, ik ben alles vergeten en er is alleen ik, mijn kampioen en mijn tegenstander. Het doel is zeker om te winnen.

In de finale gaf je zelfs na de zware nederlaag op de eerste kaart niet op. Was er een moment waarop je dacht: "Ik zal het niet halen"?

Het is een heel verkeerde zaak om over na te denken. Het leidt je af en leidt je ertoe om fouten te maken die je anders niet zou doen. Er was zeker een moment dat ik heel dicht bij de nederlaag was, maar ik gaf niet op. Ik bleef spelen en concentratie behouden. Ik ga dood? Oké, ik antwoord, ik vertrek. Verlies ik de ronde? Er zijn anderen en daar moet ik me op richten. Ik was zeker nerveus maar ik ging nooit in de war: ik bleef maar denken aan wat ik toen moest doen om te winnen, ongeacht de situatie.

Quake is nog steeds in early-access: wat zou je veranderen om het een nog uitgebalanceerder spel te maken?

Er is net een geweldige patch uitgebracht over de balans tussen kampioenen, vaardigheden, bewegingssnelheid, wapens. Ik kon het nog steeds niet proberen, ik las alleen de patch-notes en het ziet er veelbelovend uit.
Zoals u al aangaf, is er nog steeds vroegtijdige toegang, waardoor ontwikkelaars de mogelijkheid hebben om gemakkelijker te veranderen en te verbeteren.

Wat denk je van de mogelijkheid om eSports te hebben tijdens Olympische competities? Denk je dat er een verschil zou zijn tussen "normale" en eSport-sporten?

Moeilijke vraag. Ik heb altijd sport vermeden en ik heb er nog nooit van genoten ze te bekijken. Ik zou blij zijn als mensen net als andere sporten naar eSports gingen kijken. Je komt laat thuis op je werk, je gaat zitten, je wilt ontspannen en verbinding maken met de streaming van je favoriete speler. Ik zou graag willen dat je eSports als een vorm van entertainment bekijkt.