De laatste grote creatie van Gunpei Yokoi voor Nintendo was het de ongelukkige Virtual Boy. Een echte ramp, het is al lang de hypothese dat het de afvoer van Yokoi veroorzaakte. In een artikel geschreven voor zijn tragische dood, heeft Yokoi goed uitgelegd waarom hij het bedrijf verliet en het falen van de virtuele jongen was er niet bij betrokken.

De console is in Japan op 21 juli 1995 op de markt gebracht, met slechte verkopen. Nintendo voorzag 3 miljoen eenheden verkocht voor de eerste feestdagen, maar een jaar na de release werd de productie stopgezet. Yokoi verliet Nintendo op 15 in augustus 1996, minder dan een maand voor zijn 55esimo-verjaardag. Hij creëerde vervolgens zijn bedrijf genaamd Koto en werkte aan de WonderSwan voor Bandai.

In het novembernummer van 1996 van het Japanse tijdschrift Bungeishunju, dat Livedoor heeft onlangs opnieuw gepubliceerd, Yokoi besprak de kwestie en besprak ook zijn carrière.

Na meer dan dertig jaar verliet ik Nintendo. Na mijn afstuderen aan de universiteit was ik bij Nintendo altijd bezig met speelgoed, maar op 55-jaar dacht ik dat ik een baan zou vinden die me nog meer vrijheid zou geven met mijn ideeën.

Yokoi was klaar voor een nieuwe fase in zijn lange carrière. Met de recente Virtual Boy-ramp was de toekomst echter onzeker.

De dag voordat ik met pensioen ging [van Nintendo], deed de Nikkei een geweldig verslag over mij, "schreef Yokoi, eraan toevoegend dat het document zei dat hij het zou doen om de verantwoordelijkheid te nemen voor de mislukking van de virtuele jongen. "Eigenlijk heb ik me niet neergelegd bij" het nemen van verantwoordelijkheid voor het falen van de Virtual Boy. Ik dacht al een tijdje dat ik, toen ik 55-jaren had gedaan, onafhankelijk wilde worden.

Helaas werd de post-Nintendo-carrière van Yokoi onderbroken toen hij op 4, op 1997-leeftijd, omkwam bij een verkeersongeval op 56.