De Belgische site VTM kondigt aan dat de kansspelcommissie hen heeft onderzocht buit doos in videogames, vooral wanneer je onder het vergrootglas zet, raad eens wie?

Duidelijk EA met Star Wars: Battlefront II (zeggen dat dit op dit moment geen goede is, is een eufemisme), maar deze keer zijn ze niet de enige, zoals het systeem dat in Overwatch van Blizzard werd in de bal gegooid.

Peter Naessens, directeur-generaal van de commissie, heeft praktisch gezegd wat velen van ons altijd hebben gesteund (ik heb al andere artikelen in dit verband geschreven, want ik ben sterk gekant tegen dit systeem, dat ik altijd al haatte en als gevaarlijk beschouwte sinds de eerste gacha-spellen), dat wil zeggen dat de praktijk van het kopen via microtransacties met echt geld iets waarvan we niet weten wat het kan zijn totdat we het echt openen, als gokken kan worden beschouwd.

De verzwarende omstandigheid zou zijn dat je speelt zoals de genoemde Star Wars e Overwatch ze zijn ook gemakkelijk toegankelijk voor een jonger publiek (in feite hebben beide spellen een PEGI 12 +) die niet in staat worden geacht om het risico van een dergelijk systeem te begrijpen (alsof de volwassenen in plaats daarvan zijn ... maar dit is een ander verhaal).

Zeker, een kind is meer geneigd door zijn onervarenheid om zoveel mogelijk geld uit te geven om sneller "sterker" te worden.

Als de commissie beslist dat de buitdozen echt gemeenschappelijk zijn voor gokken, zijn er twee grote implicaties.

De eerste die om dit systeem te gebruiken (althans in België, maar het is geldig voor veel andere landen van de Europese gemeenschap) zou een speciale vergunning nodig hebben, de tweede dat de PEGI van het spel automatisch van 12 + naar 18 + zou moeten gaan, aangezien het spel gokken is verboden voor minderjarigen (inderdaad, slechts een paar maanden geleden is het nieuws dat er in België wordt gedacht dat het de leeftijd zou verhogen om toegang te krijgen tot de gokken van 18 naar 21 jaar), hoewel er sindsdien geen bevestigingen op dit punt zijn de ESRB vermeld, slechts een paar dagen geleden, dat het buitendoossysteem voor hen geen vorm van gokken is.

Vanzelfsprekend bestaat dit alles uit een mega-boete van honderdduizenden euro's, naast het terugtrekken uit de markt van alle games die schuldig worden bevonden, zonder rekening te houden met het feit dat dit een belangrijk precedent zou scheppen dat de ontwikkeling van veel toekomstige games zou beïnvloeden.

Er moet op worden gewezen dat het hele systeem niet wordt opgeladen buit doos, maar alleen degene die verband houdt met microtransacties met echt geld voor de aanschaf ervan.

In feite is het niet ten strengste verboden om te profiteren van de te kopen valuta in het spel om te kopen buit doos die gebruik maken van dit "gokautomaat" -mechanisme.

Op dit punt moet je zien of het systeem dat in de toekomst zal worden gebruikt, als de zaak officieel wordt opgeblazen, wat is Phoenix Labs besloten om te adopteren voor Onverschrokken, dwz microtransacties met artikelen voor directe verkoop, op een manier die het recht van de gebruiker respecteert om precies te weten wat hij met zijn geld koopt.

En ik herhaal het als een mantra: je bent verantwoordelijk verantwoordelijk!