Het 4X-spel van Paradox, Stellaris, is ongetwijfeld een van de populairste titels onder recente grootse strategische games. Net als bij andere Zweedse topontwikkelaars, is het spel echter voortdurend aan het evolueren en als het de Crusader Kings II of Europa Universalis IV-weg moet volgen, is het waarschijnlijk dat het er nog meerdere jaren is. Op dit moment, bovenaan de Stellaris-agenda, is er een substantiële herziening van de manieren waarop spelers in de ruimte kunnen navigeren.

Sinds de lancering heeft Stellaris de Imperials die de Galaxy (zowel speler als AI) bevolken beschikbaar gemaakt voor drie verschillende manieren om tussen de sterren te reizen: wormgaten, warp drives naar Star Trek en hyperdrive, a een systeem dat de reis alleen mogelijk maakt tot de lengte van de vooraf bepaalde "ruimtelijke snelwegen". Bij binnenkomende uitbreiding worden de eerste twee verwijderd uit de beschikbare opties en begint alles met de enige hyperdrive. dit, in de woorden van ontwikkelaars, om spelbalans en de implementatie van nieuwe functies te vergemakkelijken, vooral wat oorlog betreft. De toegenomen mobiliteit van de eerste twee modi maakte het in feite mogelijk om statische afschermingen gemakkelijk te vermijden.

Dit alles trouwt met de implementatie van het concept van galactische terreinen, in feite de modifiers die van toepassing zijn op gevechten en verschuivingen door bepaalde stellaire formaties, nevels enzovoort. De uitbreiding omvat vele andere veranderingen, waaronder de introductie van Gateways, vergelijkbaar met Mass Effect-relais, en een substantiële herziening van de militaire en diplomatieke mechanica.