Het is nu bekend dat YouTube binnenkort televisie zal passeren voor inhoud en visualisaties, zodat sommige sportfederaties streaming streams op het thuisplatform van Google liever dan op televisie verkiezen. We weten allemaal dat gamers, jongens en meisjes die voor het plezier of omwille van succes hun games op gameplay (videoversprongen) hebben opgenomen op YouTube Italia en vervolgens hebben geüpload naar de Tube. Deze jongens spelen voornamelijk in videospelletjes die bekend zijn bij het publiek om hun vaardigheden te tonen, waardoor hun meningen worden vergroot.

Een gamer in het midden van een League of Legends-wedstrijd
Een gamer in het midden van een League of Legends-wedstrijd

Het gebeurt echter vaak dat zodra ze belangrijke doelen bereiken (ten minste 10.000-abonnees), ze gecontacteerd worden door onafhankelijke ontwikkelaars met het doel hun spellen te adverteren door ze in video te spelen door deze gamers. Dit is het voorbeeld van Minecraft, de bekende notch game ondertekend Notch is misschien wel de meest bekende onder indie games. Het is beroemd geworden over de hele wereld dankzij YouTube, en heeft zo'n succes bereikt dat onlangs door Microsoft is aangeschaft en ook beschikbaar is gemaakt voor XBOX, PlayStation en WiiU.

Laten we dus eens kijken naar de hoofdvraag: wat zou het einde betekenen van de indiegames als er geen gamers waren op YouTube? Voor kleine onafhankelijke ontwikkelaars zou het leven lastiger zijn: ze zouden allemaal hetzelfde moeten doen voor alles op Steam, het bekende platform om digitale games te kopen, en ze zouden geadverteerd moeten worden, misschien door het aanbieden van een demoversie, openingspagina's over sociale en trailers maken zoals het hoort. Dit alles omdat er niemand zou zijn die voor hen de spellen kon adverteren. Ondanks de verschillende stappen wordt niet gezegd dat de Indie-game hetzelfde succes heeft als de gamers. Dit zou natuurlijk voordelig zijn voor grootschalige fabrikanten, gamers die, hoewel ze niet bang zijn voor de vergelijking, minder rivalen zouden hebben in de race voor de meeste verkopen.

Zijn we zeker dat de mode van gamers eigenlijk de ondergang is van YouTube en de wereld van videogames?

Video Games heeft geen licenties voor het gebruik van de afbeeldingen in dit artikel. We danken de eigenaren dan ook

Voor de omslagafbeelding: applemagazine.com

Voor de gamerafbeelding: commons.wikimedia.org (Creative Commons-licentie)