Cirkel van het leven, het controversiële GameStop-programma dat jullie allemaal kennen, het lijkt voorbestemd om te veranderen. Volgens sommige winkelmanagers zal Gamestop de Circle of Life-scores blijven volgen, maar op een andere manier dan de ontworpen. Laten we in details treden.

Laten we even teruggaan, de "Circle of Life" (CoL) is de meeteenheid waarmee GameStop zijn werknemers evalueert. De CoL-score is gebaseerd op vier parameters: 1) Verkoop van gebruikte spellen 2) Verkoop van de nieuwe in ruil voor gebruikte 3) Voorbestellingen 4) Verkoop van prijzerkaarten (die waarop wortels kunnen worden opgehoopt, om zo te zeggen). De berekening van de score is bovendien zowel per winkel als, in het bijzonder, werknemer per werknemer. De CoL is bovendien niets meer dan de leidende filosofie voor Gamestop: klanten moeten games kopen, doorverkopen aan Gamestop en de opbrengst gebruiken om nieuwe gebruikte spellen te kopen (die opnieuw zullen verkopen). Een echte cirkel.

Cirkel van het leven

Dit is het programma zoals het is ontworpen en besproken. Maar nu konden we er een bijwonen snelle contrordine door de geweldige videogameketen. Ten eerste zou CoL niet langer individuele werknemers volgen, maar alleen de winkels, wat zou helpen de druk op werknemers te verminderen om hun quota te bereiken. Naast de vier hierboven genoemde parameters, moet een vijfde worden toegevoegd: 5) Verkoop van nieuwe spellen.
Dit moet voorkomen dat werknemers worden gestraft voor het verkopen van nieuwe games, zoals in het verleden is gebeurd.

We gebruiken de voorwaarde, want hoewel de bronnen betrouwbaar en geverifieerd zijn, geloven we het niet totdat we het zien. Alleen praten over bronnen, laten we het noemen Kotaku die een campagne van (tegen) informatie over de grote keten van videogames heeft gevoerd, dankzij hun directe contacten met werknemers en winkelmanagers. De officiële aankondiging van de verandering van programma wordt binnenkort verwacht.

Reacties

antwoorden